Image Alt

My Pet

σκύλος πως κοιμάται

Σκύλος: Τι αποκαλύπτει ο τρόπος που κοιμάται

Ο μέσος σκύλος περίπου τη μισή του ζωή κοιμάται και κατά τη διάρκεια αυτών των βασικών ωρών ύπνου, βρίσκεται σε διάφορες στάσεις, όπως θα έχετε παρατηρήσει. Τι αποκαλύπτουν αλήθεια οι στάσεις που παίρνει ένας σκύλος όταν κοιμάται;

Κοινές στάσεις ύπνου σκύλων

σκύλος πως κοιμάται

Μία από τις πιο κοινές στάσεις ύπνου είναι όταν ένας σκύλος βρίσκεται κουλουριασμένος σε μια σφιχτή μικρή μπάλα, συχνά με το κεφάλι και την ουρά του κρυμμένα κάτω από το σώμα του. Ο ύπνος με τα τέσσερα πόδια τεντωμένα μπροστά και πίσω είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα σκυλιά μπορούν συνήθως να στρέψουν το σώμα τους ενώ ξεκουράζονται, όπως και ο ύπνος στο πλάι με τα πόδια προς τα έξω. Τέλος, μια αξιολάτρευτη στάση στην οποία κοιμούνται μερικά σκυλιά είναι ανάσκελα.

Ενώ η ακριβής σημασία των στάσεων ύπνου είναι δύσκολο να αποδειχθεί χάρη στην έλλειψη έρευνας για το θέμα, ορισμένες θέσεις μπορούν να σας πουν πολλά για τα επίπεδα άνεσης, την ασφάλεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις φυσικές συμπεριφορές ενός σκύλου.

Τι μπορεί να σημαίνει ο τρόπος ύπνου των σκύλων

Όταν βλέπετε έναν σκύλο κουλουριασμένο σε μια σφιχτή μπάλα κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνήθως προέρχεται από το ένστικτό τους και το κάνουν για μερικούς σημαντικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της θερμότητας του σώματος, κάτι που μπορεί να πρέπει να κάνουν οι άγριοι σκύλοι όταν κοιμούνται σε κρησφύγετα τους πιο δροσερούς μήνες. Επιπλέον, η στάση αυτή βοηθά στην προστασία των ζωτικών οργάνων για έναν σκύλο, και προστατεύει την κοιλιά τους σε περίπτωση ξαφνικής επίθεσης τη νύχτα ενώ απολαμβάνουν έναν βαθύ ύπνο. Αν και αυτό είναι πιθανό να μην αποτελεί μεγάλη απειλή για τα εξημερωμένα σκυλιά εσωτερικού χώρου, αυτή η συμπεριφορά έχει βοηθήσει να διατηρηθούν τα άγρια ​​σκυλιά ζωντανά για αιώνες. Το αντίθετο, η θέση, στην οποία τα πόδια ενός σκύλου εκτείνονται προς τα πίσω και μπροστά, γίνεται συχνά σε μια προσπάθεια να δροσιστεί ο σκύλος και μπορεί να ξαπλώνει μάλιστα σε δροσερές επιφάνειες, όπως το δάπεδο ενός γκαράζ ή σε πλακάκια.

σκύλος πως κοιμάται

Οι θέσεις ύπνου μπορούν επίσης να υποδεικνύουν εάν ένας σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση βαθύ ύπνου ή απλώς απολαμβάνει λίγη ξεκούραση και χαλάρωση. Ένας σκύλος που κοιμάται στο πλάι συνήθως σημαίνει πιο βαθύ ύπνο και η χαλάρωση που συμβαίνει σε μια τέτοια κατάσταση θα κάνει τους μύες να χαλαρώσουν φυσικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έκταση των ποδιών ενός σκύλου. Μια “πόζα λιονταριού”, η οποία είναι όταν ένας σκύλος κάθεται με την κοιλιά του, τα μπροστινά πόδια είναι τεντωμένα και το κεφάλι του ακουμπισμένο στα πόδια του, είναι συνήθως κάτι που θα δείτε όταν ένας σκύλος ξεκουράζεται για λίγο ή πιθανώς στα αρχικά στάδια του ύπνου. Σε αυτή τη θέση, ένας σκύλος είναι ακόμα σε εγρήγορση ώστε να δράσει εάν κάτι τον ξυπνήσει.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε

Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα μία στάση ύπνου που να σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος, ή έχει σωματικό πόνο, αλλά υπάρχουν κάποιες κοινές αλλαγές στις συνήθειες ύπνου ενός σκύλου που μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μερικές φορές, οι ηλικιωμένοι ή σκύλοι που πάσχουν από αρθριτικά, μπορεί να προσαρμόζονται αρκετές φορές ενώ κοιμούνται, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει δυσφορία. Η αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα με τη βοήθεια ενός κτηνιάτρου, ο οποίος θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν τα συμπληρώματα για την υγεία των αρθρώσεων ή ακόμα και τα φάρμακα για τον πόνο είναι κατάλληλα για τον σκύλο σας, καθώς και ένα υποστηρικτικό κρεβάτι σκύλου, το οποίο μπορεί να μειώσει την πίεση από τις αρθρώσεις που πονούν.

Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στις συνήθειες ύπνου του σκύλου σας, όπως συνεχή αλλαγή στάσης, αδυναμία ύπνου ή περισσότερο ύπνο από το συνηθισμένο, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας — πολλές από αυτές τις αλλαγές συμβαίνουν φυσικά καθώς προχωρά η ηλικία, αλλά μπορεί να είναι και σημάδι υποκείμενης διαταραχής.

σκύλος πως κοιμάται

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed