Image Alt

My Pet

κουνούπια σκυλιά γάτες

Πώς να προστατέψετε τα κατοικίδια από τα κουνούπια

Ορισμένα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές και συχνά θανατηφόρες ασθένειες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε σκυλιά και γάτες.

Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν πολλαπλές ασθένειες σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα. Ορισμένες από αυτές τις ασθένειες προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα, ενώ άλλες προκαλούν ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη ή εξανθήματα. Τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδώσουν πρωτοζωικές, νηματώδεις και ιογενείς ασθένειες.

κουνούπια σκυλιά γάτες

Κουνούπια και διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς) σε σκύλους και γάτες

Η νόσος του σκουληκιού της καρδιάς είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο ιατρικό πρόβλημα που προκαλείται από το σκουλήκι Dirofilaria immitis. Η νόσος προσβάλει περισσότερο τους σκύλοι, τους λύκους, τις αλεπούδες και τα αιλουροειδή.

Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της νόσου αυτής, με τα συμπτώματα ενός ζώου που έχει κολλήσει να είναι ο  βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή, καρδιακή ανεπάρκεια, απώλεια βάρους. Ενώ μπορεί να προκληθεί ακόμη και αιφνίδιος θάνατος. Οι γάτες είναι συνήθως πιο ανθεκτικές στη νόσο των του σκουληκιού της καρδιάς, αλλά έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές όταν την αποκτήσουν. Ευτυχώς, μπορούμε να προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας με μηνιαίες τοπικές ή από του στόματος προληπτικές θεραπείες, ώστε να μην αναπτύξουν ποτέ τη νόσο αυτή.

Δείτε επίσης: Σκύλος: Φαγούρα και τροφικές αλλεργίες

Προστατεύοντας τα σκυλιά και τις γάτες σας από τα κουνούπια

κουνούπια - πώς να προστατέψετε τα σκυλιά και τις γάτες

Λόγω της σοβαρής φύσης των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, η προστασία των κατοικίδιων ζώων μας είναι σημαντική. Η νόσος του σκουληκιού της καρδιάς είναι η πιο κοινή ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια στα κατοικίδια ζώα. Εξαιτίας αυτού, οι κτηνίατροι συνιστούν προληπτική θεραπεία όλο το χρόνο για όλους τους σκύλους και τις γάτες. Παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης της νόσου μειώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν μηδενίζεται ποτέ. Τα πιο συνηθισμένα προληπτικά φάρμακα για τον καρδιοσκώληκα περιλαμβάνουν:

♦ Τα προληπτικά φάρμακα για τη νόσο του σκουληκιού της καρδιάς, λειτουργούν αναδρομικά. Αυτό σημαίνει ότι ένα κουνούπι πρέπει να τσιμπήσει και να μεταδώσει ανώριμες προνύμφες σε ένα σκύλο ή μια γάτα, όπου θα κυκλοφορήσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα μηνιαία προληπτικά φάρμακα  λειτουργούν για να σκοτώσουν οποιαδήποτε από αυτές τις προνυμφικές μορφές πριν εξελιχθούν στην ενήλικη μορφή που προκαλεί την ασθένεια.
Ενώ τα προληπτικά φάρμακα για τον καρδιοσκώληκα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του κατοικίδιου ζώου μας, οι μέθοδοι μείωσης των κουνουπιών στο περιβάλλον είναι επίσης σημαντικές. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση άλλων ασθενειών – τόσο σε ανθρώπους όσο και σε κατοικίδια ζώα – καθώς και να εξαλείψουν ή να μειώσουν τις ενοχλητικές, και επώδυνες επιθέσεις των κουνουπιών.

♦ Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε συχνά το πιάτο νερού του σκύλου σας και αποστραγγίζετε τις περιοχές με νερό που δεν μπορούν να απομακρυνθούν μόνιμα. Αυτό είναι ένα απλό και αποτελεσματικό πρώτο βήμα για τον έλεγχο των κουνουπιών.

♦ Το να κρατάτε κλειστές τις σήτες και τις πόρτες είναι επίσης αποτελεσματικό στο να κρατάτε τα κουνούπια σε εξωτερικούς χώρους.

♦ Εξασφαλίστε την αυλή χωρίς ψηλά ζιζάνια ή γρασίδι και απομακρύνετε ελαστικά ή σκουπίδια από την περιοχή.

♦ Τα πουλιά, οι νυχτερίδες και οι λιβελούλες είναι ο έλεγχος των κουνουπιών από τη μητέρα φύση. Ενθαρρύνετε τα αρπακτικά είδη που τρώνε τα κουνούπια να συχνάζουν στην αυλή σας.

♦ Επιπλέον, στις πισίνες και σε άλλα στάσιμα ύδατα μπορούν να προστεθούν χημικές ουσίες που περιέχουν ρυθμιστές ανάπτυξης εντόμων. Αυτές είναι συνήθως ασφαλείς για τα θηλαστικά. Φροντίστε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία για να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν που είναι ασφαλές για την οικογένεια και τα κατοικίδια ζώα σας.

♦ Ορισμένα φυτά μπορεί να απωθούν με φυσικό τρόπο τα κουνούπια, αν και αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρωταρχικός αποτρεπτικός παράγοντας. Συνήθως, το έλαιο του φυτού και όχι το ίδιο το φυτό είναι αυτό που απωθεί τα έντομα, συμπεριλαμβανομένων των κουνουπιών. Ως εκ τούτου, τα φύλλα πρέπει να συνθλίβονται για μέγιστη αποτελεσματικότητα – η απλή φύτευσή τους στον κήπο δεν θα λειτουργήσει το ίδιο. Ορισμένα φυτά που μπορείτε να εξετάσετε για το σκοπό αυτό είναι η σιτρονέλα, η λεβάντα, το γατόχορτο, η μέντα, ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο και ο κατιφές.
Ορισμένα είδη, όπως το allium, η λεβάντα ή τα είδη σιτρονέλας, μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις σε σκύλους και γάτες, για αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε ορισμένα φυτά.

♦ Υπάρχουν επίσης απωθητικά κουνουπιών για σκύλους που έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι σκοτώνουν επίσης ψύλλους και τσιμπούρια. Όμως αυτά τα προϊόντα περιέχουν περμεθρίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικά τοξικές για τις γάτες. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα που επισημαίνονται και είναι εγκεκριμένα για το κατάλληλο είδος.

Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για τα κατοικίδια

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων στην αγορά για την απώθηση των κουνουπιών πάνω και γύρω από τα κατοικίδιά μας. Να βεβαιώνεστε πάντα ότι χρησιμοποιείτε το προϊόν σύμφωνα με τις οδηγίες και βεβαιωθείτε ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για το είδος. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια όσον αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα στο κατοικίδιό σας, καθώς ενδέχεται να μην είναι ασφαλής η χρήση τους σε συνδυασμό με άλλα μηνιαία προληπτικά προϊόντα για ψύλλους και τσιμπούρια. Παρόλο που τα προληπτικά σκευάσματα με σπρέι μπορεί να φαίνονται δελεαστικά, δεν αντικαθιστούν ποτέ τον εγκεκριμένο και συνταγογραφούμενο από κτηνίατρο έλεγχο των παρασίτων. Στην πραγματικότητα, μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά προϊόντα που περιέχουν DEET, το οποίο είναι ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό. Ωστόσο, τα κατοικίδια ζώα είναι ευαίσθητα στο DEET και τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε κατοικίδια ζώα χωρίς τη συγκεκριμένη οδηγία του κτηνιάτρου.

Δείτε επίσης: Γάτα: Τι να κάνεις αν την τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα

Φυσική προστασία από κουνούπια για τα σκυλιά και τις γάτες σας

♦ Οι παγίδες κουνουπιών χρησιμοποιούν αρωματικά ελκυστικά για να προσελκύσουν και να παγιδεύουν τα κουνούπια.

♦ Οι ψεκασμοί των εξωτερικών χώρων μπορούν να καταστείλουν τη δραστηριότητα των κουνουπιών για εβδομάδες. Οι επαγγελματικές εφαρμογές μπορεί να κοστίζουν περισσότερο, αλλά μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο και να είναι ασφαλέστερες για τα κατοικίδια ζώα.

♦ Ορισμένα αιθέρια έλαια και σπρέι εσπεριδοειδών μπορεί να απωθούν τα κουνούπια, αλλά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε κοντινή απόσταση από σκύλους και γάτες. Αυτά τα έλαια μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος όταν εισπνέονται και γαστρεντερικές επιπλοκές σε περίπτωση κατάποσης.

♦ Τα προϊόντα σιτρονέλας είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητά τους στην απώθηση των κουνουπιών. Η σιτρονέλλα, εάν καταποθεί όμως μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε σκύλους και γάτες, γι’ αυτό να είστε πάντα προσεκτικοί με αυτά τα προϊόντα.

Τι πρέπει να κάνετε αν τσιμπήσουν κουνούπια το κατοικίδιο σας

τσίμπημα από κουνούπια σε σκυλιά και γάτες

Παρά τις προσπάθειές μας, μπορεί κάποια ενοχλητικά κουνούπια να τσιμπήσουν τα κατοικίδιά μας και να τους κάνουν σημάδια, που μπορεί να πρηστούν, να ερεθιστούν και να πονάνε.

Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, μιλήστε με τον κτηνίατρο για τη χρήση αντιισταμινικών από το στόμα, για να ανακουφιστεί το ζωάκι σας από τη φαγούρα. Μην χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε προϊόντα χωρίς την έγκριση του γιατρού γιατί ειδικά αυτά που περιέχουν στεροειδή, όπως η κορτιζόνη μπορεί να έχουν άλλες παρενέργειες.

Αναζητήστε άμεση κτηνιατρική φροντίδα εάν το κατοικίδιο ζώο σας σταματήσει να τρώει, είναι ληθαργικό, κάνει εμετό ή έχει διάρροια ή εάν έχει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα κουνουπιού. Φροντίστε να εξετάζετε το κατοικίδιό σας κάθε χρόνο για την νόσο του σκουληκιού της καρδιάς.

Δείτε επίσης: Σκύλος: Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα – Τι να κάνετε

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed