Image Alt

My Pet

Οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων σκύλων

Οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων σκύλων

Τα κουτάβια, οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι σκύλοι έχουν διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις. Κατά συνέπεια, η διατροφή τους πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε στάδιο της ζωής τους, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο σκύλος παραμένει όσο το δυνατόν πιο υγιής.

Διατροφή ηλικιωμένων σκύλων

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι έχουν σημαντικά διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις από τα κουτάβια, αλλά και από τους ενήλικους σκύλους. Η καλή φροντίδα είναι απαραίτητη για να παραμείνει ένας σκύλος υγιής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η τακτική σωματική δραστηριότητα θα εξασφαλίσει ότι ο σκύλος θα διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα και θα ελέγξει το βάρος του. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείται η κατάσταση των δοντιών, του δέρματος και του τριχώματος.

Όσον αφορά τις ενεργειακές απαιτήσεις, η πρόσληψη θα πρέπει να προσαρμόζεται στο επίπεδο δραστηριότητας του ζώου, το οποίο εξαρτάται από την ηλικία του και τυχόν προβλήματα υγείας. Ένας αρθριτικός σκύλος θα κινείται λιγότερο και έτσι θα δαπανά λιγότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αύξηση βάρους.

Μια δίαιτα χαμηλής ενέργειας είναι επιβεβλημένη μόνο εάν ο σκύλος είναι υπέρβαρος. Είναι πολύ σημαντικό να μην υποθέσουμε ότι ο μειωμένος ενθουσιασμός για σωματική άσκηση είναι μια φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης. Ο σκύλος πρέπει να εξετάζεται για να διαπιστωθεί αν πάσχει από κάποια ασθένεια.

Το τακτικό ζύγισμα και οι ιατρικές εξετάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τυχόν προβλήματα που οφείλονται στην ηλικία θα εντοπιστούν το συντομότερο δυνατό.

Χαρακτηριστικά διατροφής για ηλικιωμένους σκύλους

Η γήρανση, συνοδεύεται επίσης από την τροποποίηση των πεπτικών ικανοτήτων και των ιδιαίτερων διατροφικών απαιτήσεων, οπότε η τροφή για τους ηλικιωμένους σκύλους πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και Ε

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες που συνδέεται με τη γήρανση.

Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στην αξιοποίηση της διατροφικής πρωτεΐνης σε σχέση με τους νεότερους σκύλους, λόγω της μειωμένης πεπτικής τους λειτουργίας. Η βελτίωση της ποιότητας της πρωτεΐνης είναι ο κύριος στόχος εδώ.

Μια πλάνη σε ορισμένες χώρες είναι ότι η πρωτεΐνη ευθύνεται για τη νεφρική ανεπάρκεια. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει. Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια χρόνια, μη αναστρέψιμη ασθένεια που είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους σκύλους. Συνιστάται η μείωση της περιεκτικότητας σε φώσφορο στις τροφές για να επιβραδύνεται η εξέλιξη αυτής της νόσου.

Υψηλότερο ποσοστό των ιχνοστοιχείων σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος και μαγγάνιο

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στη διατήρηση του δέρματος και του τριχώματος σε καλή κατάσταση.

Υψηλότερη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων

Το έλαιο σόγιας ή, ακόμη καλύτερα, το έλαιο βοράγου ή το ιχθυέλαιο χρησιμοποιούνται επίσης για τη διατήρηση της ποιότητας του τριχώματος. Τα σκυλιά παράγουν κανονικά αυτά τα λιπαρά οξέα, αλλά η γήρανση μπορεί να επηρεάσει αυτή τη φυσιολογική διαδικασία.

Ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες 

Η συμπερίληψη υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες θα βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου δυσκοιλιότητας, η οποία μπορεί να συνοδεύει τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας σε έναν γηράσκοντα σκύλο.

Μέγεθος και σκληρότητα κροκέτας

Καθώς μεγαλώνουν, οι σκύλοι υποφέρουν όλο και περισσότερο από οδοντικά προβλήματα. Για να διασφαλιστεί ότι συνεχίζουν να τρώνε σε επαρκείς ποσότητες, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το σχήμα, το μέγεθος και η σκληρότητα της κροκέτας τους.

Οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων σκύλωνΠαράγοντες βελτίωσης υγείας ηλικιωμένων σκύλων

Ένας σκύλος που φτάνει τα τρία τέταρτα της προσδόκιμης διάρκειας ζωής του, θεωρείται ηλικιωμένος σκύλος. Τα σημάδια γήρανσης θα αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο εμφανή όταν ένας σκύλος φτάσει σε μια ορισμένη ηλικία. Τα σημάδια μπορεί να είναι πιο εμφανή στα 12 έτη για τους μικρόσωμους σκύλους, στα 10 έτη για έναν μεσαίο σκύλο και στα 8 έτη για έναν μεγαλόσωμο σκύλο.

Τα διατροφικά μέτρα για την καταπολέμηση των σημείων γήρανσης πρέπει να ενταθούν όταν οι σκύλοι εισέρχονται σε αυτό το στάδιο ζωής. Αυτό θα τους βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ακόλουθοι παράγοντες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί:

Βελτίωση της ανοσίας και αύξηση της αντίστασης στις λοιμώξεις

Υπάρχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως το β-καροτένιο, η βιταμίνη Ε και C και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, που έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι πιο αδύναμο στους ηλικιωμένους σκύλους.

Βελτίωση του δέρματος και του τριχώματος

Η υγεία και η ομορφιά του δέρματος και του τριχώματος εξαρτώνται από την επαρκή και τακτική πρόσληψη συγκεκριμένων ουσιών. Το έλαιο βοράγου έχει θετική επίδραση στη γυαλάδα της τρίχας και στην ελαστικότητα του δέρματος. Ο ψευδάργυρος συνιστάται για γερασμένους σκύλους με τρίχωμα που βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Ανακούφιση της αρθρίτιδας

Η θειική γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη και η EPA/DHA είναι θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας των γηράσκοντων σκύλων. Σκύλοι με οστεοαρθρίτιδα παρουσίασαν βελτιωμένη κινητικότητα όταν τους χορηγήθηκαν δίαιτες με αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Έχουν πλέον αναπτυχθεί ορισμένες νεότερες δίαιτες που περιλαμβάνουν εκχύλισμα κουρκουμά, πολυφαινόλες και υδρολυμένο κολλαγόνο. Έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στη βελτίωση της κινητικότητας σε γηράσκοντες σκύλους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι δεν είναι όλοι ίδιοι. Ένας υγιής γηράσκων σκύλος δεν θα πρέπει να ακολουθεί την ίδια διατροφή με έναν ηλικιωμένο σκύλο με προβλήματα υγείας.

Οι τακτικές εξετάσεις και οι έλεγχοι υγείας θα διασφαλίσουν ότι τυχόν προβλήματα υγείας θα εντοπιστούν το συντομότερο δυνατό. Σε πολλές περιπτώσεις, η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη ή τουλάχιστον στον περιορισμό της εκδήλωσης κλινικών συμπτωμάτων χρόνιων ασθενειών σε ηλικιωμένους σκύλους. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας συστήσει την καταλληλότερη τροφή.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed