Image Alt

My Pet

Σκύλος: Οι 10 κοινές αιτίες νεφρικής νόσου

Σκύλος: Οι 10 κοινές αιτίες νεφρικής νόσου

Η νεφρική νόσος είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει περίπου το 10% των σκύλων, μεγάλης ηλικίας. Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να αρρωστήσει ένας σκύλος και να έχει πρόβλημα με τα νεφρά του. Η νεφρική νόσος διακρίνεται σε οξεία (εμφανίζεται ξαφνικά) και χρόνια (εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου). Τα συμπτώματα της ασθένειας αντικατοπτρίζουν την δυσλειτουργία των νεφρών του σκύλου. Ποιες είναι αυτές οι 10 πιο κοινές αιτίες της νεφρικής νόσου:

1. Βλάβη στα φίλτρα των νεφρών

Η βλάβη στα φίλτρα των νεφρών, (ή αλλιώς σπειραματική νόσος) μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις ή από καρκίνο. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή, καταστρέφει τους περιβάλλοντες ιστούς των νεφρών, δημιουργώντας τη χρόνια νεφρική νόσο που κάνει τον σκύλο σας να αισθάνεται άρρωστος.

2. Λοίμωξη των ιστών των νεφρών

Η μόλυνση των ιστών των νεφρών μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ή πιο σπάνια, από μυκητιασικούς οργανισμούς. Εάν αντιμετωπιστεί η λοίμωξη θα περιοριστεί η εξέλιξη οποιασδήποτε χρόνιας νεφρικής νόσου.

3. Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να είναι προϊόν χρόνιας βακτηριακής λοίμωξης, γενετικής ή ασθενειών που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του αίματος ή των ούρων. Οι πέτρες δεν φαίνεται να προκαλούν πολύ πόνο στους σκύλους, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εάν προκαλέσουν απόφραξη εντός του νεφρού.

4. Απόφραξη νεφρού

Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να κατακερματιστούν και να μεταφερθούν μαζί με τα ούρα στον ουρητήρα, τον μακρόστενο σωλήνα που συνδέει κάθε νεφρό με την ουροδόχο κύστη. Πιθανότατα να είναι επώδυνοι κατά τη διέλευση τους, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι εάν παραμείνουν στο νεφρό. Τα ούρα δεν μπορούν να εξέλθουν εύκολα από το νεφρό και επανέρχονται, προκαλώντας πρήξιμο των νεφρών. Στη συνέχεια, τα νεφρά μεγεθύνονται και καταστρέφονται. Εάν και οι δύο ουρητήρες αποφράξουν ταυτόχρονα, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.

5. Βλάβη στα νεφρικά σωληνάρια

Η φλεγμονή και η βλάβη στα νεφρικά σωληνάρια και στους υποστηρικτικούς ιστούς συνήθως οδηγεί σε χρόνια νεφρική νόσο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει προσδιορισμένη αιτία, και επομένως δεν υπάρχει επιλογή για συγκεκριμένη θεραπεία. Αυτός ο τύπος νεφρικής νόσου μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο με βιοψία νεφρού, αλλά συνήθως δεν συνιστώνται βιοψίες.

Σκύλος: Οι 10 κοινές αιτίες νεφρικής νόσου6. Βακτηριακή λοίμωξη

Μία βακτηριακή που προκαλεί τη νεφρική νόσο. Συνήθως η μόλυνση προκαλεί οξεία νεφρική νόσο και πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει χρόνια νεφρική νόσο. Η άμεση αναγνώριση αυτής της θεραπεύσιμης ασθένειας θα βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του τετράποδου φίλου σας.

7. Τοξίνες

Ακόμα και τρόφιμα μπορούν να βλάψουν τα νεφρά του σκύλου σας. Τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να βλάψουν τα νεφρά του. Γνωρίζουμε ότι στους σκύλους αρέσει να γλείφουν πράγματα, να τρώνε πράγματα, να κυλούν ή να κάνουν μπάνιο οπουδήποτε έχει νερό, αλλά αυτό μπορεί να το θέσει σε πραγματικό κίνδυνο.

8. Καρκίνος

Ευτυχώς, ο καρκίνος των νεφρών δεν είναι πολύ συχνός στους σκύλους. Δυστυχώς, οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του νεφρού είναι μάλλον περιορισμένες. Μεμονωμένοι όγκοι που επηρεάζουν μόνο έναν νεφρό μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση εάν ο καρκίνος είναι καλοήθης ή δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

9. Πρόβλημα πρωτεΐνης (αμυλοείδωση)

Οι ασθενείς με αμυλοείδωση χάνουν τη λειτουργία ορισμένων οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, επειδή οι εναποθέσεις πρωτεΐνης αντικαθιστούν τον φυσιολογικό ιστό. Είναι μια ασυνήθιστη συνέπεια χρόνιας φλεγμονής που επηρεάζει άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί επίσης να είναι γενετικά προγραμματισμένος σε ορισμένες ράτσες σκύλων. Οι εναποθέσεις αμυλοειδούς δεν μπορούν να απομακρυνθούν και ο λειτουργικός ιστός των νεφρών που χάνεται δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

10. Κληρονομικότητα

Υπάρχουν γενετικοί δεσμοί με διάφορα είδη νεφρικής νόσου για πολλούς καθαρόαιμους σκύλους. Μερικοί νεαροί σκύλοι δεν μπορούν να αναπτύξουν φυσιολογικά νεφρά ή έχουν νεφρά με κύστες γεμάτες υγρό. Αυτά τα σκυλιά παρουσιάζουν σημάδια νεφρικής νόσου σε νεαρή ηλικία.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed