Image Alt

My Pet

σκυλιά καταρράκτης

Σκυλιά και καταρράκτης στα μάτια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα σκυλιά θα πρέπει να πούμε ότι δεν βλέπουν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς, αλλά επειδή σε βασικό επίπεδο η δομή των ματιών ενός σκύλου είναι ίδια με τη δική μας, υπάρχουν κάποια κοινά προβλήματα που αφορούν την υγεία των ματιών. Ένα από αυτά είναι ο καταρράκτης, όπου  τα σκυλιά ταλαιπωρούνται καθώς το θόλωμα του φακού του ματιού μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σκύλου σας να βλέπει και μερικές φορές να οδηγήσει επίσης και σε σοβαρές επιπλοκές. Εδώ θα δούμε λεπτομέρειες για τον καταρράκτη στα σκυλιά τα σημάδια, τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Τι είναι ο καταρράκτης;

σκυλιά καταρράκτης

Το μάτι του σκύλου σας όπως και το δικό σας έχουν στο πίσω μέρος τους ένα στρώμα ιστού που ονομάζεται αμφιβληστροειδής. Ο αμφιβληστροειδής αντιλαμβάνεται το φως, λειτουργώντας σαν φωτοαισθητήρας μιας φωτογραφικής μηχανής, και στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο (μέσω του οπτικού νεύρου) σχετικά με το τι μπορούν να δουν τα μάτια. Όμως το φως πρέπει να μεγεθυνθεί και να εστιαστεί στον αμφιβληστροειδή για να βλέπει καθαρά ένας σκύλος. Αυτή είναι η ευθύνη του φακού, μιας διαφανούς δομής σε σχήμα σφαίρας που βρίσκεται στο εσωτερικό του βολβού του ματιού ακριβώς πίσω από την κόρη του ματιού.

Ο καταρράκτης είναι θόλωση του φακού. Οι σκύλοι έχουν φακούς όπως και οι άνθρωποι, και μπορούν επίσης να εμφανίσουν καταρράκτη. Η θόλωση μπορεί να είναι εστιακή (μικρή ή σημειακή) ή διάχυτη (που περιλαμβάνει ολόκληρο τον φακό).

Τι προκαλεί καταρράκτη στα σκυλιά;

Ο καταρράκτης στα σκυλιά, μπορεί να προκληθεί από πράγματα όπως διατροφική βλάβη από την έλλειψη αργινίνης σε υποκατάστατο γάλακτος, συγγενή προβλήματα όπου το έμβρυο αναπτύσσεται λανθασμένα, τραύμα ή τραυματισμό στο μάτι ή ραγοειδίτιδα, μια φλεγμονή του ματιού που έχει ως αποτέλεσμα τη στρέβλωση των ινών του φακού. Ωστόσο, οι δύο πιο κοινές αιτίες του καταρράκτη των σκύλων είναι η γενετική και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Όλα τα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν καταρράκτη στη ζωή τους. Μάλιστα, ορισμένα σκυλιά μπορεί να έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν καταρράκτη νωρίτερα στη ζωή τους, μερικές φορές ήδη από την ηλικία του ενός έτους. Οι ράτσες που μπορεί να έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν πρώιμο καταρράκτη είναι το Bichon Frise, το Boston Terrier, το Cocker Spaniel, το Toy Poodle, το Miniature Poodle, το Standard Poodle, το Labrador Retriever και το Siberian Husky.

Ο διαβήτης προκαλεί καταρράκτη στους σκύλους και συμβαίνει αν ο φακός έχει υψηλό φορτίο σακχάρου, το οποίο μπορεί να μετακινήσει τις ίνες του φακού σε λάθος θέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανάπτυξη καταρράκτη λόγω διαβήτη μπορεί να είναι γρήγορη και να οδηγήσει σε τύφλωση μέσα σε μία εβδομάδα λόγω της παρουσίας πλήρους ή διάχυτου καταρράκτη.

Δείτε επίσης: Ποιος βλέπει καλύτερα στο σκοτάδι; Ο σκύλος ή ο άνθρωπος:

Ποια είναι τα σημάδια του καταρράκτη στους σκύλους;

σκυλιά καταρράκτης

Ο καταρράκτης σε αρχικό στάδιο, δηλαδή όταν καλύπτει λιγότερο από το 15% του φακού, συνήθως δεν επηρεάζει την όραση εντελώς, απλά η όραση δεν θα είναι φυσιολογική. Τα δύο τελευταία στάδια του καταρράκτη, ο ώριμος και ο υπερώριμος καταρράκτης, θα προκαλέσουν απώλεια όρασης στο προσβεβλημένο μάτι.

Συνήθως το πρώτο σημάδι του καταρράκτη μπορεί να είναι η ερυθρότητα μέσα ή γύρω από τον βολβό του ματιού. Αυτό οφείλεται στη διαρροή πρωτεΐνης από τις κακώς ευθυγραμμισμένες ίνες του φακού. Αυτές οι πρωτεΐνες αντιδρούν μέσα στο μάτι και προκαλούν φλεγμονή. Ο κηδεμόνας του κατοικίδιου ζώου μπορεί να καταλάβει αυτή τη φλεγμονή βλέποντας κάποια ερυθρότητα στο μάτι, μικρή-σφιγμένη κόρη και φωτοφοβία, δηλαδή αυξημένη ευαισθησία στο φως που οδηγεί σε σημάδια δυσφορίας.

Όταν ο καταρράκτης είναι σε προχωρημένο στάδιο, θα δουν λευκή κόρη και θα διαπιστώσουνε σημάδια απώλειας της όρασης, δηλαδή ο σκύλος μπορεί να χτυπήσει σε έπιπλα ή να μην βλέπει μια μπάλα που του πετούν. Αν η απώλεια της όρασης υπάρχει μόνο στο ένα μάτι δεν θα το εντοπίσουν εύκολα οι κηδεμόνες των ζώων καθώς ο σκύλος τους θα μπορεί να χρησιμοποιεί το άλλο μάτι του για να βλέπει.

Δείτε επίσης: Σκύλος: 7 σημάδια ότι χάνει την ακοή του

Καταρράκτης ή πυρηνική σκλήρυνση;

Μια θολή κόρη στον σκύλο δεν θα πρέπει να μας παραπέμπει πάντα σε καταρράκτη. Καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν, μπορεί να αναπτύξουν μια γαλαζωπή κόρη καθώς οι ίνες του φακού συμπιέζονται. Γνωστή ως πυρηνική σκλήρυνση. Πρόκειται για μια φυσική, σχετιζόμενη με την ηλικία κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως όταν ο σκύλος είναι μεγαλύτερος των επτά ετών και μπορεί να μειώσει την όραση εκεί που υπάρχει χαμηλός φωτισμός.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τον καταρράκτη των σκύλων;

Όταν πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο, θα κάνει μια οφθαλμολογική εξέταση για να διαγνώσει τον καταρράκτη. Αν είναι σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, για αυτό ο κτηνίατρός μπορεί να διαστείλει τις κόρες των ματιών για να μπορέσει να δει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του φακού. Επίσης να επιλέξει να μετρήσει την πίεση μέσα στο μάτι για να δει αν η φλεγμονή από τον καταρράκτη μειώνει την πίεση του ματιού.

Θεραπεία και χειρουργική επέμβαση

σκυλιά καταρράκτης

Εάν η όραση ενός σκύλου δεν επηρεάζεται από τον καταρράκτη, ο κτηνίατρός θα σας συμβουλεύσει πιθανότατα να παρακολουθείτε απλώς την κατάσταση. Εάν υπάρχει φλεγμονή, θα σας δώσει αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες για να διατηρηθεί το μάτι όσο το δυνατόν πιο υγιές.

Αν όμως η όραση του σκύλου σας έχει επηρεαστεί, η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι η μόνη θεραπεία για την αποκατάσταση της όρασής του. Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από ειδικό κτηνίατρο. Επειδή κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται από επιπλοκές, ο κτηνίατρός σας μπορεί να μην παραπέμψει τον σκύλο σας αμέσως για χειρουργείο, εφόσον δηλαδή ο σκύλος σας μπορεί να λειτουργήσει οπτικά και ο καταρράκτης δεν του προκαλεί προβλήματα.

Η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη και η αντικατάσταση του φακού με έναν νέο τεχνητό φακό μπορεί να αποκαταστήσει σχεδόν πλήρως την όραση του σκύλου σας. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο σκύλος σας θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες έως μήνες για να αναρρώσει. Στη συνέχεια όμως θα μπορεί να βλέπει ακριβώς έκανε παλιά.

Δείτε επίσης: Σκύλος: Τι να κάνετε αν φάει ποντίκι

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed