Image Alt

My Pet

σκυλιά επικίνδυνα χόρτα - άγανα

Ποιο χόρτο είναι επικίνδυνο για τα σκυλιά

Σε κάποια χόρτα βρίσκονται τα άγανα, κάτι σαν αγκάθια τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για τα σκυλιά, καθώς μπορούν να προσκολληθούν στο τρίχωμα τους και να ενσωματωθούν στο δέρμα τους. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτά τα ξένα σώματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή φλεγμονή και πιθανώς μόλυνση για αυτό οι κηδεμόνες των κατοικιδίων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Τι είναι τα άγανα

Τα άγανα είναι ξηροί βελονοειδείς σχηματισμοί σε στάχυα, αγριόχορτα και άλλα φυτά που υπάρχουν στη φύση. Αυτά τα χόρτα σχηματίζουν λοβούς σπόρων που στεγνώνουν και διασκορπίζονται το καλοκαίρι. Αυτός είναι ο τρόπος της φύσης να απλώνει τους σπόρους των διάφορων χόρτων για πολλαπλασιασμό. Πολλοί από αυτούς τους λοβούς σπόρων έχουν μικροσκοπικές ράβδους μέσα τους που τους επιτρέπουν να προσκολλώνται εύκολα σε ζώα και αντικείμενα. Τα άγανα λόγω του σχήματος «V» που έχουν, εισβάλλουν πολύ εύκολα στο σώμα του σκύλου μας

Όταν τα σκυλιά κινούνται μέσα από ψηλά χόρτα, οι λοβοί σπόρων μπορούν εύκολα να προσκολληθούν στο σώμα τους, να ενσωματωθούν στο δέρμα και να προχωρήσουν όλο και πιο βαθιά στους ιστούς ως ξένο σώμα.

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι λοβοί των σπόρων είναι στεγνοί και χαλαρώνουν εύκολα από τα χορτάρια.

σκυλιά επικίνδυνα χόρτα - άγανα

Γιατί τα άγανα είναι επικίνδυνα για τους σκύλους;

Όταν ένας σκύλος τρέχει ή περπατά ανάμεσα σε ψηλά χορτάρια είναι εύκολο να κολλήσουν στο τρίχωμά του άγανα και επειδή είναι αιχμηρά να τρυπήσουν κάποιες φορές το δέρμα του. Πιο συχνά κολλούν στα πόδια, το δέρμα, τα ρουθούνια, τα αυτιά και τα μάτια ενός σκύλου. Αν ενσωματωθούν στο δέρμα του, το σώμα ανταποκρίνεται με φλεγμονή. Πολλά σκυλιά μπορεί σε εκείνο το σημείο να πρηστούν και να πονάνε, καθώς τα ενσωματωμένα άγανα από χορτάρια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές.

Σημάδια προβλημάτων

 • Πυρετός
 • Λήθαργος
 • Απώλεια όρεξης
 • Πρησμένο και/ή επώδυνο εξόγκωμα
 • Έκκριση ή αιμορραγία
 • Γλείψιμο, μάσημα στην πληγείσα περιοχή
 • Πρόβλημα στο περπάτημα (εάν επηρεάζονται τα πόδια)
 • Κούνημα κεφαλιού (αν επηρεάζονται τα αυτιά)

Εάν παρατηρήσετε αυτά ή οποιαδήποτε άλλα σημάδια που δείχνει ότι ο σκύλος σας δεν είναι καλά, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Ενημερώστε τον εάν ο σκύλος σας βρέθηκε ανάμεσα σε ψηλά χόρτα. Όσο πιο γρήγορα βρεθούν τα άγανα, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστεί. Μην περιμένετε να περάσει το πρόβλημα από μόνο του γιατί τα άγανα είναι απίθανο να πέσουν από μόνα τους και συνήθως χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Πώς αντιμετωπίζονται προβλήματα από άγανο

Εάν εντοπίσετε κάποιο άγανο στο τρίχωμα ή στην επιφάνεια του δέρματος του σκύλου σας, μπορείτε να το αφαιρέσετε μόνοι σας. Εάν όμως έχει εισχωρήσει πιο βαθιά ή έχετε παρατηρήσει κάποια σημάδια από τα παραπάνω θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός σας θα το εξετάσει προσεκτικά, ειδικά οποιεσδήποτε περιοχές είναι πρησμένες, πονούν ή φαίνεται να έχουν ένα τραύμα. Σε πολλές περιπτώσεις, ο κτηνίατρος δεν μπορεί να ξέρει εάν το πρόβλημα έχει προκληθεί από ένα ξένο σώμα όπως από άγανα μέχρι να γίνουν περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Εάν ο σκύλος σας έχει αναπνευστικά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα ή άλλα γενικά σημάδια ασθένειας, μπορεί να χρειαστούν ακτινογραφίες ή και υπερηχογράφημα. Το αίμα και τα ούρα μπορούν επίσης να εξεταστούν για την αναζήτηση ενδείξεων λοίμωξης και  δυσλειτουργίας οργάνων.

Ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί να ναρκωθεί εάν τα άγανα βρίσκονται σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως το στόμα, η μύτη, το μάτι ή το αυτί ή εάν η πληγείσα περιοχή πονάει πολύ. Εάν είναι δυνατόν, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προσπαθήσει να τα αφαιρέσει ενώ ο σκύλος σας είναι ακόμα υπό καταστολή. Εάν υπάρχει υποψία ότι βρίσκονται στη ρινική κοιλότητα άγανα, ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει παραπομπή για ρινοσκόπηση. Σε άλλες περιπτώσεις, πολλές φορές χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τους και ο σκύλος σας θα τεθεί υπό γενική αναισθησία.

άγανα πάνω μέρος από χόρτα επικίνδυνα για σκυλιά

Πώς να προστατέψετε τον σκύλο σας από τα άγανα

Επειδή όπως είπαμε τα άγρια χόρτα είναι επικίνδυνα για τα σκυλιά που βρίσκονται ανάμεσα τους, εάν ο σκύλος σας έχει βρεθεί σε περιοχή με ψηλά χόρτα, φροντίστε να ελέγξετε το σώμα του για άγανα, πληγές και πρησμένες περιοχές. Κοιτάξτε τα πόδια προσεκτικά, ελέγχοντας την κορυφή και το κάτω μέρος των ποδιών και ανάμεσα στα δάχτυλα. Ελέγξτε τα αυτιά και το στόμα. Βουρτσίστε το τρίχωμα του σκύλου σας σχολαστικά μετά από οποιεσδήποτε βόλτες χωρίς λουρί σε περιοχές που μπορεί να έχουν ψηλά χόρτα και αφαιρέστε τυχόν ξένα αντικείμενα από το τρίχωμα του σκύλου σας. Παρακολουθήστε τον στενά για τις επόμενες μέρες.

 • Αφαιρέστε τα αγριόχορτα (ζιζάνια) από την αυλή
 • Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα μακριά από ξηρά, χορταριασμένα χωράφια και πεζοδρόμια.
 • Διατηρήστε το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας καθαρό και περιποιημένο. Αυτό μπορεί να σημαίνει το κούρεμα που θα διευκολύνει τις καθημερινές επιθεωρήσεις.
 • Επιθεωρήστε καθημερινά το κατοικίδιο ζώο σας για μπερδεμένες τρίχες (όπου κρύβονται τα άγανα) και εξετάστε την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους.
 • Κόψτε τις τρίχες μεταξύ των μαξιλαριών των ποδιών σε σκύλους για να μειώσετε την πιθανότητα να μαζέψουν άγανα από χόρτα και σκεφτείτε να βάλετε μποτάκια στον σκύλο σας  αν πρόκειται να πάει βόλτα σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed