Image Alt

My Pet

Ντομάτες: Πόσο επικίνδυνες είναι για τον σκύλο μας;

Ντομάτες: Πόσο επικίνδυνες είναι για τον σκύλο μας;

Όσοι από εμάς έχουμε σκυλάκια, σίγουρα έχουμε ακούσει ότι οι ντομάτες είναι επικίνδυνες για τα κατοικίδια μας. Υπάρχουν πολλές συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, γι’ αυτό θα δούμε παρακάτω αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγουμε να τις δίνουμε στον σκύλο μας.

Κάνει ο σκύλος μου να φάει ντομάτες;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, οι σκύλοι μπορούν να φάνε τον καρπό της ντομάτας. Οι μικρές ποσότητες δεν θα τους βλάψουν.

Παρόλο που ο καρπός της ντομάτας δεν είναι τοξικός, μην ταΐζετε πολύ ντομάτα στο σκύλο σας γιατί μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Οι ντομάτες είναι ως γνωστόν όξινες, γεγονός που θα μπορούσε σίγουρα να προκαλέσει προβλήματα σε έναν σκύλο με ευαίσθητο στομάχι.

Φροντίστε να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες για να δείτε πώς αντιδρά ο σκύλος σας, όπως ακριβώς πρέπει να κάνατε όταν εισάγετε οποιαδήποτε νέα τροφή.

Μαγειρεμένες ντομάτες και τοματοπολτός

Οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι ασφαλείς για τους σκύλους, όπως και οι ώριμες, και ο πελτές ντομάτας είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλές τροφές για σκύλους. Ο τοματοπολτός παρασκευάζεται από τον ώριμο καρπό και περιλαμβάνει τη φλούδα, τον πολτό και τους σπόρους. Είναι ένα συχνό υποπροϊόν της παραγωγής ανθρώπινων τροφίμων.

Προσοχή, στην ποσότητα του αλατιού. Μην προσθέσετε αλάτι στη ντομάτα και αποφύγετε να του δώστε αλμυρές σάλτσες με μπαχαρικά.

Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ντομάτες είναι επικίνδυνες για τους σκύλους;

Η ντομάτα είναι μέλος της οικογένειας των νυχτολούλουδων φυτών. Δεδομένου ότι ορισμένα άλλα μέλη αυτής της οικογένειας είναι γνωστό ότι είναι πολύ τοξικά, εγείρονται αμφιβολίες για το αν τα φυτά που καταναλώνονται πιο συχνά είναι πραγματικά υγιεινά για τους σκύλους.

Υπάρχει μια δυνητικά τοξική ουσία που βρίσκεται στις ντομάτες -η λεγόμενη τοματίνη- η οποία μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Ωστόσο, οι ώριμες ντομάτες περιέχουν τόσο μικρή ποσότητα που, ακόμη και αν ο σκύλος σας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα, δεν αποτελεί πραγματικά ανησυχία όσον αφορά την τοξικότητα.

Άγουρες ντομάτες

Η τοξική ουσία τοματίνη βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο ίδιο το φυτό της ντομάτας, περισσότερο στα άνθη και τα μικρά στελέχη, αλλά και στα φύλλα και το μίσχο. Ακόμα κι έτσι, τα άνθη, τα στελέχη και τα φύλλα δεν αποτελούν στην πραγματικότητα μεγάλη απειλή για τους σκύλους. Η πιθανότητα ένας σκύλος να καταναλώσει αρκετή ποσότητα του φυτού για να προκαλέσει σοβαρή βλάβη είναι πολύ μικρή.

Ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα όταν οι σκύλοι τρώνε πράσινο ντομάτας. Προσοχή, εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει φάει μεγάλη ποσότητα φυτού ντομάτας, καλέστε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.

Δείτε επίσης: Σκύλος: 12 ανθρώπινες τροφές για υγιές τρίχωμα

Οφέλη για την υγεία των σκύλων

Εφόσον γνωρίζουμε ότι οι ντομάτες δεν είναι δηλητηριώδεις για τους σκύλους, είναι φυσικό να αναρωτηθούμε αν προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Οι ντομάτες μπορεί να είναι απολύτως υγεινές για τους σκύλους, γι’ αυτό και τόσοι πολλοί κατασκευαστές ζωοτροφών τις χρησιμοποιούν στις συνταγές τους.

Οι ντομάτες έχουν πολλές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην υποστήριξη της υγιούς πέψης και στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα του σκύλου σας.

Οι ντομάτες περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και αρκετές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ. Η ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών στην ντομάτα ή στον τοματοπολτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του φρούτου.

Δείτε επίσης: Φρούτα και λαχανικά που επιτρέπεται να τρώνε τα σκυλιά

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed