Image Alt

My Pet

Σκύλος που κοιτάει μέλισσα ή σφήκα

Σκύλος και Τσιμπήματα από Μέλισσα ή Σφήκα: Τι πρέπει να κάνουμε

Τα σκυλάκια είναι ιδιαίτερα περίεργα ζωάκια που τους αρέσει να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους. Λέμε συνήθως ότι «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα», αλλά θα μπορούσε να ισχύει και για τα σκυλάκια. Ειδικά τώρα που ανθίζουν τα λουλούδια και τα έντομα πολλαπλασιάζονται θα πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερα τα κατοικίδιά μας, αφού εύκολα μπορούν να έρθουν αντιμέτωπα με κάποια μέλισσα ή σφήκα. Τι συμβαίνει, λοιπόν, σε περίπτωση που κάποιο έντομο τσιμπήσει το τετράποδο φίλο μας; Πώς αντιμετωπίζουμε τα τσιμπήματα του σκύλου μας από μια μέλισσα ή σφήκα;

Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τσιμπήματα μπορούν να είναι επικίνδυνα για τα σκυλάκια, αφού μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, οξύ πόνο και πρήξιμο. Ο πόνος που δημιουργείται δεν οφείλεται στον μικρό τσίμπημα, αλλά στο δηλητήριο που διαχέεται.

Τσίμπημα Μέλισσας Vs Σφήκας

Πριν πούμε τους τρόπους αντιμετώπισης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το τσίμπημα από μία μέλισσα διαφέρει από εκείνο της σφήκας. Το κεντρί της μέλισσας παραμένει στο δέρμα, με αποτέλεσμα το έντομο να πεθαίνει. Αντιθέτως, η σφήκα μπορεί να τσιμπήσει πολλές φορές και το τσίμπημά της είναι πιο επώδυνο.

Συνήθως, τις περισσότερες φορές οι σκύλοι τσιμπιούνται στη μουσούδα τους, τη μύτη, τη γλώσσα, το εσωτερικό του στόματος ή του λαιμού. Τα τελευταία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα αφού μπορεί να φράξει ο αεραγωγός από το πρήξιμο. Ωστόσο, όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Τρόποι αντιμετώπισης των τσιμπημάτων

Το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι η αλλεργική αντίδραση. Στην περίπτωση που ο σκύλος παρουσιάσει έντονη αντίδραση από τα τσιμπήματα της μέλισσας ή της σφήκας, τότε θα πρέπει να τον πάτε άμεσα στον κτηνίατρό σας. Συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης είναι η γενική αδυναμία, η δυσκολία στην αναπνοή και έντονο πρήξιμο που επεκτείνετε από την περιοχή τσιμπήματος.

Στην πραγματικότητα, όμως, το κεντρί της μέλισσας μπορεί να μείνει στο δέρμα με ασφάλεια και να μην ενοχλήσει ιδιαίτερα τον σκύλο. Βέβαια, αν παρατηρήσετε ότι το κεντρί παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να δοκιμάσετε να το απομακρύνετε με ένα νύχι ή  μία σκληρή επιφάνεια κάρτας. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι ή λεπίδα, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση περισσότερου δηλητηρίου.

Για τη μείωση του πόνου μπορείτε να βάλετε ένα μείγμα από νερό και μαγειρική σόδα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να καταπραΰνετε λίγο την περιοχή. Επίσης, μπορείτε να τυλίξετε σε μία πετσέτα λίγο πάγο ή μία παγοκυψέλη και να την ακουμπήσετε στην περιοχή προκειμένου να υποχωρήσει το πρήξιμο.

Τέλος, είναι σημαντικό να προσέξετε τα τσιμπήματα της μέλισσας ή της σφήκας στον σκύλο σας, ακόμα κι αν τα έχετε περιποιηθεί, ούτως ώστε να βεβαιωθείτε ότι δε θα παρουσιάσει κάποια αλλεργική αντίδραση. Εάν το πρήξιμο επιμένει τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed