Image Alt

My Pet

Σκύλος που τον πλένουν με σαπούνι πιάτων

Σκοτώνει το σαπούνι πιάτων τους ψύλλους στα κατοικίδια;

Πολλές διαφημίσεις δείχνουν πόσο θαυματουργό είναι το σαπούνι πιάτων, το οποίο πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί και στον καθαρισμό άγριων πτηνών που έχουν πληγεί από πετρελαιοκηλίδες. Ίσως αναρωτιέστε, λοιπόν, ότι εάν το σαπούνι πιάτων είναι αρκετά αποτελεσματικό στα άγρια ζώα, ίσως μπορεί να σκοτώσει και τους ενοχλητικούς ψύλλους των κατοικιδίων σας.

Πράγματι, το σαπούνι πιάτων μπορεί να σκοτώσει τους ψύλλους, αλλά δεν είναι η πιο αποτελεσματική ή αποδοτική μέθοδος και δεν αποτρέπει τις μολύνσεις από ψύλλους. Ας δούμε, λοιπόν, γιατί το σαπούνι πιάτων δεν είναι το θαυματουργό ψυλλοκτόνο που ελπίζατε ότι θα ήταν για το τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας.

Πώς το σαπούνι σκοτώνει τους ψύλλους στα κατοικίδια;

Η ικανότητα της σαπουνιού να αφαιρεί λίπη, βρωμιά και λάδια μπορεί να αποδοθεί σε μια χημική αντίδραση. Όταν το σαπούνι με το νερό συνδυάζεται με λάδι ή λίπος, σχηματίζει μικκύλια (ομάδες μορίων σαπουνιού) που παγιδεύουν τη βρωμιά, εξηγεί ο Dr. Chris Reeder, πιστοποιημένος κτηνιατρικός δερματολόγος του BluePearl Pet Hospital στο Franklin του Tennessee.

Για να σκοτωθούν οι ψύλλοι συμβαίνει μια εντελώς διαφορετική διαδικασία. Οι ψύλλοι έχουν εξωσκελετό που τους επιτρέπει να επιπλέουν στο νερό, εξηγεί ο Dr. Reeder. Το σαπούνια πιάτων, δημιουργεί ένα είδος επιφανειοδραστικής ουσίας ή επιφανειακής τάσης, που θέτει σε κίνδυνο τον εξωσκελετό και κάνει τους ενήλικους ψύλλους να βυθιστούν. Έτσι, ουσιαστικά, το σαπούνι πνίγει τους ψύλλους.

Γιατί το σαπούνι πιάτων δεν μπορεί να αποτρέψει τις μολύνσεις από ψύλλους;

Αν και το σαπούνι πιάτων σκοτώνει τους ψύλλους, οι κτηνίατροι λένε ότι δεν τους απωθεί ούτε αποτρέπει τις μολύνσεις. Σκεφτείτε το περισσότερο ως μια προσωρινή λύση παρά ως μόνιμη λύση.

«Δεδομένου ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των ψύλλων βρίσκεται πάνω σε ένα κατοικίδιο ζώο ανά πάσα στιγμή, οι ψύλλοι από το περιβάλλον απλά θα πηδήξουν πίσω και θα ξαναρχίσουν τον κύκλο μόλυνσης», λέει η Dr. Jennifer Coates, DVM, κτηνιατρική συγγραφέας, συντάκτρια και σύμβουλος με έδρα το Fort Collins του Κολοράντο.

Επιπλέον, οι πληθυσμοί ψύλλων μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, λέει ο Dr. Reeder.. «Ένας ενήλικος ψύλλος μπορεί να γεννήσει έως και 50 αυγά την ημέρα. Ακόμη και αν το 10 τοις εκατό εκκολαφθεί, τότε αυτό θα είναι πέντε ψύλλοι από ένα θηλυκό, και η πλειονότητα [των εκκολαπτόμενων ψύλλων] θα είναι θηλυκοί», τονίζει.

Έτσι, το σαπούνι πιάτων δεν σχεδιάστηκε για να είναι ένα απωθητικό ψύλλων.

Σκύλος που τον πλένουν

Μπορεί το σαπούνι πιάτων να σκοτώσει τους απογόνους των ψύλλων;

Ενώ το σαπούνι πιάτων πιάτων χρησιμοποιείται κυρίως για τη απομάκρυνση ενήλικων ψύλλων, υπάρχουν τρία άλλα στάδια ζωής των ψύλλων που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Οι ενήλικοι θηλυκοί ψύλλοι γεννούν αυγά που πέφτουν στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ημερών, εκκολάπτονται και αναδύεται μια μορφή προνύμφης (που μοιάζει με σαρανταποδαρούσα), διαρκεί μερικές ημέρες και στη συνέχεια σχηματίζει ένα κουκούλι.

Το πρόβλημα με τη θανάτωση μόνο των ενήλικων ψύλλων που μπορείτε να δείτε είναι ότι δεν εξαλείφετε τα άλλα στάδια.

Προσοχή: Το σαπούνι πιάτων είναι επίπονο για το ερεθισμένο δέρμα

Οι κτηνίατροι γενικά δεν συνιστούν τη χρήση του σαπουνιού πιάτων για τους ψύλλους λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται με το δέρμα. Για παράδειγμα, εάν το κατοικίδιο ζώο έχει ήδη ερεθισμό από την ύπαρξη πολλών ψύλλων και βάζετε σαπούνι σε δέρμα που είναι ήδη ερεθισμένο, υπάρχει πιθανότητα να επιδεινωθεί.

Τα σαπούνια πιάτων δεν είναι τα καλύτερα προϊόντα σαμπουάν για σκύλους με βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις και δεν έχει σήμανση για χρήση σε σκύλους ή αιλουροειδή. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επιλέξετε ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί ειδικά για κατοικίδια ζώα.

Πότε και πώς χρησιμοποιούμε το σαπούνι πιάτων στα κατοικίδιά μας;

Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το σαπούνι πιάτων στη σπάνια περίπτωση που έχουμε ένα γατάκι ή κουτάβι με έντονη μόλυνση από ψύλλους, που πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως. Εάν το χρησιμοποιήσετε σε νεαρά γατάκια ή κουτάβια, θα ήταν συνετό να χρησιμοποιείτε πολύ μικρή ποσότητα και να το αραιώνετε με νερό. Στη συνέχεια με τη βοήθεια μίας χτένας μπορείτε να απομακρύνετε τυχόν απογόνους ή αυγά.

Ωστόσο, τα συνταγογραφούμενα από του στόματος και τα τοπικά προληπτικά φάρμακα σκοτώνουν τους ψύλλους και προλαμβάνουν τις μολύνσεις πολύ πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό προϊόν καταπολέμησης των ψύλλων με βάση τις ιδιαιτερότητες της υγείας και του τρόπου ζωής του κατοικίδιου ζώου σας.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed