Image Alt

My Pet

σκύλος φαγούρα

Σκύλος: 9 πιθανοί λόγοι που ξύνεται

Συχνά βλέποντας ότι ο σκύλος σας έχει φαγούρα, μπορεί να υποθέσετε ότι έχει ψύλλους. Όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι, εκτός από τους ψύλλους που ένας σκύλος σας μπορεί να έχει φαγούρα στο δέρμα και η λανθασμένη διάγνωση και θεραπεία θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αυτά είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε για να βοηθήσετε πραγματικά τον τετράποδο φίλο σας να νιώσει καλύτερα.

1. Εποχιακές αλλεργίες

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από εποχιακές αλλεργίες. Εάν αυτό είναι το πρόβλημα, ο σκύλος σας μπορεί να έχει φαγούρα στο δέρμα, ξεφλούδισμα, σπυράκια ή ακόμα και λοίμωξη του δέρματος. Για ήπιες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει αντιισταμινικά. Αλλά μην μαντέψετε τη δοσολογία μόνοι σας. Πάντα πρέπει να σας δίνει λεπτομέρειες ο κτηνίατρός σας πριν χορηγήσετε οποιοδήποτε φάρμακο. Για πιο σοβαρές αλλεργίες, συνήθως συνταγογραφείται ένα από του στόματος φάρμακο, ή μια ένεση για αλλεργίες.

Συχνά η πρόληψη είναι το κλειδί σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι αν ας πούμε μια αλλεργία προέρχεται από το γρασίδι, καλό είναι να σκουπίζετε τα πόδια και την κοιλιά του σκύλου σας με ένα ζεστό πανί σε καθημερινή βάση. Απλά μην μουλιάζετε τα πόδια του στο νερό, γιατί έτσι ανοίγουν οι πόροι στο δέρμα και επιτρέπει στον παράγοντα που προκαλεί κνησμό να μπει κάτω από το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα του δέρματος και να αποκτήσει πρόσβαση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

σκύλος φαγούρα

2. Τροφικές αλλεργίες

Αλλάξατε πρόσφατα την τροφή του σκύλου σας; Εάν ο σκύλος σας ξύνεται γύρω από τα αυτιά και το πίσω άκρο, αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος. Και ακόμα κι αν δεν αλλάξατε φαγητό, μια αλλεργία μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή. Τότε καλό είναι να προχωρήσετε σε μια τροφή που ο σκύλος δεν έχει δοκιμάσει στο παρελθόν. Ο διαφορετικός τύπος πρωτεΐνης, στον οποίο δεν έχει εκτεθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου, θα βοηθήσει στη μείωση των αλλεργιών στο φαγητό. Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, ο σκύλος σας μπορεί να παραμείνει στη νέα δίαιτα ή ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει μια υποαλλεργική τροφή.

3. Ορμόνες

Ορισμένες ορμονικές παθήσεις – όπως η νόσος Cushing, ο υποθυρεοειδισμός και οι ηπατικές παθήσεις – είναι γνωστές για την αποδυνάμωση του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος μαζί με την ποιότητα του δέρματος και του τριχώματος. Αυτό οδηγεί στο ξύσιμο του σκύλου. Είναι δύσκολο να υποθέσετε ότι μια ασθένεια που σχετίζεται με ορμόνες είναι ο λόγος που ο σκύλος σας έχει φαγούρα στο δέρμα, επομένως θα θέλετε να βεβαιωθείτε αρχικά ότι δεν είναι κάτι άλλο. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας εξακολουθεί να έχει υπερβολική χάνει τρίχες, να έχει κακή ποιότητα τριχώματος και να συνεχίζει να ξύνεται ακόμα και μετά την εξάλειψη των πιο κοινών πιθανοτήτων που αναφέρονται παραπάνω, ο κτηνίατρος πρέπει να αξιολογήσει περαιτέρω την κατάσταση. Η διάγνωση γίνεται μετά από ενδελεχή εξέταση, ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού του σκύλου σας και εργαστηριακές εξετάσεις.

4. Αλλεργική αντίδραση σε εμβόλια

Τα εμβόλια είναι απαραίτητα για την προστασία του σκύλου σας από ασθένειες, αλλά μερικές φορές συνοδεύονται από μια ανεπιθύμητη παρενέργεια: μια αλλεργική αντίδραση. Εάν συμβαίνει αυτό, εκτός από το ότι θα βλέπετε τον σκύλο σας να ξύνεται υπερβολικά, θα δείτε επίσης πρήξιμο γύρω από το πρόσωπο και το λαιμό, κνίδωση και μερικές φορές δυσκολία στην αναπνοή. Τα αντιισταμινικά και τα εμβόλια στεροειδών είναι συνήθως οι θεραπείες για αυτόν τον τύπο αλλεργικής αντίδρασης. Εάν η αντίδραση είναι σοβαρή, ο κτηνίατρός σας θα σας προτείνει χάπια για να διαχειριστείτε τη φαγούρα του δέρματος του σκύλου σας και άλλα συμπτώματα.

σκύλος φαγούρα από εμβόλιο

5. Εξωτερικά παράσιτα

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα του σκύλου σας. Φυσικά, οι ψύλλοι μπορεί να ευθύνονται, αλλά το σκυλάκι σας μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει σαρκοπτική ψώρα (από ακάρεα ψώρας) ή ακάρεα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από το ξύσιμο, ο σκύλος σας μπορεί επίσης να δαγκώνει και να μασάει το δέρμα του, καθώς και να έχει χάσει σε κάποια σημεία τρίχωμα από το ξύσιμο, να έχει κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα ή ψώρα. Όταν ο κτηνίατρός σας κάνει επίσημη διάγνωση, ο σκύλος σας θα αισθανθεί γρήγορα  καλύτερα. Οι ψύλλοι συχνά διαγιγνώσκονται κατά τη φυσική εξέταση και στη συνέχεια αντιμετωπίζονται με τοπική ή από του στόματος φαρμακευτική αγωγή.

6. Σαμπουάν ψύλλων

Αν σκέφτεστε να ενισχύσετε τη δύναμη καταπολέμησης των ψύλλων με ένα σαμπουάν για ψύλλους, τα σαμπουάν για ψύλλους και οι σκόνες ψύλλων μπορεί να στεγνώσουν εξαιρετικά το δέρμα. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω φαγούρα. Ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας πριν αγοράσετε ένα σαμπουάν για ψύλλους. Το λάθος σαμπουάν μπορεί να είναι σχεδόν ερεθίσει το δέρμα του σκύλου σας.

7. Λάθη στο μπάνιο

Πολλοί χρησιμοποιούν για τον σκύλο τους ανθρώπινο σαμπουάν ή υπερβολικά αρωματικά σαμπουάν με χημικές ουσίες που αφαιρούν τα φυσικά έλαια των σκύλων και αφήνουν το τρίχωμά τους στεγνό προκαλώντας φαγούρα. Και τα κατοικίδια που έχουν  ευαισθησία στο δέρμα σίγουρα δεν πρέπει να λούζονται με το σαμπουάν μας. Αυτή είναι μια πολύ κοινή αιτία κνησμού στους σκύλους.

8. Νέα κλινοσκεπάσματα

Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας έχει φαγούρα και ξύνεται παντού μετά την αγορά ενός νέου κρεβατιού, μπορεί να είναι ευαίσθητος στο νέο κρεβάτι. Ακόμα κι αν το κατοικίδιο ζώο σας δεν έχει καμία γνωστή ευαισθησία στο δέρμα, καλό είναι να πλένετε αυτά τα αντικείμενα (σύμφωνα με τις οδηγίες) πριν τα χρησιμοποιήσετε. Τα νέα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται με υποαλλεργικό απορρυπαντικό ρούχων για να αφαιρεθούν οι χημικές επεξεργασίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία κατασκευής. Επίσης, φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά το κρεβάτι του σκύλου σας με το ίδιο απορρυπαντικό για να αποφύγετε μελλοντικές κρίσεις φαγούρας στο δέρμα του.

σκύλος φαγούρα

9. Γενεσιολογία

Ορισμένες ράτσες έχουν προδιάθεση σε δερματικές παθήσεις, όπως αλλεργίες που προκαλούν φαγούρα στο δέρμα ενός σκύλου. Ανάμεσα τους είναι τα:

  • Λαμπραντόρ Ριτρίβερ
  • Γκόλντεν Ριτρίβερ
  • Τεριέ
  • Τσιουάουα
  • Γερμανικοί Ποιμενικοί
  • Ροτβάιλερ

Ωστόσο, οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να έχει φαγούρα στο δέρμα και για αυτό μπορεί το έντερο να είναι υπεύθυνο. Με τη χρήση επεξεργασμένων τροφών και αντιβιοτικών, έχουν αλλάξει τα βακτήρια του εντέρου των σκύλων. Αυτή η αλλαγή στα βακτήρια του εντέρου έχει συμβεί με τη πάροδο των γενεών και προδιαθέτει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι υπερδραστήριο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed