Image Alt

My Pet

Σκύλος: Γιατί κάνει τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτι

Σκύλος: Γιατί κάνει τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτι

Μία από τις πιο περήφανες στιγμές του να είσαι γονιός σκύλου, είναι η χαρά που νιώθεις όταν εκπαιδεύεις επιτυχώς το νέο σου κουτάβι, να κάνει τις ακαθαρσίες του στο σημείο που έχεις προκαθορίσει (πχ επιδαπέδια πάνα σκύλου). Ωστόσο, καθώς ο σκύλος σας μεγαλώνει, μπορεί να συμβεί και κάποιο “ατύχημα”. Τι γίνεται όμως αν ο σκύλος σας αρχίσει να κάνει τις ακαθαρσίες στο σπίτι, και τα ατυχήματα αρχίζουν και γίνονται συχνό φαινόμενο;

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σίγουρα φυσιολογική για έναν εκπαιδευμένο σκύλο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Γιατί ξαφνικά κάνει τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτι;

Εάν ο σκύλος σας κάνει συνεχόμενα τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτι, μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάτι μπορεί να έχει αλλάξει στη ρουτίνα, τη διατροφή ή το περιβάλλον του σπιτιού του. Αυτοί οι λόγοι συνήθως προκαλούν τα ατυχήματα. Ποια όμως μπορεί να είναι τα προβλήματα υγείας ώστε να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο:

Εντερικά παράσιτα (ενδοπαράσιτα)

Μια κοινή αιτία γαστρεντερικής νόσου σε σκύλους είναι τα εντερικά παράσιτα (σκουλήκια). Οι σκύλοι μπορεί να έρθουν σε επαφή με παράσιτα στην αυλή, στα πάρκα σκύλων ή από την επαφή με άλλους σκύλους ή γάτες. Αυτά τα παρασιτικά σκουλήκια δημιουργούν φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα διάρροια, αίμα ή και βλέννα στα κόπρανα.

Τροφική δυσανεξία/Αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες ή η τροφική δυσανεξία μπορεί επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές σε σκύλους. Οι τροφικές αλλεργίες στους σκύλους έχουν παρατηρηθεί στο βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο, το σιτάρι και το αρνί. Η δυσανεξία ή η τροφική αλλεργία μπορεί να κάνει το σκυλί σας να κάνει πιο συχνά κακά, να έχει μαλακά αλλά σχηματισμένα κόπρανα και να έχει περισσότερα αέρια και “θορύβους” στο στομάχι.

Άγχος Αποχωρισμού

Το άγχος αποχωρισμού είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για να λερώνει μέσα στο σπίτι. Εάν ο σκύλος σας έχει συνηθίσει να είστε στο σπίτι μαζί του το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και ξαφνικά αλλάξετε το πρόγραμμα σας και λείπετε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στη συμπεριφορά του. Τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού θα αρχίσουν συνήθως να γίνονται νευρικά ή ανήσυχα καθώς ετοιμάζεστε να φύγετε από το σπίτι αρπάζοντας το μπουφάν, τα κλειδιά, κλέβοντας τα παπούτσια σας κλπ. Επίσης, μπορεί να αρχίσει να έχει συμπεριφορές καταστροφικές όπως μάσημα, νευρικό βηματισμό, γκρίνια και να λερώνει το σπίτι.

Φοβία θορύβου/Εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες

Ο σκύλος σας μπορεί να κάνει τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτι, γιατί κάτι στον εξωτερικό χώρο τον τρομάζει ή τον κάνει να αγχωθεί. Μερικοί σκύλοι έχουν πιο νευρική προσωπικότητα και οι δυνατοί ήχοι, όπως τα οχήματα που περνούν, τα σκυλιά που γαβγίζουν, οι βροντές, οι άνθρωποι που φωνάζουν ή άλλοι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να συμβάλουν στον φόβο και το άγχος.

Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να είναι ανήσυχος από την βροχή, ανθρώπους που τρέχουν ή αντικείμενα με τροχούς όπως skateboard, βαλίτσες ή ποδήλατα που περνούν δίπλα τους. Εάν ο σκύλος σας είναι φοβισμένος όταν είναι έξω, μπορεί να μην κάνει την ανάγκη του έξω και να την κάνει όταν επιστρέψει στο σπίτι.

Αποσπάται η προσοχή τους

Μερικοί σκύλοι μπορεί να κάνουν την ανάγκη τους στο σπίτι επειδή δεν τους έφτασε ο χρόνος της βόλτας. Όταν τα σκυλιά βγαίνουν έξω, συνήθως θέλουν να μυρίσουν και να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους για νέα αξιοθέατα, μυρωδιές ή ήχους. Έτσι, αν ο σκύλος σας αφιερώνει πολύ χρόνο στην εξερεύνηση αντί να ουρεί και να αφοδεύει, μπορεί να μην είχε αρκετό χρόνο για να κάνει τις ακαθαρσίες του στη βόλτα.

Αλλαγή ρουτίνας

Τα περισσότερα σκυλιά συνηθίζουν να τρώνε, να πηγαίνουν βόλτες ή ακόμα και να παίζουν σε συγκεκριμένες ώρες. Εάν υπάρξει μια απότομη αλλαγή σε αυτή τη ρουτίνα, ο σκύλος σας μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος και αυτό να συμβάλει στο να λερώνει μέσα στο σπίτι.

Λόγω ηλικίας

Καθώς το κατοικίδιο ζώο σας μεγαλώνει, οι δεξιότητές του στο σπίτι μπορεί να μην είναι τόσο έντονες όσο όταν ήταν κουτάβι. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν ήπια σημάδια δυσλειτουργίας ή ήπιας άνοιας, όπου αρχίζουν να ξεχνούν ορισμένες μαθημένες συμπεριφορές.

Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με την ηλικία είναι η αρθρίτιδα. Ένας ηλικιωμένος σκύλος με σημάδια πόνου στο ισχίο ή στο γόνατο μπορεί να έχει μεγαλύτερη δυσκολία να πάρει τη θέση για να αφοδεύσει, επομένως μπορεί να έχει πρόβλημα να πάει στο κατάλληλο μέρος.

Αλλαγή Διατροφής

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή του σκύλου σας μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές. Είτε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αγοράσατε μια νέα μάρκα τροφής ή λιχουδιών είτε αν ο σκύλος σας μπήκε στον κάδο απορριμμάτων. Η εντερική οδός συνήθως δεν χειρίζεται καλά αυτές τις απότομες αλλαγές,  μπορεί να προκαλέσει μια τεράστια αλλαγή στη μικροχλωρίδα (καλά και κακά βακτήρια) που συνθέτουν τον εντερικό σωλήνα του σκύλου σας. Αυτή η ανισορροπία θα προκαλέσει χαλαρά κόπρανα, οδηγώντας σε ατυχήματα στο σπίτι.

Σκύλος: Γιατί κάνει τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτιΠώς να τον σταματήσετε να λερώνει μέσα στο σπίτι

Ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία της ακατάλληλης αφόδευσης του σκύλου σας στο σπίτι, η τιμωρία δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Μην φωνάζετε στον σκύλο σας και ακόμα και μην “τρίβετε” τη μουσούδα του σκύλου σας στις ακαθαρσίες, καθώς αυτή δεν είναι μια αποτελεσματική στρατηγική.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να εμποδίσετε το σκύλο σας να λερώνει μέσα στο σπίτι. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν αυτές οι στρατηγικές δεν βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Επίσκεψη στον κτηνίατρο

Τα εντερικά παράσιτα μπορούν να διαγνωστούν με τεστ κοπράνων και να αντιμετωπιστούν εύκολα με φάρμακα αποπαρασίτωσης. Για τροφικές αλλεργίες, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει ειδική διατροφή. Η βοήθεια του κατοικίδιου ζώου σας με ζητήματα που σχετίζονται με το άγχος συχνά περιλαμβάνει κάποια μορφή τροποποίησης της συμπεριφοράς ή απευαισθητοποίησης. Τα σκυλιά πρέπει να επανεκπαιδεύονται ώστε να μην θεωρούν το να μένουν μόνα κάτι αρνητικό. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ή επαγγελματίες εκπαιδευτές συμπεριφοράς, να σας βοηθήσουν με το συγκεκριμένο πρόβλημα του κατοικίδιου ζώου σας.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας αρχίζει να εμφανίζει σημάδια ήπιας άνοιας ή γνωστικής δυσλειτουργίας, προγραμματίστε έναν έλεγχο με τον κτηνίατρό σας. Υπάρχουν φάρμακα και ειδικές δίαιτες για ηλικιωμένα κατοικίδια για να τα βοηθήσουν σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής τους. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να εξετάσει το σκυλί σας για τυχόν σημάδια πόνου ή ενόχλησης που σχετίζονται με την αρθρίτιδα και μπορεί να συστήσει συμπληρώματα ή φάρμακα για τον πόνο.

Εάν αποσπάται η προσοχή του σκύλου σας κατά την διάρκεια της βόλτας από την αποστολή του να πάει στην τουαλέτα, μπορείτε όταν επιστρέψετε σπίτι, να τον αφήστε αμέσως να βγει στην αυλή ή να ξεκινήστε για τη βόλτασας. Μόλις ουρήσει και αφοδεύσει, δώστε στον σκύλο σας μια λιχουδιά.

Αλλάξτε τη διατροφή του σκύλου σας σταδιακά

Κάθε φορά που αλλάζετε τη μάρκα τροφής του σκύλου σας ή ακόμα και τον τύπο τροφής της ίδιας μάρκας, είναι σημαντικό να μεταβείτε σταδιακά στη νέα τροφή για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ξεκινήστε δίνοντας το 25% της νέας τροφής με το 75% της παλιάς τροφής για δύο ημέρες, στη συνέχεια ένα μείγμα 50:50 για τις επόμενες δύο ημέρες και στη συνέχεια 75% νέα τροφή στο 25% παλιά, μέχρι να μεταβείτε πλήρως στη νέα τροφή. Αυτή η σταδιακή μετάβαση της τροφής θα μειώσει την πιθανότητα γαστρεντερικών διαταραχών.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed