Image Alt

My Pet

στόμα των σκύλων

Σκύλος: Πόσο καθαρό είναι το στόμα του;

Πολλοί πιστεύουν ότι το στόμα των σκύλων είναι πιο καθαρό από το στόμα των ανθρώπων. Εσείς τι πιστεύετε; Ισχύει κάτι τέτοιο;

Μάθετε εδώ πόσο καθαρό είναι στην πραγματικότητα το στόμα ενός σκύλου, εάν το σάλιο του μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις και δερματικά εξανθήματα στους ανθρώπους και πώς να εμποδίσετε το σκυλάκι σας να σας γλείφει τόσο πολύ.

στόμα των σκύλων

Είναι το στόμα του σκύλου σας πιο καθαρό από το δικό σας;

Δυστυχώς, όχι Το στόμα ενός σκύλου και το στόμα ενός ανθρώπου περιέχουν δισεκατομμύρια βακτήρια που ανήκουν σε περίπου 700 διαφορετικά είδη.

Αν και και οι δύο έχουμε βακτήρια στο στόμα μας, τα βακτήρια στο στόμα ενός σκύλου είναι ως επί το πλείστον διαφορετικά είδη από τα βακτήρια που υπάρχουν στο δικό μας στόμα. Ευτυχώς αυτά τα βακτήρια δεν είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους.

Ωστόσο, υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στο στόμα των σκύλων και των ανθρώπων. Για παράδειγμα,  τα βακτήρια “Porphyromonas” που προκαλούν περιοδοντική νόσο υπάρχουν και σε σκύλους αλλά και σε ανθρώπους.

Το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου είναι η ουλίτιδα, που σημαίνει φλεγμονή των ούλων. Η ουλίτιδα προκαλείται από βακτήρια στο στόμα που σχηματίζουν οδοντική πλάκα. Δισεκατομμύρια βακτήρια συσσωρεύονται αργά στην επιφάνεια των δοντιών, γεγονός που οδηγεί τελικά σε κακοσμία του στόματος, υποχώρηση των ούλων, αποστήματα ριζών των δοντιών και καταστροφή των οστών γύρω από τις ρίζες των δοντιών.

Τα πρώιμα στάδια της περιοδοντικής νόσου είναι θεραπεύσιμα τόσο για σκύλους όσο και για ανθρώπους. Όπως καταλαβαίνετε οι σκύλοι χρειάζονται ανά διαστήματα επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών τους.

Μπορεί να κολλήσετε λοιμώξεις και ασθένειες από το σάλιο του σκύλου;

Οι σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις μέσω του σάλιου τους. Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης παθογόνων λοιμώξεων από το σάλιο ενός σκύλου σε ένα άτομο είναι πολύ χαμηλός.

Εάν ένας σκύλος σας δαγκώσε,ι αυτά μπορούν να μεταδοθούν μέσω του δέρματός σας και εάν το σάλιο του σκύλου σας μπει στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας, τότε αυτά τα μέρη του σώματός σας θα μπορούσαν επίσης να απορροφήσουν τυχόν παθογόνους παράγοντες που μεταφέρει.

στόμα των σκύλων και σάλιο

Λύσσα (ιογενής λοίμωξη)

Η λύσσα είναι η πιο σοβαρή μόλυνση που μπορούν να μεταδώσουν οι σκύλοι μέσω του σάλιου τους και αυτό γίνεται όταν ένας μολυσμένος σκύλος δαγκώσει ένα άτομο.

Ο ιός εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και οδηγεί σε ποικίλα συμπτώματα. Τα σκυλιά μπορεί αρχικά να παρουσιάζουν σημάδια άγχους και νευρικότητας. Τα μεταγενέστερα στάδια κάνουν τα σκυλιά να γίνουν επιθετικά, ασυντόνιστα και να χάνουν τον προσανατολισμό τους. Επίσης μπορούν να επιτεθούν σε τυχαία αντικείμενα και να αναπτύξουν τρόμο και επιληπτικές κρίσεις.

Εάν δείτε σκύλο (ή άγριο ζώο) να εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα, καλέστε το τοπικό τμήμα ελέγχου ζώων ή την αστυνομία και μείνετε μακριά από το ζώο. Η λύσσα είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα όταν ένας σκύλος, ένα άτομο ή οποιοδήποτε άγριο ζώο εμφανίσει συμπτώματα αυτής της ασθένειας.

Βακτηριακές λοιμώξεις

Το πιο κοινό βακτήριο στο στόμα ενός σκύλου είναι η Pasteurella canis και αυτός είναι ο πιο κοινός οργανισμός που θα βρεθεί στο δέρμα κάποιου που τον έχει δαγκώσει σκύλος. Ακόμα ένα βακτήριο που ονομάζεται Capnocytophaga canimorsus μπορεί να μεταδοθεί σε ένα άτομο  από δάγκωμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βακτηριακή μόλυνση στους ανθρώπους.

Ωστόσο, το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το τραύμα από δάγκωμα εξαρτάται από το σημείο του τραύματος και από το αν το άτομο βρίσκεται σε ανοσοκαταστολή ή είναι ευάλωτο, αν είναι κάποιο παιδί κάτω των 5 ετών, ενήλικες άνω των 65 ετών ή εγκυμονούσες γυναίκες.

Αν σας δαγκώσει σκύλος, καθαρίστε καλά την πληγή με σαπούνι και νερό για 15 λεπτά και αναζητήστε ιατρική βοήθεια, όσο μικρή κι αν φαίνεται η πληγή.

Επίσης, εάν ο σκύλος σας τρώει τροφή που τυγχάνει να είναι μολυσμένη με σαλμονέλα ή E. coli , τότε αυτά τα παθογόνα θα μπορούσαν να περάσουν σε εσάς εάν το σάλιο του μπει στο στόμα σας. Μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν έχουν οι ωμές τροφές, αλλά και οποιαδήποτε άλλη τροφή για σκύλους μπορεί να μολυνθεί με σαλμονέλα ή E. Coli.

Μπορεί να κάνει κακό το σάλιο του σκύλου στο δέρμα σας;

Δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης εάν ένας σκύλος γλείφει το δέρμα σας εφόσον βέβαια δεν γλείφει κάποια πληγή.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο σάλιο ενός σκύλου, αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει συνήθως με ορισμένες ράτσες σκύλων και όχι με όλους τους σκύλους. Εάν είστε αλλεργικοί στο σάλιο του σκύλου, μπορεί να εμφανίσετε κάποιο  εξάνθημα ή να νιώσετε έντονη φαγούρα.

στόμα των σκύλων - επιβλαβές το γλείψιμο σε μικρά παιδιά

Για ποιους είναι επιβλαβές το σάλιο του σκύλου;

Αν και ο κίνδυνος μόλυνσης από το σάλιο του σκύλου όπως είπαμε είναι χαμηλός, τα πιο ευαίσθητα άτομα είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, ενήλικες άνω των 65 ετών, εγκυμονούσες, άτομα χωρίς λειτουργικό σπλήνα ή άτομα με ανοσοκαταστολή.

Εάν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, τότε είναι καλύτερο να αποφύγετε κάθε επαφή με το σάλιο του σκύλου . Εάν έχετε παιδάκι μικρότερο των 5 ετών, μην το αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη κοντά στο σκυλάκι σας, ή αποσπάστε την προσοχή του σκύλου σας δίνοντάς του ένα παιχνίδι για να παίξει,  αφήστε τον σκύλο σας έξω ή κρατήστε τον σε διαφορετικό δωμάτιο αν χρειαστεί.

Τι να κάνετε για να μην σας γλείφει ο σκύλος σας

Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην σας φιλάει ή να σας γλείφει. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά η εκπαίδευση είναι το κλειδί. Εάν ο σκύλος σας προσπαθεί να σας γλείψει, σηκωθείτε από τη θέση σας και φύγετε. Είναι καλύτερο να αγνοήσετε το σκυλί σας όταν το κάνει αυτό, καθώς αυτό θα του διδάξει ότι το γλείψιμο δεν θα του δώσει καμία ανταμοιβή όπως την προσοχή σας ή  λιχουδιές.

Εάν έχετε ανοιχτά τραύματα, θα πρέπει επίσης να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να τα γλείφει, καθώς μπορεί να προκληθεί κάποια μόλυνση. Καλό είναι αν έχετε μια πληγή, να την κρατήστε καλυμμένη με ρούχα ή κάποιον επίδεσμο.

βούρτσισμα δοντιών σκύλου

Πώς να κρατήσετε το στόμα του σκύλου σας καθαρό

  • Βουρτσίστε τα δόντια του σκύλου σας 2-3 ημέρες την εβδομάδα ή περισσότερες χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα σκύλου
  • Δοκιμάστε ένα πρόσθετο οδοντιατρικού νερού για σκύλους
  • Δώστε στο σκύλο σας οδοντιατρικές λιχουδιές
  • Προγραμματίστε τακτικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς στον κτηνίατρο

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed