Image Alt

My Pet

πεπτικό σύστημα σκύλου

Σκύλος: 6 αλήθειες για το πεπτικό του σύστημα

Ένα υγιές πεπτικό σύστημα όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι απαραίτητο για την ευημερία του σκύλου. Εδώ θα δούμε 7 αλήθειες για το πεπτικό σύστημα, έτσι ώστε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί και να μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς στην καλή υγεία του σκύλου μας.

Το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει τη στοματική κοιλότητα (σιελογόνους αδένες, γλώσσα, δόντια), τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό και παχύ έντερο, το ήπαρ, το πάγκρεας, το ορθό και τον πρωκτό και εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως να λαμβάνει τροφή, ν’ απορροφά θρεπτικά συστατικά, διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών και ν’ απαλλάσσεται από τα απόβλητα.

πεπτικό σύστημα σκύλου

1. Και οι σκύλοι έχουν καούρα

Τα σκυλιά μπορεί να εμφανίσουν δυσπεψία και καούρα όπως και οι άνθρωποι. Στην κατάσταση νηστείας, τα οξέα του στομάχου είναι παρόμοια σε ανθρώπους και σκύλους, μετά το φαγητό, ωστόσο, τα σκυλιά παράγουν περισσότερο οξύ από εμάς.

Οι ομοιότητές μας σημαίνουν ότι οι σκύλοι και οι άνθρωποι επωφελούνται από τα ίδια αντιόξινα. Αλλά βέβαια πρώτα θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρο σας για να σας συμβουλεύσει τι φάρμακο μπορείτε να δώσετε στον τετράποδο φίλο σας καθώς και οδηγίες για τα αντιόξινα ώστε να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Επίσης πρέπει να θυμάστε ότι οι σκύλοι δεν είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην τροφική δηλητηρίαση (βακτηριακή μόλυνση) από τους ανθρώπους και έτσι η διατροφή τους με ωμό κρέας ενέχει αποδεδειγμένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

2. Η τροφή κινείται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα ενός σκύλου τρεις φορές πιο γρήγορα

Οι σκύλοι έχουν λεπτό έντερο που καταλαμβάνει περίπου το 25% του συνολικού όγκου του γαστρεντερικού συστήματος, κάτι που είναι σύμφωνο με άλλα παμφάγα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Το λεπτό έντερο μιας γάτας, ενός αληθινού σαρκοφάγου, καταλαμβάνει μόνο το 15%.

Κατά μέσο όρο, η τροφή κινείται μέσω του στομάχου του σκύλου λίγο πιο αργά από το δικό μας, αλλά η κίνηση της τροφής μέσω των εντέρων είναι λίγο πιο γρήγορη.

Ο χρόνος διέλευσης από το γαστρεντερικό είναι έξι έως οκτώ ώρες για τους σκύλους, ενώ στους ανθρώπους είναι μεταξύ 20 και 30 ωρών.

πεπτικό σύστημα σκύλου - διατροφή

3. Τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να αφομοιώσουν και να απορροφήσουν υδατάνθρακες

Σήμερα τα σκυλιά θεωρούνται παμφάγα, όπως και εμείς. Αρχικά ήταν σαρκοφάγα στη φύση, αλλά από τότε που εξημερώθηκαν, έχουν γίνει “προσαρμογές” στο πεπτικό τους σύστημα, που τους επιτρέπουν να αφομοιώνουν και να χρησιμοποιούν και φυτικά θρεπτικά συστατικά.

Οι περισσότεροι σκύλοι δεν έχουν καμία δυσκολία να αφομοιώσουν και να απορροφήσουν τους υδατάνθρακες. Έτσι, μπορούν να υπάρχουν στη διατροφή τους και δημητριακά.

Τα πραγματικά σαρκοφάγα, όπως οι γάτες, έχουν υψηλότερες διατροφικές απαιτήσεις για ταυρίνη, αραχιδονικό οξύ και ορισμένες βιταμίνες, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε ζωικές πηγές λίπους και πρωτεΐνης. Ενώ τα παμφάγα δεν έχουν μεγάλη απαίτηση για αυτά και δημιουργούν το δικό τους αραχιδονικό οξύ από φυτικά έλαια.

 

4. Η χοληστερόλη δεν επηρεάζει την υγεία ενός σκύλου

Ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει εσάς να μειώσετε το επίπεδο χοληστερόλης σας, αλλά δεν θα ακούσετε τις ίδιες ανησυχίες και από τον κτηνίατρο για το σκυλάκι σας. Η χοληστερόλη δεν έχει την ίδια επίδραση στην καρδιά τους και το πεπτικό τους σύστημα έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ζωικό λίπος.

Τα σκυλιά επίσης δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Έτσι, η ιδέα ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες ή χαμηλή σε κορεσμένα ή τρανς λιπαρά θα προσφέρει οποιοδήποτε όφελος για την υγεία δεν ισχύει.

Να θυμάστε ότι το κλειδί για την υγεία του σκύλου σας είναι το σωστό βάρος. Η παχυσαρκία σχετίζεται με την επιδείνωση πολλών προβλημάτων υγείας στους σκύλους.

5. Η διάρροια και ο έμετος μπορεί να είναι μεγαλύτερα προβλήματα από όσο νομίζατε

Οι γαστρεντερικές ασθένειες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των κτηνιατρικών επισκέψεων. Η διάρροια είναι ένα από τα πιο συχνά κλινικά συμπτώματα. Τα μη φυσιολογικά κόπρανα μπορεί επίσης να είναι ένα πρώτο σύμπτωμα ενός πιο σοβαρού προβλήματος, όπως των νεφρών, του συκωτιού και ορισμένων ενδοκρινολογικών διαταραχών.

Ο έμετος είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα. Ένα οξύ περιστατικό μπορεί να υποχωρήσει μέσα σε μια ή δύο ημέρες  για αυτό και οι κτηνίατροι συστήνουν συνήθως μια σύντομη περίοδο νηστείας 12 ωρών για να «ξεκουραστεί» η γαστρεντερική οδός, ακολουθούμενη από μια ήπια διατροφή. Αν όμως τα κλινικά σημάδια συνεχίζονται ή είναι ιδιαίτερα σοβαρά, καλό είναι να γίνουν κάποιες εξετάσεις για να προσδιοριστεί το πρόβλημα.

6. Τα κόπρανα του σκύλου σας λένε πολλά για την υγεία του

πεπτικό σύστημα σκύλου - κόπρανα

Από τα κόπρανα μπορείτε να μάθετε πολλά για την υγεία του σκύλου σας και οι αιτίες για μη φυσιολογικά κόπρανα μπορεί να είναι πολλές.

Τα περισσότερα επεισόδια οξείας έναρξης διάρροιας που διαρκεί λίγες ημέρες, μπορεί να προκαλούνται από διατροφικές συνήθειες. Παράσιτα, βακτήρια και ιοί μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάρροια. Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, το ζώο μπορεί να χρειαστεί κατάλληλη θεραπεία για τον μολυσματικό παράγοντα. Εάν η διάρροια επιμένει για αρκετές ημέρες ή/και υπάρχει αίμα στα κόπρανα, το ζώο πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο που μπορεί να καθορίσει την καταλληλότερη πορεία θεραπείας.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο σκύλος σας δεν κάνει κόπρανα και καταπονείται για να αφοδεύσει, μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα, η οποία εάν παραταθεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ακόμη και σύντομα επεισόδια διάρροιας ή δυσκοιλιότητας που εμφανίζονται περιοδικά, ειδικά σε συνδυασμό με άλλα σημάδια, όπως απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης, μπορεί να υποδηλώνουν μια πιο περίπλοκη διαδικασία νόσου.

Είναι σημαντικό για τον κηδεμόνα να παρακολουθεί καθημερινά πόσο συχνά αφοδεύει το σκυλάκι του και τη συνοχή των κοπράνων και να μπορούν σιγά σιγά να διαπιστώσουν τι είναι φυσιολογικό για το ζώο τους.

Κάθε φορά που παρατηρείτε κάτι διαφορετικό θα πρέπει να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρο σας για περισσότερες συμβουλές.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed