Image Alt

My Pet

Παράσιτα και Ενδοπαράσιτα: Προφύλαξη κατοικιδίου

Παράσιτα και Ενδοπαράσιτα: Προφύλαξη κατοικίδιου

Σε έξαρση βρίσκονται τα παράσιτα και τα ενδοπαράσιτα τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία του κατοικιδίου σας, αφού μπορούν να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή τους. Πρόκειται για τα «εξωπαράσιτα» τα οποία μπορούν να κολλήσουν πάνω στο δέρμα του κατοικίδιου φίλου μας και να του μεταφέρουν διάφορες ασθένειες αλλά και τα «ενδοπαράσιτα» τα οποία βρίσκονται μέσα στον οργανισμό τους.

Τι είναι τα παράσιτα

Τα παράσιτα είναι μικροοργανισμοί που προσκολλούν στο δέρμα των ζώων και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα κατοικίδια μας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα παράσιτα αυτά είναι οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια, η σκνίπα, τα κουνούπια και τα ακάρεα. Οι ψύλλοι ζουν πάνω στο δέρμα του σκύλου και της γάτας. Μάλιστα, μπορεί να μεταφερθούν από το ένα ζώο στο άλλο πολύ εύκολα. Το ίδιο εύκολα μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να τους …ρουφήξουν κυριολεκτικά το αίμα. Ακόμη μπορεί να τους προκαλέσουν από έντονο κνησμό μέχρι και δερματίτιδα.

Τα κουνούπια μπορεί να μεταφέρουν στα ζώα ένα παράσιτο το οποίο επιβιώνει στην καρδιά και τις πνευμονικές αρτηρίες των ζώων. Πρόκειται για τη διροφιλάρια, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο του ζώου. Επίσης, θανατηφόρο μπορεί να αποδειχθεί και το τσίμπημα από σκνίπα. Τέλος, τα ακάρεα προκαλούν ψώρα, στο δέρμα των ζώων αλλά και στο εσωτερικό μέρος του αυτιού.

Τα ενδοπαράσιτα

Τα ενδοπαράσιτα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο στομάχι των ζώων, το έντερο και την καρδιά τους. Στα ενδοπαράσιτα συμπεριλαμβάνονται τα κοινώς γνωστά, σκουλήκια, του στομάχου και του εντέρου τα οποία προκαλούν γαστρεντερίτιδα και εξασθενούν το ανοσοποιητικό του κατοικιδίου μας. Με τη σειρά του, το σκουλήκι της καρδιάς προκαλεί αναπνευστική δυσλειτουργία και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Παράσιτα και Ενδοπαράσιτα: Προφύλαξη κατοικιδίου

Θεραπεία

Η καλύτερη θεραπεία είναι να αποπαρασιτώνουμε τα κατοικίδια μας καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, αν κολλήσουν παράσιτα και γίνει έγκαιρη διάγνωση τότε υπάρχει θεραπεία και αντιμετωπίζεται άμεσα το πρόβλημα. Σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας θα χορηγήσετε στο ζώο, αμπούλες ή σπρέι στο δέρμα του.

Ακόμη, υπάρχουν χάπια που χορηγούνται στο ζώο κάθε έναν ή τρεις μήνες, ανάλογα με το σκεύασμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες τοποθετούμε στους σκύλους ειδικά κολάρα αποαπαρασίτωσης. Μην ξεχνάτε να προμηθεύεστε το ανάλογο, για τα κιλά του ζώου, φάρμακο, για τη σωστή θωράκιση του οργανισμού.

Σε κουτάβια ή γατάκια έως δύο μηνών δεν επιτρέπεται η χρήση της αμπούλας αλλά των κατάλληλων σπρέι. Για τα κουνούπια και τη σκνίπα στους σκύλους, εφαρμόζουμε κατά μήκος της ράχης του ζώου, κάθε σούρουπο, αντικουνουπικά σπρέι, κυρίως τη γνωστή, σιτρονέλα.

Χάπια

Ενώ για τα ενδοπαράσιτα, δίνουμε στα ζώα μας χάπια, ειδικά γι’ αυτά, κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. Τέλος, για τις γάτες -που είναι πιο δύσκολες στη λήψη χαπιών από το στόμα- υπάρχουν αμπούλες, που πιάνουν και τα ενδοπαράσιτα και τα εξωπαράσιτα.

Η καλύτερη ενημέρωση για τη σωστή χρήση των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά από τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο σας. Να έχετε συχνή επικοινωνία μαζί του και να μην παραλείπετε να κάνετε τα εμβόλια του ζώου και να του χορηγείτε τα φάρμακα και τις αμπούλες για να αποφύγετε τυχόν ασθένεια του αγαπημένου σας κατοικίδιου.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed