Image Alt

My Pet

Σκύλος: 5 Προληπτικά μέτρα για την λύσσα

Σκύλος: 5 Προληπτικά μέτρα για να μην κολλήσει λύσσα

Η λύσσα είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται μέσω δαγκώματος ή γρατζουνιάς, από το σάλιο ή το αίμα ενός μολυσμένου ζώου στο αίμα του σκύλου σας. Η λύσσα μπορεί επίσης να μεταδοθεί σε σκύλους εάν μολυσμένο σάλιο έρθει σε επαφή με τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη τους. Ενώ λόγω της στενής επαφής του σκύλου με τον άνθρωπο μπορεί κάποιος να μολυνθεί. Μόλις αναπτυχθούν τα συμπτώματα της νόσου, η λύσσα είναι θανατηφόρα, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο πρόληψη. Βρείτε εδώ πέντε προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσει ο σκύλος σας λύσσα.

1. Εμβολιάστε το σκύλο σας κατά της λύσσας

σκύλος λύσσα εμβόλιο

Το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το σκύλο σας από τη λύσσα είναι να του κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια. Ανάλογα με τους εκάστοτε νόμους και την υγεία του σκύλου σας, οι εμβολιασμοί μπορεί να ισχύουν για ένα έως τρία χρόνια. Το εμβόλιο κατά της λύσσας εξασφαλίζει ότι ο σκύλος σας προστατεύεται εάν εκτεθεί σε μολυσμένο ζώο. Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να φέρετε το σκύλο σας αμέσως σε κτηνίατρο εάν υποψιάζεστε ότι δαγκώθηκε. Ο κτηνίατρος θα του χορηγήσει ένα αναμνηστικό εμβόλιο και θα τον παρακολουθεί για σημάδια μόλυνσης. Μην προσπαθήσετε να πιάσετε το άγριο ζώο, αλλά προσπαθήστε να θυμάστε το είδος του ζώου αλλά και λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό και την κατάστασή του.

Εάν ο σκύλος σας έχει κάνει τα εμβόλιά του, ίσως μπορείτε να τον έχετε σε καραντίνα στο σπίτι (ρωτήστε τον κτηνίατρό σας). Όμως, αν ο εμβολιασμός του σκύλου σας κατά της λύσσας έχει λήξει, μπορεί να σας ζητηθεί να κρατήσουν τον σκύλο σας στον κτηνίατρο ή στην τοπική υπηρεσία των ζώων για αρκετό διάστημα προτού μπορέσετε να τον πάρετε στο σπίτι.

2. Αποφύγετε την επαφή με τραυματισμένα ή νεκρά άγρια ζώα

Ακόμα και αν κάποιο άγριο ζώο έχει σαφώς χτυπηθεί από αυτοκίνητο ή έχει πεθάνει από άλλη αιτία, μπορεί να έχει λύσσα και να μην το γνωρίζετε. Για αυτό κρατήστε τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά μακριά από τραυματισμένα ή νεκρά άγρια ζώα. Οι ενήλικες δεν πρέπει να αγγίζουν τραυματισμένα άγρια ζώα χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις (π.χ. γάντια, πετσέτες), και μόνο αν έχουν σκεφτεί πού θα μεταφέρουν το ζώο. Οι περισσότεροι κτηνίατροι δέχονται τραυματισμένα άγρια ζώα προκειμένου να τους κάνουν ευθανασία ή να πάρουν δείγματα για να προχωρήσουν σε εξέταση για λύσσα.

3. Επιβλέπετε το σκύλο σας σε εξωτερικούς χώρους

Αν ο σκύλος σας θέλει να κυνηγάει σκίουρους, κουνέλια ή άλλα ζώα, μπορεί να δαγκωθεί ή να γρατζουνιστεί από αυτά. Να ξέρετε ότι τα λυσσασμένα ζώα συνήθως συμπεριφέρονται περίεργα, δηλαδή είναι πιο επιθετικά, μπορεί να φαίνονται ταραγμένα, βρίσκονται σε ώρες ή σε τοποθεσίες που είναι άτυπες ή μπορεί να φαίνονται τραυματισμένα λόγω προοδευτικής παράλυσης. Ακόμη όμως και αν το ζώο αυτό δεν παρουσιάζει ακόμη σημάδια λύσσας ή άλλης ασθένειας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει μολυνθεί, για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Έστω αν δείτε την παραμικρή γρατζουνιά, πρέπει να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο για να μην τον θέσετε σε κίνδυνο.

σκύλος λύσσα

4. Αναφέρετε άρρωστα ή νεκρά ζώα

Αν δείτε κάποιο αδέσποτο ή άγριο ζώο να συμπεριφέρεται επιθετικά ή να παρουσιάζει άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά του, καλέστε για βοήθεια. Ποτέ μην προσπαθείτε να πιάσετε ένα άγριο ζώο. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας ή τον δήμο για να σας κατευθύνουν στις αρμόδιες αρχές. Σε πολλές περιοχές, οι υπεύθυνοι ελέγχου των ζώων είναι μέρος της αστυνομικής ομάδας και θα ανταποκριθούν. Εάν ο τοπικός έλεγχος ζώων ή άλλοι αρμόδιοι πιστεύουν ότι το ζώο μπορεί να έχει προσβληθεί από λύσσα, θα το εξετάσουν και θα προχωρήσουν στα αναγκαία μέτρα.

5. Να ενημερώνεστε σχετικά με τη λύσσα

Να γνωρίζετε τα είδη των ζώων που είναι πιθανότερο να μεταφέρουν λύσσα εκεί που ζείτε και πώς να αποφεύγετε αυτά τα ζώα.

Το καλύτερο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το σκύλο σας, τον εαυτό σας και τους άλλους από τη λύσσα είναι να εμβολιάζετε το κατοικίδιό σας κάθε φορά που πρέπει. Εάν όλα τα σκυλιά στη γειτονιά σας είναι εμβολιασμένα, τότε ο ιός της λύσσας δεν μπορεί να εξαπλωθεί στον οικόσιτο πληθυσμό. Ως υπεύθυνος κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων, η προστασία του σκύλου σας από τη λύσσα είναι ένα από τα πιο εύκολα και αποτελεσματικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτόν.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed