Image Alt

My Pet

Πόσο μακριά μπορεί να δει ο σκύλος σας

Πόσο μακριά μπορεί να δει ο σκύλος σας

Μπορεί να είστε περήφανοι για πολλά πράγματα που κάνει ο σκύλος σας, σίγουρα όμως δεν είστε για την όραση του και ειδικά μακριά. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι οι σκύλοι έχουν καταπληκτική ακοή και όσφρηση, όχι όμως και όραση.

Η ανθρώπινη όραση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με έναν σκύλο. Έχετε όραση 20/20 ενώ ο σκύλος σας έχει όραση 20/75. Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι μπορούν να δουν καθαρά 6 μέτρα, ενώ οι άνθρωποι μπορούν να δουν έως και 23 μέτρα καθαρά.

Μέχρι τα 6 μέτρα βλέπουν καθαρά

Όπως είπαμε, τα σκυλιά μπορούν να δουν καθαρά έως και 6 μέτρα. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτή, η όραση τους δεν θα είναι τόσο καλή. Τα βλέπουν όλα θολά. Επίσης, τα σκυλιά είναι μυωπικά, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουν καθαρά μακρινά αντικείμενα.

Τα σκυλιά είναι μυωπικά, μακριά βλέπουν φιγούρες

Ο σκύλος έχει την ικανότητα να αντιληφθεί ότι κάτι κινείται σε εκατοντάδες μέτρα μακριά από εκείνον. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεται κάποιος σε μεγάλη απόσταση, ο τετράποδος φίλος μας θα εστιάσει το βλέμμα του προς εκείνη την κατεύθυνση για να καταλάβει ποιος είναι. Εκείνη την ώρα, θα παρατηρήσετε αλλαγές στη γλώσσα του σώματός του, όπως:

Θα γέρνει το κεφάλι του σαν να αναλύει το άτομο που πλησιάζει. Η θέση των αυτιών του θα μετακινηθεί γρήγορα από τραβηγμένα προς τα πίσω σε όρθια, πράγμα που σημαίνει ότι ο σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Για να ξεχωρίσει τη φιγούρα που βλέπει και να καταλάβει ποιος είναι θα πρέπει (το άτομο) να βρεθεί στα 6 μέτρα απόσταση.

Πόσο μακριά μπορεί να δει ο σκύλος σας

Ποια φυλή έχει την καλύτερη όραση;

Ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν καλύτερη όραση, σύμφωνα με μελέτες ειδικών.

Τα Λαμπραντόρ, τα Λαγωνικά, τα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ και τα Μπασέντζι είναι οι σκύλοι που έχουν την καλύτερη όραση σε σχέση με άλλες φυλές.

Στην πραγματικότητα, τα Λαμπραντόρ, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως ως σκύλοι-βοηθοί, λέγεται ότι έχουν όραση πιο κοντά στο 20/20, άρα σχεδόν εξίσου καλή με την ανθρώπινη.

Ποια φυλή έχει τη χειρότερη όραση;

Είναι γνωστό ότι ορισμένες ράτσες σκύλων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους. Αυτές οι ράτσες είναι: τα Αγγλικά Σπρίνγκερ Σπάνιελ, τα Σιβηρικά Χάσκι, τα Κανίς, τα Κόλεϊ, τα Τεριέ Βοστώνης, οι Μεγάλοι Δανοί και οι Γερμανικοί Ποιμενικοί.

Γνωρίζατε ότι:

  • Τα νεογέννητα κουτάβια ανοίγουν τα μάτια τους μεταξύ της 10ης και της 14ης ημέρας από τη γέννησή τους
  • Χρειάζονται περίπου 10 ημέρες για να ανοίξουν και τα δύο μάτια πλήρως
  • Μέχρι την ηλικία των 8 εβδομάδων, οι σκύλοι θα βλέπουν στο 100%
  • Οι σκύλοι έχουν περιφερειακή όραση, που φτάνει περίπου τις 250 μοίρες
  • Βλέπουν μόνο δύο κύρια χρώματα σε αντικείμενα: το κίτρινο και το μπλε (και τα ουδέτερα: λευκό, μαύρο και γκρι)
  • Ένας σκύλος μπορεί να … μυρίσει τον ιδιοκτήτη του από απόσταση έως και 900 μέτρων
  • Τα σκυλιά μπορούν να δουν μακριά έως και 6 μέτρα στο σκοτάδι

Μην λυπάστε όμως πολύ για το αξιολάτρευτο σκυλάκι σας. Η φανταστική τους όσφρηση και ακοή τους κάνει τα πάντα εύκολα!

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed