Image Alt

My Pet

Σκύλος και άνοια: Πόσο κινδυνεύει όσο μεγαλώνει;

Σκύλος και άνοια: Πόσο κινδυνεύει όσο μεγαλώνει;

Όλο και περισσότερα σκυλιά άνω των δέκα ετών κινδυνεύουν από άνοια σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Κάθε έτος που προστίθεται στη ζωή τους αυξάνει κατά τουλάχιστον 50% τον κίνδυνο νευροεκφύλισης και γνωστικής δυσλειτουργίας του εγκεφάλου τους (Canine Cognitive Dysfunction-CCD). Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος είναι 6,5 φορές μεγαλύτερος για τους σκύλους που είναι σωματικά αδρανείς, σε σχέση με τους πολύ κινητικούς σκύλους ίδιας ηλικίας, ράτσας και κατάστασης υγείας.

Αυξάνεται κατά 68% ο κίνδυνος μετά το 10ο έτος

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σάρα Γιαρμπόροου του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, μελέτησαν 15.019 σκύλους στις ΗΠΑ. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια που σχετίζονταν με την υγεία και τη συμπεριφορά των κατοικιδίων τους (π.χ. αν αδυνατούσαν πια να αναγνωρίσουν οικεία πρόσωπα). Αυτό που προέκυψε από το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι αν ληφθεί υπόψη μόνο η ηλικία του σκύλου, η πιθανότητα να έχει άνοια ο τετράποδος φίλος μας (διάγνωσης CCD) αυξάνεται κατά 68% για κάθε επιπλέον έτος μετά την ηλικία των δέκα ετών.

Εάν ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες κινδύνου (προβλήματα υγείας, στείρωση, σωματική δραστηριότητα, ράτσα κ.α.), τότε η πιθανότητα άνοιας αυξάνεται κατά 52% για κάθε επιπρόσθετο έτος μετά το δέκατο. Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, η γνωστική εξασθένηση στους σκύλους προκαλεί χειροτέρευση της μνήμης, απώλεια επίγνωσης του χώρου, μείωση ή μεταβολή στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους και άλλα ζώα, διαταραχές του ύπνου κ.α. Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, τα ποσοστά γνωστικής δυσλειτουργίας στους σκύλους κυμαίνονται από 28% (πάνω από ένας στους τέσσερις) στην ηλικία των 11-12 ετών έως 68% (δύο στους τρεις) στην ηλικία των 15-16 ετών.

Σκύλος και άνοια: Πόσο κινδυνεύει όσο μεγαλώνει;Ανησυχητικά συμπτώματα

Αποπροσανατολισμός: Ο σκύλος μπορεί να περιπλανιέται άσκοπα ή να κοιτάζει στο κενό ή τον τοίχο και δεν αναγνωρίζει πια γνωστούς ανθρώπους ή αντικείμενα.

Αλλαγή συμπεριφοράς: Μειώνεται η επιθυμία για στοργή και χάδια. Ο σκύλος αρχίζει να γαβγίζει ή να γρυλίζει, με ασυνήθιστο τρόπο, και να απομακρύνεται από τους οικείους του.

Αλλαγή δραστηριοτήτων: Δείχνει διαρκώς κουρασμένος και κοιμάται πολλές ώρες τη μέρα. Το βράδυ είναι ανήσυχος, λαχανιάζει χωρίς να έχει κάνει έντονη δραστηριότητα και κλαίει. Απώλεια εκμαθημένων ικανοτήτων: Λόγω της εξασθένισης της μνήμης, τα κατοικίδια ζώα με άνοια ξεχνούν πολλές εντολές που είχαν μάθει κάποτε.

Ανησυχία: Πολλά σκυλιά υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού. Άλλες φορές, ανησυχούν μόλις κάποιος χαθεί από το οπτικό τους πεδίο.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed