Image Alt

My Pet

Σκύλος: Γιατί κάνει εμετό το πρωί

Σκύλος: Γιατί κάνει εμετό το πρωί

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι ο σκύλος τους κάνει έστω και περιστασιακά εμετό το πρωί. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο αλλά μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Άλλες φορές μπορεί να είναι αιτία «συναγερμού» προκειμένου να κάνετε μία επίσκεψη στον κτηνίατρο κι άλλες φορές μπορεί να είναι πιο απλά τα πράγματα. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν ο σκύλος σας κάνει εμετό κάθε πρωί. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας κάνει εμετό κάθε πρωί; Το MyPet.gr συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες για εσάς και σας τις παρουσιάζει!

Μια κοινή αιτία που τα κατοικίδια κάνουν εμετό το πρωί –ή ακόμα και στον ύπνο τους– είναι η παλινδρόμηση οξέος (δυσπεψία). Αυτό προκαλεί υγρό ή αφρώδη εμετό. Έτσι ο σκύλος σας μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος και αδύναμος. Άλλες φορές πάλι, ίσως να μην έχει όρεξη για φαγητό. Για να βοηθήσετε το σκύλο σας, χρειάζεται να του δίνετε μικρά γεύματα μέσα στη μέρα, να ζυγίζετε την ποσότητα και αν χρειαστεί να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή.

Να είστε υποψιασμένοι

Καλό είναι να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του σκύλου όταν κάνει εμετό το πρωί. Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε τα ίδια σημάδια, θα είστε υποψιασμένοι και θα είστε δίπλα του. Όταν οι σκύλοι κάνουν εμετό αισθάνονται ναυτία, όπως οι άνθρωποι. Τα σάλια ή η κατάποση υπερβολικού σάλιου, οι κοιλιακές συσπάσεις είναι σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας μπορεί να κάνει εμετό.

Τι να κάνετε: Τηρήστε την ποσότητα της τροφής και τις ώρες που τρώει. Μην του δίνετε διαρκώς λιχουδιές και κόκκαλα για να σας αγαπήσει περισσότερο από όσο σας αγαπάει. Εάν τρώει σωστά, το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι λίγο παραπάνω παιχνίδι μέσα στη μέρα.

Πρόβλημα υγείας

Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας κάνει συχνά εμετό όχι μόνο το πρωί αλλά και μέσα στη μέρα, τότε καλό είναι να εμπιστευτείτε τον κτηνίατρό σας και να κάνετε μία σειρά εξετάσεων στο σκύλο σας. Όπως εσείς, κάνετε εξετάσεις αίματος όταν κρίνετε απαραίτητο έτσι και ο σκύλος σας χρειάζεται να πραγματοποιήσει μία σειρά από εξετάσεις για να εντοπιστεί το πρόβλημα. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας κάνει εμετό κάθε πρωί, ίσως το πρόβλημα να εντοπίζεται στον οισοφάγο ίσως όμως να είναι κι ένδειξη καρκίνου. Γι΄αυτό μην αμελείτε την επικοινωνία με τον κτηνίατρο. Όσο πιο γρήγορα πραγματοποιήσετε μία επίσκεψη σε αυτόν, τόσο γρηγορότερα θα διαπιστώσετε το πρόβλημα και πιθανότατα να το καταπολεμήσετε άμεσα. Επίσης τα έξοδα θα είναι λιγότερα. Βέβαια, εάν ο σκύλος σας κάνει εμετό μετά το φαγητό, μπορεί απλώς να οφείλεται στη λαιμαργία του να τρώει γρήγορα ή σε μια κατάσταση γνωστή ως μεγαοισοφάγος. Ο μεγαοισοφάγος σκύλου είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο μυϊκός σωλήνας που εκτείνεται από το στόμα προς το στομάχι διευρύνεται και δυσλειτουργεί.

Τι να κάνετε: Βοηθήστε τον σκύλο σας να τρώει πιο αργά. Για παράδειγμα, βάλτε τις κροκέτες σε μία φόρμα μάφιν για να τρώει πιο αργά. Μπορείτε επίσης να κρύψετε το φαγητό του σε ένα χαλάκι, σε συγκεκριμένο μέρος και να κάνετε πιο διασκεδαστική την ώρα του φαγητού. Εάν έχετε κι άλλο ζώο στο σπίτι, τοποθετήστε σε διαφορετικά σημεία το φαγητό τους γιατί ίσως να τρώνε γρήγορα επειδή φοβούνται ότι το άλλο ζώο θα τους φάει το φαγητό τους.

Σκύλος: Γιατί κάνει εμετό το πρωίΕμετός μετά από κάθε γεύμα

Εάν ο σκύλος σας κάνει εμετό μετά από κάθε γεύμα και όχι μόνο το πρωί, μπορεί να οφείλεται σε άλλη πάθηση. Για παράδειγμα, ο μεγαοισοφάγος είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι μύες του λαιμού ενός σκύλου είναι πολύ αδύναμοι για να καταπιούν σωστά την τροφή. Μερικοί σκύλοι γεννιούνται με αυτό το πρόβλημα όπως τα Φοξ Τεριέ, τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, τα Ιρλανδικά Σέτερ, τα λαγωνικά.

Λευκός αφρός

Εάν ο σκύλος σας κάνει εμετό κάθε πρωί και βγάζει λευκό αφρό, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε δυσπεψία. Ο αφρός αυτός ουσιαστικά δείχνει ότι δεν υπάρχει τίποτα στο στομάχι του σκύλου για να βγάλει.

Συμβουλή: Οποιαδήποτε ανησυχία έχετε για το σκύλο σας, καλό είναι να την συζητάτε με τον κτηνίατρο. Μερικές φορές, κάτι που δείχνει να είναι ασήμαντο, πιθανότατα να εγκυμονεί έναν σοβαρό κίνδυνο ή το αντίθετο.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed