Image Alt

My Pet

Ένας υγιής σκύλος

Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας υγιή: 6 συμβουλές

Βοηθήστε και εσείς τον σκύλο σας να είναι υγιής και να διατηρείται στο μονοπάτι της ευεξίας, ακολουθώντας ορισμένες βασικές οδηγίες για την υγεία του.

Ειδική κτηνιατρική φροντίδα

Η υψηλή ποιότητα κτηνιατρικής φροντίδας θέτει τα θεμέλια για τη συνολική υγεία του σκύλου σας. Ξεκινήστε βρίσκοντας έναν κτηνίατρο που μπορείτε να εμπιστευτείτε και να τον επισκέπτεστε τακτικά. Οι συνήθεις εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται από τον κτηνίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Όλοι οι σκύλοι πρέπει να εμβολιαστούν. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τους κατάλληλους εμβολιασμούς για τον τρόπο ζωής του σκύλου σας. Ρωτήστε επίσης σχετικά με τις επιλογές πρόληψης και θεραπείας ψύλλων και κροτώνων.

Τα κουτάβια θα πρέπει να επισκέπτονται τον κτηνίατρο κάθε λίγες εβδομάδες κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, κυρίως για τους εμβολιασμούς τους και για να διασφαλιστεί ότι μεγαλώνουν με υγιή ρυθμό. Ο κτηνίατρος και το προσωπικό του μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν με συμβουλές για την ανατροφή των κουταβιών κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων.

Τα υγιή ενήλικα σκυλιά συνήθως πρέπει να επισκέπτονται τον κτηνίατρο ετησίως για εξετάσεις, εμβόλια και δοκιμές για διροφιλαρίωση και εντερικά παράσιτα. Εάν ο ενήλικος σκύλος σας έχει ειδικές ανάγκες, μια χρόνια πάθηση υγείας ή άλλη ασθένεια, φροντίστε να συμμορφωθείτε με τις συστάσεις του κτηνιάτρου σας σχετικά με τις επισκέψεις και τις θεραπείες παρακολούθησης.

Τα ηλικιωμένα σκυλιά πρέπει να επισκέπτονται έναν κτηνίατρο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, πιο συχνά εάν έχουν προβλήματα υγείας. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν ετήσιο εργαστηριακό έλεγχο για την αξιολόγηση της λειτουργίας των οργάνων και του αριθμού των κυττάρων του αίματος. Δεδομένου ότι ο σκύλος σας γερνάει με ταχύτερο ρυθμό από εσάς, πολλές ανεπαίσθητες αλλαγές μπορούν να αναπτυχθούν σε διάστημα έξι έως δώδεκα μηνών. Οι τακτικές επισκέψεις επιτρέπουν στον κτηνίατρό σας να παρακολουθεί στενά τις αλλαγές προτού η υγεία του σκύλου σας ξεφύγει από τον έλεγχο.

Μάθετε πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τον κτηνίατρό σας και μπορείτε να περιμένετε το ίδιο σε αντάλλαγμα. Εάν αναπτύξετε μια καλή σχέση με τον κτηνίατρό σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη για εσάς και τον σκύλο σας.

Βέλτιστη διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της υγείας όλων των σκύλων. Η διατροφή επηρεάζει άμεσα το δέρμα και το τρίχωμα, το βάρος, το επίπεδο ενέργειας και τη γαστρεντερική λειτουργία του σκύλου σας. Εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα σε μία από αυτές τις περιοχές, μπορεί να σχετίζεται με ακατάλληλη διατροφή.

Επιλέξτε μια τροφή για σκύλους υψηλής ποιότητας από μια αξιόπιστη εταιρεία ή ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για ολοκληρωμένες και ισορροπημένες σπιτικές δίαιτες. Μόλις επιλέξετε μια δίαιτα, παρακολουθήστε την ανταπόκριση του σκύλου σας σε αυτήν, για τις επόμενες τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες.

Εάν η ανταπόκριση του σκύλου σας στη δίαιτα είναι κακή (πχ. έχει μεταβληθεί το βάρος του, έχει αλλάξει το επίπεδο ενεργείας του, κοκ.), ίσως είναι καιρός να εξετάσετε άλλες τροφές. Μια ξαφνική αλλαγή στις τροφές για σκύλους μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή ακόμα και εμετό, γι’ αυτό αλλάξτε τη σταδιακά εκτός εάν σας υποδείξει διαφορετικά ο κτηνίατρός σας.

Τακτική και σταθερή άσκηση

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων υποτιμούν το πόση άσκηση χρειάζεται πραγματικά το σκυλάκι τους για να παραμείνει υγιές και ευτυχισμένο. Ένας βαριεστημένος σκύλος με υπερβολική ενέργεια μπορεί να ενεργήσει απότομα και σε υπερβολικό βαθμό, συχνά με καταστροφική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση άγχους αποχωρισμού ή άλλου προβλήματος συμπεριφοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανεπιθύμητη συμπεριφορά είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα ενός πλεονάσματος ενέργειας και όχι μιας πραγματικής κατάστασης συμπεριφοράς.

Εάν ταΐσετε το σκυλί σας με υγιεινή διατροφή, θα του δώσει άφθονη ενέργεια. Εάν ο σκύλος σας δεν μπορεί να απελευθερώσει αυτή την ενέργεια με την άσκηση και τη δραστηριότητα, μπορεί να καταλήξει να την απελευθερώσει στα έπιπλα, στο χαλί, στις πόρτες σας ή ακόμα και στη συλλογή σας από σπάνια βιβλία.

Πριν κατηγορήσετε το σκυλί σας για τη ζημιά που έχει προκληθεί, αναρωτηθείτε αν ασκείται αρκετά. Γενικά, οι σκύλοι χρειάζονται τουλάχιστον μία έως δύο ώρες άσκησης την ημέρα, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή, το μέγεθος και την ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου, καθορίστε το ιδανικό πρόγραμμα άσκησης για τον σκύλο σας και καθιερώστε μια ρουτίνα.

Οδοντιατρική φροντίδα

Ένας υγιής σκύλος πρέπει να έχει και υγιή δόντια. Παρά τη δημοφιλή άποψη, η κακή αναπνοή στους σκύλους δεν είναι φυσιολογική αλλά είναι σημάδι προβλημάτων στο στόμα. Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας μπορεί να οδηγήσει το σκυλί σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να εστιάζετε στην προληπτική οδοντιατρική φροντίδα. Μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια του σκύλου σας, να χρησιμοποιήσετε στοματικές εκπλύσεις, να τον ταΐσετε οδοντιατρικές λιχουδιές ή όλα τα παραπάνω – απλώς κάντε κάτι. Είναι καλύτερο να μην περιμένετε έως ότου η οδοντική ασθένεια απειλήσει την υγεία του σκύλου σας. Φυσικά, φροντίστε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για τα δόντια του σκύλου σας. Κατά καιρούς μπορεί να απαιτούνται επαγγελματικοί καθαρισμοί.

Τακτική περιποίηση

Γενικά, οι ανάγκες περιποίησης του σκύλου σας εξαρτώνται από τη ράτσα του. Ωστόσο, ο σκύλος σας μπορεί να έχει ειδικές ανάγκες λόγω συνθηκών υγείας, όπως οι αλλεργίες.

Ο μέσος σκύλος θα επωφεληθεί από ένα μηνιαίο κόψιμο νυχιών και μπάνιο. Για σκύλους με κοντό τρίχωμα, βουρτσίστε το τρίχωμα κάθε μία ή δύο εβδομάδες. Τα σκυλιά πρέπει με μακρύ τρίχωμα πρέπει να βουρτσίζονται καθημερινά. Τα σκυλιά με τρίχες που μεγαλώνουν συνεχώς μπορεί να χρειάζονται κούρεμα κάθε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Μόλις προσδιορίσετε τις ανάγκες περιποίησης του σκύλου σας, αποφασίστε εάν θα το κάνετε μόνοι σας ή εάν πρέπει να προσλάβετε έναν επαγγελματία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, προγραμματίστε συνεδρίες περιποίησης του σκύλου σας σε τακτική βάση.

Δώστε προσοχή σε προειδοποιητικά σημάδια

Επειδή τα σκυλάκια δεν μπορούν να μας μιλήσουν με λόγια, πρέπει να βασιστούμε στα σημάδια που μας δίνουν. Ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίζει διάφορα σημάδια που υποδηλώνουν πρόβλημα υγείας. Ακριβώς όπως εσείς, έτσι και ο σκύλος σας μπορεί να αναπτύξει μια ήπια ασθένεια που υποχωρεί από μόνη της, επομένως δεν είναι όλα τα σημάδια λόγοι ανησυχίας.

Πολλά σκυλιά θα προσπαθήσουν ενστικτωδώς να κρύψουν σημάδια σοβαρής ασθένειας. Μάθετε τι να προσέχετε και πώς να ενεργείτε κατάλληλα πριν η ασθένεια ξεφύγει από τον έλεγχο. Εάν ο σκύλος σας εμφανίζει σημάδια ασθένειας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Είναι σημαντικό να παρατηρείται τον σκύλο σας για να κατανοείτε εάν είναι υγιής ή όχι.

Δείτε επίσης: 10 συμβουλές για την υπεύθυνη φροντίδα του κατοικίδιού σας

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed