Image Alt

My Pet

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σας

Πώς να καθαρίσετε εύκολα τα αυτιά του σκύλου σας

Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας, συνήθως δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας σπίτι. Χρειάζεστε απαραίτητα ειδικές σταγόνες καθαρισμού αυτιών για σκύλους. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να καθαρίσετε σωστά και με ασφάλεια τα αυτιά του κατοικιδίου σας.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας

Ο τακτικός καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μολύνσεων  και στην συσσώρευση βρωμιάς, αλλά ο πολύ συχνός καθαρισμός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στον ακουστικό πόρο.

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμού των αυτιών, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει κάποια λοίμωξη στο αυτί. Εάν έχει, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει ένα συγκεκριμένο καθαριστικό ή/και φάρμακα μαζί με ένα πλάνο για το πότε να καθαρίσετε τα αυτιά του και να του δίνετε τα φάρμακά του. Εάν τα αυτιά του σκύλου σας φαίνονται ευαίσθητα ή πονάει όταν τα αγγίζετε ή κουνάει πολύ το κεφάλι του, προγραμματίστε μια επίσκεψη με τον κτηνίατρό σας για να σας βοηθήσει.

Το πόσο συχνά καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας μπορεί να εξαρτάται από τη φυλή, τις δραστηριότητές του και άλλες προκλήσεις όπως οι αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση υπολειμμάτων. Τα σκυλιά με τα “αυτιά κάτω”, όπως τα Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ και τα Μπασέ Χάουντ μπορεί να χρειάζονται πιο συχνό καθαρισμό αυτιών.

Τα “πεσμένα αυτιά” έχουν λιγότερη ροή αέρα και μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και τα υπολείμματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις. Τα σκυλιά που τους αρέσει να κολυμπούν χρειάζονται επίσης πιο συχνό καθαρισμό των αυτιών. Η επιπλέον υγρασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μολύνσεις στο αυτί. Γενικά, δώστε προσοχή σε συμπτώματα όπως φαγούρα στα αυτιά και τρέμουλο του κεφαλιού, καθώς αυτά μπορεί να σηματοδοτούν μόλυνση.

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σας

Με ποιο τρόπος καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου μας

Η ηρεμία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο όταν καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας. Ο χειρισμός και ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας ως κουτάβι θα τον κάνει πιο άνετο με τη διαδικασία αργότερα. Εάν υιοθετήσατε έναν σκύλο σε μεγαλύτερη ηλικία ή έχετε έναν ενήλικο σκύλο που δεν του είχαν καθαρίσει ποτέ τα αυτιά του, θα πρέπει να ξεκινήσετε αργά και να εξετάσετε θετικές τακτικές ενίσχυσης, όπως λιχουδιές.

Αγγίξτε απαλά και χαϊδέψτε τα αυτιά του για να δείτε πώς αντιδρά. Αν δεν του αρέσει, μην τον πιέσετε. Μπορείτε πάντα να τον πάτε στον κτηνίατρό σας ή σε έναν επαγγελματία για τον καθαρισμό των αυτιών, εάν χρειάζεται.

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας, συγκεντρώστε τα παρακάτω:

  • Βρεγμένο πανί ή βαμβακερούς δίσκους που χρησιμοποιούν στο ντεμακιγιάζ
  • Σταγόνες καθαρισμού αυτιών για σκύλους
  • Καθαρή πετσέτα
  • Βοήθεια από ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο για να σας βοηθήσει
  • Λιχουδιές για ενθάρρυνση και καλή συμπεριφορά

Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μπατονέτες στα αυτιά του σκύλου σας. Είναι εύκολο μπουν πολύ βαθιά στον ακουστικό πόρο, και να προκληθεί βλάβη.

Βήμα βήμα ο καθαρισμός των αυτιών

1. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι άνετος και χαλαρός. Στη συνέχεια, σηκώστε το αυτί του, κρατώντας το ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σας, ώστε να βλέπετε καλά το εσωτερικό του αυτιού του.

2. Εξετάστε το αυτί του και ελέγξτε για τυχόν ερυθρότητα, εκκρίσεις ή άσχημη μυρωδιά. Μια μικρή ποσότητα ανοιχτόχρωμου κεριού είναι φυσιολογική. Εάν δείτε μεγάλη ποσότητα κεριού, τα αυτιά να είναι κόκκινα, πύον ή παρατηρήσετε μια άσχημη μυρωδιά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

3. Εάν όλα φαίνονται φυσιολογικά, σκουπίστε την είσοδο του αυτιού με το υγρό πανί για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και το υπερβολικό κερί.

4. Εισάγετε την άκρη του διαλύματος καθαρισμού αυτιών του σκύλου σας στον ακουστικό πόρο. Προσέξτε να μην πιέσετε πολύ βαθιά ή απότομα. Πιέστε το μπουκάλι για να απελευθερωθεί η συνιστώμενη ποσότητα διαλύματος στο αυτί. Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία του διαλύματος.

5. Κάντε μασάζ στη βάση του αυτιού για να βοηθήσετε το διάλυμα να εισέλθει στο εσωτερικό.

6. Σκουπίστε το υπόλοιπο του διαλύματος με την πετσέτα.

7. Επαναλάβετε στο άλλο αυτί.

8. Εάν ο κτηνίατρός σας σάς δώσει φαρμακευτικές σταγόνες αυτιών για χρήση, εφαρμόστε τις αμέσως μετά τον καθαρισμό. Αυτό διασφαλίζει ότι το φάρμακο μπορεί να εισέλθει στο αυτί και να απορροφηθεί χωρίς να κολλήσει σε περίσσεια κεριού.

Σημάδια λοίμωξης αυτιού

Εάν ο σκύλος σας έχει λοίμωξη, τα αυτιά του θα είναι ευαίσθητα στην αφή. Μπορεί επίσης να δείτε ερυθρότητα και φλεγμονή. Το συχνό κούνημα του κεφαλιού και το ξύσιμο στα αυτιά είναι επίσης ισχυροί δείκτες μόλυνσης.

Οι μολύνσεις των αυτιών προκαλούνται συχνότερα από ζυμομύκητες και βακτήρια, αλλά τα ακάρεα του αυτιού είναι μια άλλη πιθανή αιτία. Τα ακάρεα του αυτιού στους σκύλους μοιάζουν με τα κατακάθια καφέ. Ανεξάρτητα από την αιτία της λοίμωξης, η έγκαιρη θεραπεία είναι κρίσιμη για να ανακουφιστεί η ταλαιπωρία του σκύλου σας.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed