Image Alt

My Pet

Σκύλος: Με ποιο τρόπο σας "λέει" ο σκύλος σας ότι πονάει

Σκύλος: Με ποιο τρόπο σας “λέει” ο σκύλος σας ότι πονάει

Τα σκυλάκια νιώθουν πόνους για πολλούς λόγους, όπως και οι άνθρωποι. Η ανίχνευση του πόνου στον σκύλο μας είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να καταλάβουμε τι νιώθουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες (ακόμη και καιρικές). Ανάλογα με τον χαρακτήρα, κάποιοι σκύλοι μας δείχνουν ότι πονάνε με ξεκάθαρο τρόπο, ενώ άλλοι θα εκδηλώσουν λιγότερα σημάδια.

Στην πραγματικότητα, μπορούν να κρύψουν τον πόνο τους, καλύτερα από τους ανθρώπους, ως ένστικτο επιβίωσης. Ωστόσο, έχοντας στο νου μας τη φυσιολογική συμπεριφορά του κατοικίδιου μας, μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια σημάδια που είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Επίμονο γάβγισμα και ενοχλητική γκρίνια

Ο πόνος μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευτεί στους σκύλους, αλλά ένα από τα σημάδια είναι όταν το κουτάβι σας κάνει περισσότερη «φασαρία». Επίμονο γάβγισμα και ενοχλητική «γκρίνια», μπορεί να σημαίνουν ότι προσπαθεί να σας πει ότι κάπου πονάει. Από την άλλη πλευρά, εάν ο σκύλος σας συνήθως είναι «φασαριόζος» και ξαφνικά είναι ήσυχος, θα μπορούσε και αυτό να υποδηλώνει ότι αισθάνεται κάποια δυσφορία.

Υπερβολικό λαχάνιασμα

Το υπερβολικό λαχάνιασμα, σε περίπτωση που ο σκύλος σας δεν έχει κάνει κάποια άσκηση, είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα ότι πονάει. Παρόλο που είναι σύνηθες για τους σκύλους, μπορεί να είναι ανησυχητικό εάν συμβαίνει τακτικά και για κανέναν εμφανή λόγο. Εάν το κατοικίδιό σας αρχίζει να λαχανιάζει σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι πονάει, ειδικά αν συνοδεύεται από τρέμουλο. Ο πόνος μπορεί να επηρεάζει την αναπνοή του σκύλου σας και να επιταχύνει τον ρυθμό αναπνοής του.

Αρνείται να ανέβει σκάλες

Εάν ο σκύλος σας πονάει, είναι πολύ πιθανό να αρνείται να ανέβει σκάλες. Πιθανώς να κάθεται στο πάτωμα και να μη θέλει να σηκωθεί. Όσο οι σκύλοι μεγαλώνουν, κάποιοι υποφέρουν από αρθρίτιδα, που κάνει επίπονη την καθημερινότητα τους. Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει αρθρίτιδα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας προκειμένου να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή.

Δείτε ακόμα: Άσχημη αναπνοή σκύλου: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσετε

Εάν όταν σηκώνεται όρθιος χρησιμοποιεί τα μπροστινά του πόδια

Τα περισσότερα σκυλάκια όταν είναι να σταθούν όρθια χρησιμοποιούν πρώτα τα πίσω ποδιών τους. Εάν, όμως, ο σκύλος σας έχει κάποιο πρόβλημα με τα οπίσθιά του, αυτή η κίνηση θα είναι αρκετά επώδυνη. Για να αποφύγουν τον πόνο, προσπαθούν να σηκώσουν το σώμα τους με τα μπροστινά πόδια. Κάτι που δεν είναι φυσιολογικό. Αυτή η συμπεριφορά συνήθως υποδηλώνει πόνο και προβλήματα όπως αρθρίτιδα ή και δυσπλασία των ισχίων.

Χάνει την όρεξη του για φαγητό

Μολονότι η απώλεια όρεξης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκύλος πάσχει από κάποια ιδιαίτερη ασθένεια, πιθανώς είναι ένα σημάδι αρρώστιας, όπως διαταραχών στομάχου, καρκίνου, διάφορων μολύνσεων, ηπατικών προβλημάτων και νεφρικής ανεπάρκειας. Και σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να ζητάμε την συμβουλή κτηνίατρου.

Γλείφεται υπερβολικά

Η βαρεμάρα, το στρες, ο πόνος και η φαγούρα μπορεί να ωθήσουν τον σκύλο σας να γλύφεται υπερβολικά – ειδικά εάν προσπαθούν να ελαττώσουν έναν επίπονο ερεθισμό. Μερικά σημάδια ακόμη μπορεί να είναι το έντονο δάγκωμα ή το γλείψιμο, υποδηλώνουν αρκετές φορές ότι το σκυλάκι σας υποφέρει από κάποια μόλυνση ή πρόβλημα στους πρωκτικούς αδένες.

Αλλαγή διάθεσης

Τα προβλήματα υγείας μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του σκύλου σας, οδηγώντας τον, για παράδειγμα, σε αποφυγή αγκαλιών. Τα σκυλιά που συνηθίζουν να αποφεύγουν κάθε σωματική επαφή μπορεί να αναζητούν περισσότερη προσοχή όταν δεν είναι καλά.

Επίσης, τα κατοικίδια που πονούν μπορεί να είναι λίγο επιθετικά. Μπορεί ακόμη και να δαγκώσουν εάν τα αγγίξετε στο σημείο που πονάει. Εάν υποψιάζεστε ότι ο πιστός σας φίλος νιώθει δυσφορία, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed