Image Alt

My Pet

Σκύλος που κρατάει ένα κολάρο

Πως μπορεί το κολάρο να βλάψει τον σκύλο σας

Τα περιλαίμια αποτελούν ζωτικό μέρος στην κηδεμονία των σκύλων. Επιτρέπουν στους κηδεμόνων των κατοικίδιων ζώων να βγάζουν βόλτα το κουτάβι τους με λουρί και παρέχουν ένα μέρος για να κρεμάσουν τις ετικέτες ταυτότητας και εμβολιασμού. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο, τα κολάρα μπορεί να βλάψουν τον σκύλο μας και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ή ακόμη και θανατηφόρο τραυματισμό. Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους τα περιλαίμια μπορούν ενδεχομένως να βλάψουν το σκύλο σας, καθώς και ορισμένες συμβουλές για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του.

Κίνδυνος στραγγαλισμού

Εάν χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο, τα περιλαίμια μπορούν να θέσουν το σκύλο σας σε κίνδυνο στραγγαλισμού. Ένας σκύλος μπορεί να πηδήξει τον φράκτη και να πιαστεί το κολάρο του, γεγονός που μπορεί να τον οδηγήσει σε ασφυξία. Οι κρεμασμένες ετικέτες μπορούν επίσης να πιαστούν σε κιβώτια και άλλα αντικείμενα και να προκαλέσουν πνιγμό. Ακόμα και ένα καλά προσαρμοσμένο κολάρο μπορεί να είναι επικίνδυνο αν το χρησιμοποιήσουμε για να δέσουμε έναν σκύλο στην αυλή.

Διάφορους τραυματισμούς

Εκτός από τους κινδύνους στραγγαλισμού, ένα κολάρο μπορεί να ενέχει και άλλους σοβαρούς φυσικούς κινδύνους, ειδικά αν είναι πολύ χαλαρό. Για παράδειγμα, αν ένα κατοικίδιο “ξύνει το αυτί του και το κολάρο είναι χαλαρό, το πίσω ή το μπροστινό πόδι του μπορεί να κολλήσει μέσα στο κολάρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο ενός άκρου. Υπάρχει περίπτωση επίσης να κολλήσουν τα δόντια ή η γλώσσα τους σε ένα πολύ χαλαρό κολάρο ενώ περιποιούνται τον εαυτό τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σπασμένα δόντια και άλλους τραυματισμούς στο στόμα.

Για να αποφύγετε τόσο τον σωματικό τραυματισμό όσο και τον στραγγαλισμό, μπορείτε να προτιμήσετε περιλαίμια τύπου breakaway, τα οποία είναι σχεδιασμένα να αποσπώνται όταν ασκείται πίεση στην πόρπη.

Δερματικά προβλήματα και τριχόπτωση

Ένα κολάρο που είναι πολύ σφιχτό μπορεί επίσης να είναι βλάψει έναν σκύλο, και ακόμη και ένα “μέτρια σφιχτό” κολάρο μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος. Τα κολάρα που είναι πολύ σφιχτά μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση και το δέρμα σε αυτές τις περιοχές μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε μολύνσεις. Σε ακραίες περιπτώσεις, ένα πολύ σφιχτό κολάρο μπορεί να κόψει το λαιμό ενός σκύλου. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις παραμέλησης, όταν ένα κολάρο σε μέγεθος κουταβιού αφήνεται σε έναν αναπτυσσόμενο σκύλο.

Σε γενικές γραμμές, για να προστατέψετε το λαιμό του κουταβιού σας, καλό θα ήταν να εναλλάσσετε μερικά διαφορετικά κολάρα και να ελέγχετε τακτικά ότι εξακολουθούν να εφαρμόζουν καλά. Συνιστά επίσης να αφήνετε τον σκύλο σας να κοιμάται τη νύχτα χωρίς κολάρο για να δώσετε στο δέρμα του κατοικίδιου την ευκαιρία να αεριστεί.

Σκύλος που φοράει ένα μπλε κολάρο

Καταπόνηση στο λαιμό

Το παραδοσιακό κολάρο μπορεί να βλάψει το λαιμό ενός σκύλου εάν τραβάει δυνατά το λουρί ή εάν ο κηδεμόνας χρησιμοποιεί το περιλαίμιο για να τραβήξει το σκύλο. Πιθανώς να βλάψετε το λαιμό του σκύλου εάν τον τραβάτε, αφού ο λαιμός είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή.

Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του λαιμού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μακροχρόνια ιατρικά προβλήματα – συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των θυρεοειδών αδένων και των ιστών γύρω από την περιοχή του λαιμού και των σιελογόνων αδένων. Μια θωρακική εξάρτηση μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κολάρα λαιμού που ασκούν μεγάλη πίεση στον αυχένα του σκύλου.

Γενική δυσφορία

Ακόμη και αν ένα κολάρο δεν οδηγεί σε σοβαρούς τραυματισμούς, το λάθος κολάρο μπορεί απλώς να είναι ενοχλητικό για ένα σκύλο. Οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να χρησιμοποιούν την κοινή λογική όταν αγοράζουν κολάρα. Αν ένα κολάρο φαίνεται άκαμπτο και άβολο, μάλλον είναι.

Αν έχετε ένα πραγματικά άκαμπτο κολάρο σε έναν σκύλο, θα ήταν σαν να φοράμε κάποιο κόσμημα που είναι πολύ σφιχτό. Θα παρεμποδίσει την κινητικότητά του και δεν θα είναι ευχαριστημένος.

Συμβουλές για ασφαλή χρήση του κολάρου

Όταν βάζετε το κολάρο, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να χωρέσετε τον αντίχειρά σας ανάμεσα στο κολάρο και το λαιμό του σκύλου. Αν μπορείτε να βάλετε ολόκληρο το χέρι μου μέσα, είναι πολύ χαλαρό, κι αν δεν μπορείτε να βάλετε ούτε ένα δάχτυλο, είναι πολύ σφιχτό.

Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι ένα κολάρο μπορεί να εφαρμόζει διαφορετικά ανάλογα με τη θέση του σκύλου. Αν ο σκύλος κάθεται ή κυλιέται, το δέρμα και το σωματικό του λίπος ανακατανέμονται, ενώ ένα κολάρο που κάθεται τέλεια όταν είναι όρθιος μπορεί να είναι πολύ σφιχτό όταν ο σκύλος ξαπλώνει.

Τέλος, ενώ τα περιλαίμια είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκράτηση των ετικετών ταυτότητας, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει επίσης μικροτσίπ, ώστε όταν αφαιρείτε το περιλαίμιο του κουταβιού σας τη νύχτα ο σκύλος να μπορεί ακόμα να αναγνωριστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed