Image Alt

My Pet

τριχόπτωση σκύλου

Σκύλος και τριχόπτωση: Πότε να ανησυχήσετε

Το να πέφτουν οι τρίχες των σκύλων είναι μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία το σώμα του σκύλου αφαιρεί φυσικά τις παλιές ή κατεστραμμένες τρίχες. Ακόμη και η τριχόπτωση που φαίνεται υπερβολική μπορεί να είναι φυσιολογική, ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου σας, τον καιρό και πολλούς άλλους παράγοντες. Εδώ θα βρείτε έναν οδηγό για να καταλάβετε πότε πρέπει να ανησυχείτε, πώς να ελαχιστοποιήσετε την πτώση και πώς να αντιμετωπίσετε όλη αυτή την τρίχα!

Φυσιολογική τριχόπτωση

Όλα τα σκυλιά χάνουν τρίχες (εκτός, από το αμερικανικό άτριχο τεριέ). Ορισμένες ράτσες έχουν μεγαλύτερη τριχόπτωση από άλλες ράτσες, ενώ ακόμη και στην ίδια ράτσα, ο σκύλος σας μπορεί να χάνει περισσότερες τρίχες από έναν άλλο σκύλο της ίδιας ράτσας.

Οι 9 ράτσες σκύλων που χάνουν περισσότερο φυσικά είναι :

 • Ακίτας
 • Μπερνίζ
 • Τεριέ Βοστώνης
 • Τσόου Τσόου
 • Κόργκι
 • Γερμανικοί Ποιμενικοί
 • Λαμπραντόρ Ριτρίβερ
 • Σκύλος Νέας Γης
 • Χάσκι Σιβηρίας

Εκτός από τη ράτσα τους, μπορεί επίσης να ευθύνεται ο καιρός για την υπερβολική τριχόπτωση του σκύλου σας. Πολλοί σκύλοι αναπτύσσουν χοντρά τρίχωμα τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα που στη συνέχεια απορρίπτονται καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται την άνοιξη. Οι ψυχρές περίοδοι, που ακολουθούνται από ξαφνική και υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να προκαλέσουν μεγαλύτερη από το μέσο όρο αποβολή, καθώς και μεγάλες περίοδοι ζέστης, ειδικά για σκύλους με παχύ υπόστρωμα.

Εάν εντοπίσετε ότι ο σκύλος σας χάνει πολύ τρίχωμα λόγω της ράτσας του, ή της εποχής του χρόνου και του καιρού και είναι ο συνηθισμένος χαρούμενος, υγιής εαυτός του, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

τριχόπτωση σκύλου

Υπερβολική τριχόπτωση

Αν ο καιρός είναι ήπιος και ο σκύλος σας φαίνεται να χάνει ακόμη περισσότερες τρίχες από το κανονικό για τη ράτσα του θα πρέπει να προσέξετε αν υπάρχουν τα παρακάτω συμπτώματα, τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα :

 • Ερεθισμός του δέρματος (κοκκινίλες, εξογκώματα, εξανθήματα και/ή ψώρα)
 • Φαλακρά σημεία
 • Σοβαρά αραιωμένο τρίχωμα
 • Ανοιχτές πληγές
 • Υπερβολική φαγούρα ή τρίψιμο προσώπου
 • Γλείψιμο υψηλότερο από το μέσο όρο

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στον σκύλο σας, ειδικά εάν διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, ήρθε η ώρα για μια βόλτα στον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα.

Υποκείμενες διαταραχές που σχετίζονται με την υπερβολική τριχόπτωση

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει σημάδια μη φυσιολογικής τριχόπτωσης, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προσδιορίσει καλύτερα εάν αυτό είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης διαταραχής. Τα ιατρικά θέματα που μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογική αποβολή περιλαμβάνουν :

 • Λοιμώξεις (μυκητιακές ή βακτηριακές)
 • Παράσιτα (ψύλλοι, ψείρες ή ακάρεα)
 • Αλλεργίες (εισπνευστικές, σχετιζόμενες με τρόφιμα ή τοπικές)
 • Νεφρική, ηπατική, θυρεοειδική ή επινεφριδιακή νόσο (συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Cushing)
 • Φάρμακα
 • Καρκίνος
 • Ανοσολογική ασθένεια
 • Ηλιακό έγκαυμα
 • Επαφή με το δέρμα με ερεθιστικές ουσίες

Να γνωρίζετε ότι εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει σημάδια πιθανής υποκείμενης ιατρικής πάθησης (ερεθισμένο δέρμα, πληγές, υπερβολικός κνησμός, κ.λπ.), είναι σημαντικό να τον πάτε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολες για το κατοικίδιο ζώο σας και μπορεί να πάνε γρήγορα από το κακό στο χειρότερο, επομένως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε τη θεραπεία με τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας το συντομότερο δυνατό.

Αναβαθμίστε τη διατροφή του σκύλου σας

Η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί μερικές φορές να αποφευχθεί μέσω της σωστής διατροφής. Τόσο το δέρμα όσο και το τρίχωμα του σκύλου σας αντικατοπτρίζουν άμεσα τα βασικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν ή δεν λαμβάνουν.

Η βέλτιστη υγεία του δέρματος και του τριχώματος απαιτεί τη σωστή αναλογία ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων (τόσο από θαλάσσιες όσο και από φυτικές πηγές), μαζί με την προσθήκη ορισμένων βασικών βιταμινών και μετάλλων που είναι απαραίτητα για το δέρμα του σκύλου σας. Αυτά μπορούν εύκολα να παρέχονται στον σκύλο σας με ένα υψηλής ποιότητας καθημερινό συμπλήρωμα.

Ένα βασικό συστατικό μπόνους που μπορεί να θέλετε να εξερευνήσετε είναι το μεθυλσουλφονυλομεθάνιο (MSM). Αυτό το βιοδιαθέσιμο θείο υποστηρίζει φυσικά τη δομική ακεραιότητα του δέρματος του σκύλου σας παρέχοντας το βασικό συστατικό θείου του κολλαγόνου και της κερατίνης. Επίσης εξαλείφει φυσικά τη βλάβη του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες υποστηρίζοντας την παραγωγή γλουταθειόνης.

Μειώστε το στρες

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά αγχώνονται και έτσι οι συναισθηματικές αντιδράσεις μπορούν να εκδηλωθούν στο σώμα του σκύλου σας. Εάν έχει γίνει μια μεγάλη αλλαγή στο περιβάλλον του σπιτιού σας, η υπερβολική τριχόπτωση του σκύλου σας θα μπορούσε να είναι μια αντίδραση στρες. Έχετε μετακομίσει πρόσφατα σε άλλο σπίτι; Έχει πεθάνει ή έχει φύγει κάποιο μέλος της οικογένειας; Είναι μήπως μια περίοδος με έντονες συγκρούσεις στο σπίτι; Τα σκυλιά είναι ευαίσθητα σε όλα τα παραπάνω.

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας μπορεί να χάνει τρίχες λόγω άγχους, κάντε ό,τι μπορείτε για να του προσφέρετε μια κανονική, προβλέψιμη καθημερινή ρουτίνα. Πηγαίντε βόλτα την ίδια ώρα κάθε μέρα, αποφύγετε να αλλάζετε το φαγητό ή τις ώρες των γευμάτων τους και κάντε ό,τι πιθανότατα αναμένουν ότι θα ακολουθήσει.

τριχόπτωση σκύλου και βούρτσισμα

Τακτικό βούρτσισμα

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την υπερβολική τριχόπτωση είναι να βουρτσίζετε τακτικά τον σκύλο σας. Έτσι βγάζετε τις παλιές ή κατεστραμμένες τρίχες του σκύλου σας και δεν γεμίζουν όλο το σπίτι.

Ανάλογα με τον σκύλο σας, το συνεχές βούρτσισμα μπορεί να σημαίνει καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία περιποίηση. Οι βούρτσες με τρίχες είναι ιδανικές για σκύλους με κοντό τρίχωμα, οι βούρτσες με καρφίτσα τείνουν να λειτουργούν καλά για σκύλους με μακριά και μεταξένια μαλλιά και οι βούρτσες που είναι σαν τσουγκράνες είναι σχεδιασμένες για να μπαίνουν βαθιά σε βαρύ τρίχωμα.

Τακτικό λούσιμο

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε την υπερβολική τριχόπτωση  είναι να λούζετε τακτικά τον σκύλο σας. Αυτό θα βοηθήσει να ξεπλυθούν πολλά από τα νεκρά και κατεστραμμένα μαλλιά, μειώνοντας σημαντικά τις τρίχες που πέφτουν. Για τα περισσότερα σκυλιά, ένα λούσιμο μία φορά το μήνα είναι αρκετό. Εάν χρειαστεί, μπορεί να βοηθήσει να αυξηθεί έως και δύο φορές το μήνα κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Συνοψίζοντας για να διαχειριστείτε την υπερβολική τριχόπτωση του σκύλου σας θα πρέπει εντάξετε στο πρόγραμμα σας τακτικό βούρτσισμα και μπάνιο, να προσθέσετε στη διατροφή του θρεπτικά συστατικά, να μειώσετε το άγχος του και να τον πάτε στον κτηνίατρο για να αντιμετωπίσει τα υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed