Image Alt

My Pet

σκύλος παχυσαρκία

Παχυσαρκία κατοικιδίων: Η μεγαλύτερη απειλή για τον σκύλο σας

Είναι γνωστό ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τα κατοικίδια μας ώστε να απολαμβάνουν μεγαλύτερη σε διάρκεια, υγιή και πιο ευτυχισμένη ζωή. Η παχυσαρκία δυστυχώς ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και είναι η Νο 1 απειλή για τον σκύλο σας. Για αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι, να μάθουμε αν το κατοικίδιο μας έχει το ιδανικό βάρος αλλά να δούμε επίσης και πώς θα μπορέσει να χάσει βάρος.

Η παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερο από τους μισούς σκύλους στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Association for Pet Obesity Prevention, το 54% των σκύλων στις ΗΠΑ είναι υπέρβαροι.Τα 35 εκατομμύρια από αυτά τα σκυλιά θεωρούνται υπέρβαρα και τα 6,7 εκατομμύρια θεωρούνται κλινικά παχύσαρκα.

Τα υπέρβαρα κατοικίδια ζουν 2 χρόνια λιγότερο από τα κατοικίδια που διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 14 ετών, με 48 σκύλους που χωρίστηκαν σε 2 διαφορετικές ομάδες, έδειξε ότι αν και όλα τα σκυλιά τρέφονταν με πλήρη διατροφή, η ποσότητα της τροφής που τρέφονταν διέφερε μεταξύ των 2 ομάδων. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Η μελέτη έδειξε ξεκάθαρα ότι τα σκυλιά που διατήρησαν την ιδανική σωματική τους κατάσταση έζησαν μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.

Η παχυσαρκία προκαλεί πρόωρο θάνατο και οδηγεί επίσης σε διάφορες ασθένειες

Οι 6 πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για υπέρβαρα κατοικίδια είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα και κακή υγεία των αρθρώσεων
 • Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης τύπου 2
 • Κάκωση κρανιακού χιαστού συνδέσμου
 • Καρδιακή και αναπνευστική νόσος
 • Νεφρική Νόσος
 • Καρκίνος

σκύλος παχυσαρκία

Πώς θα ξέρετε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος

Για να ξεκινήσουμε την αναζήτηση μιας λύσης, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ο σκύλος σας πάσχει από παχυσαρκία είναι να το πάτε στον κτηνίατρό σας για διάγνωση.

Αλλά και εσείς μπορείτε να καταλάβετε από κάποια πράγματα αν έχει παραπάνω κιλά. Καταρχήν τοποθετώντας τα χέρια σας στα πλαϊνά του στήθους τους, θα πρέπει να μπορείτε να νιώσετε εύκολα τα πλευρά τους. Αν η κοιλιά τους κρέμεται είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει πάρει πάρα πολλά κιλά. Επίσης αν η πλάτη τους είναι πολύ φαρδιά στα πλάγια είναι ένα ακόμα σημάδι. Τέλος θα πρέπει να έχουν σχήμα κλεψύδρας. Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες θα πρέπει να έχουν μια ωραία κωνικότητα στη μέση τους, ανάμεσα στην κοιλιά τους και στο σημείο που οι γοφοί τους μπαίνουν στην υποδοχή. Εάν είναι υπέρβαροι, θα έχουν σχήμα οβάλ και όχι κλεψύδρας.

σκύλος και παχυσαρκία

Σκύλος και παχυσαρκία – Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή μειώνοντας τις ποσότητες και βάζοντας στο πρόγραμμα του περισσότερη άσκηση. Επίσης συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να σχεδιάσετε μαζί ένα πλάνο.

Το να κρατάτε το σκύλο σας αδύνατο και σε φόρμα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατήρησης της συνολικής υγείας του.

 • Τα κουτάβια θα πρέπει να έχουν τρία γεύματα την ημέρα ενώ οι ενήλικοι σκύλοι μόνο δύο.
 • Εάν γεμίζετε το μπολ του σκύλου σας κάθε φορά που είναι άδειο ή αν τον ταΐζετε περισσότερα από δύο γεύματα την ημέρα, τότε θα πρέπει να κάνετε μειώσεις. Βλέπετε τις οδηγίες στις συσκευασίες των τροφών.
 • Μην το παρακάνετε με τις λιχουδιές. Οι περισσότερες για να είναι ιδιαιτέρως γευστικές έχουν επιπλέον θερμίδες.
 • Μην δίνετε εξτρά φαγητό όταν τρώτε εσείς, γιατί έτσι θα πάρει περισσότερες θερμίδες. Επίσης, αν το παρακάνετε, μπορεί να συνηθίσει και να θέλει συνέχεια μεζεδάκια.
 • Μην παραλείπετε την άσκηση. Δύο καλές βόλτες κάθε μέρα είναι απαραίτητες. Έτσι ο μεταβολισμός του θα κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο και θα μειωθεί η όρεξή του.
 • Ο σκύλος σας μπορεί να χρειάζεται ειδική τροφή για τον έλεγχο του βάρους. Ακόμα και εάν προτιμά την παλιά του τροφή, να επιμείνετε. Πάντα να παρέχετε άφθονο φρέσκο νερό.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed