Image Alt

My Pet

αν ο σκύλος φάει ποντίκι

Σκύλος: Τι να κάνετε αν φάει ποντίκι

Αν και τα σκυλιά συνήθως δεν κυνηγούν ποντίκια, κάποιες φορές υπάρχει περίπτωση να πιάσει ένα και μάλιστα να το φάει ολόκληρο. Επειδή τα ποντίκια είναι πηγή ασθενειών, όχι μόνο μολύνουν τον σκύλο σας με συγκεκριμένες ασθένειες, αλλά θέτουν τον σκύλο σας σε κίνδυνο. Έτσι θα πρέπει να ξέρετε ότι αν ο σκύλος φάει ποντίκι απαιτείται άμεσα κτηνιατρική φροντίδα και επαφή με το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας

αν ο σκύλος φάει ποντίκι μιλήστε με κτηνίατρο

Αν καταλάβετε ότι ο σκύλος έχει φάει ποντίκι, άμεσα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο  για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αμέσως. Εκείνος θα αρχίσει αμέσως να διενεργεί εξετάσεις και θα αξιολογήσει την κατάσταση για να δει τι ενέργειες πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο σκύλος σας μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σημάδι. Ωστόσο, μπορεί γρήγορα να αρχίσει να αναπτύσσει ανησυχητικά σημάδια. Τα ποντικοφάρμακα είναι σχεδιασμένα για να σκοτώνουν τρωκτικά και αυτό το υψηλό επίπεδο τοξικότητας μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία, βλάβη οργάνων και οργανική ανεπάρκεια. Ακόμη και μικρές ποσότητες ποντικοφάρμακου μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Εάν ο κτηνίατρός σας κρίνει ότι η πρόκληση εμετού είναι απαραίτητη, θα προσπαθήσει να αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερο από το δηλητηριασμένο ποντίκι. Αυτό το βήμα επιχειρεί να απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό πριν απορροφηθούν. Συνήθως, ο κτηνίατρος θα συνταγογραφήσει ενεργό άνθρακα για την εξουδετέρωση των δηλητηρίων στο έντερο.

Το να φάει ο σκύλος σας ένα ποντίκι μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνο, αλλά όχι πάντα – και δεν θέλετε να πάρετε αυτό το ρίσκο. Τα ποντίκια μπορεί να είναι γεμάτα ασθένειες, ή ακόμα χειρότερα το ποντίκι μπορεί να έχει ήδη πεθάνει, πράγμα που μπορεί να είναι ακόμα πιο ανησυχητικό. Εάν ο σκύλος σας έχει φάει ένα δηλητηριασμένο ποντίκι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα.

Όταν μιλήσετε ή πάτε στον κτηνίατρο, θα πρέπει να δώσετε όσες περισσότερες λεπτομέρειες, όπως πληροφορίες για:

◆ Βάρος και ηλικία του σκύλου

◆ Ημέρα και ώρα εμφάνισης

◆ Πληροφορίες για ποντικοφάρμακο (εάν είναι διαθέσιμο)

◆ Σημάδια που παρατηρήθηκαν μετά την κατανάλωση του ποντικιού

Δείτε επίσης: Σκύλος: Με ποιο τρόπο σας “λέει” ο σκύλος σας ότι πονάει

Σημάδια δηλητηρίασης

Εάν ο σκύλος σας έπιασε και έφαγε ποντίκι που έχει φάει ποντοκοφάρμακο, είναι πολύ πιο πιθανό να δηλητηριάστηκε, καθώς το δηλητήριο επηρεάζει την ικανότητα του ποντικιού να κινείται γρήγορα ή αποτελεσματικά. Εάν ο σκύλος σας φάει ένα δηλητηριασμένο ποντίκι, οι επιπτώσεις θα αναπτυχθούν και σε αυτόν. Επίσης εάν ο σκύλος σας έρθει ποτέ σε επαφή με οποιοδήποτε τρωκτικοκτόνο, μπορεί να προκληθεί εσωτερική αιμορραγία.

Τα σημάδια της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν:

◆ Αδυναμία

◆Λήθαργος

◆Αιμορραγία από τη μύτη

◆Εμετός

◆Βήχας με αίμα

◆Αιμορραγία των ούλων

◆Αιμορραγία από το ορθό

◆Κόπρανα με αίμα

◆ Μώλωπες

◆Δύσκολη αναπνοή

αν ο σκύλος φάει ποντίκι

Μετάδοση ασθενειών από ποντίκια σε σκύλους

Εκτός από τη δηλητηρίαση που πρέπει να μας ανησυχεί αν ένας σκύλος φάει ποντίκι, υπάρχουν και άλλα πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχεούμε Τα ποντίκια μπορούν να μεταφέρουν ορισμένες ασθένειες και βακτήρια στο σύστημά τους που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και στο σκύλο σας.

Πυρετός από δάγκωμα αρουραίου

Ο πυρετός από δάγκωμα αρουραίου είναι ένα απίστευτο πρόβλημα που μεταδίδεται εύκολα από τα τρωκτικά στους ανθρώπους και στα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Παρά την παραπλανητική ονομασία, ο πυρετός από δάγκωμα αρουραίου μπορεί να μεταδοθεί και από άλλα τρωκτικά, όπως ποντίκια, ινδικά χοιρίδια, σκίουρους και τρωκτικά. Προκαλείται από ένα βακτήριο γνωστό ως Spirillum minus ή Streptobacillus moniliformis. Το Spirilla minus απαντάται συνήθως στην Ασία, ενώ το moniliform είναι εμφανές στη Βόρεια Αμερική.

Εάν ο σκύλος σας έχει μολυνθεί από τον πυρετό από δάγκωμα αρουραίου, μπορεί επίσης να τον μεταδώσει σε εσάς. Επομένως, είναι σημαντικό να τον θεραπεύσετε πλήρως.

Τα σημάδια του πυρετού από δάγκωμα αρουραίου περιλαμβάνουν:

◆ Πυρετός

◆ Εμετός

◆ Πονοκέφαλος

◆ Μυϊκός πόνος

◆ Πρησμένοι λεμφαδένες

Ο πυρετός από δάγκωμα αρουραίου μπορεί να καθυστερήσει μεταξύ μόλυνσης και εμφάνισης συμπτωμάτων. Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 έως 14 ημέρες μετά την επαφή. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανιστεί και μέσα σε 21 μέρες από την αρχική επαφή.

Ο πυρετός από δάγκωμα αρουραίου είναι συνήθως πολύ δεκτικός στα αντιβιοτικά. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως μυοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία και θάνατο.

Δείτε επίσης: Σκύλος: Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει και πότε

Λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορούν να μεταφέρουν τα ποντίκια και οι αρουραίοι. Συνήθως, η ασθένεια αυτή μεταδίδεται μέσω των ούρων των αρουραίων ή του μολυσμένου εδάφους και νερού. Εάν ο σκύλος σας φάει ένα ποντίκι, πιθανότατα θα έρθει σε επαφή με τα περιττώματα και τα ούρα του.

Αν και είναι πολύ λιγότερο πιθανό, αυτό το βακτήριο μπορεί ακόμα να μολύνει το σκύλο σας, ιδιαίτερα αν δεν είναι εμβολιασμένος εναντίον του. Η λεπτοσπείρωση μπορεί να είναι θανατηφόρα και να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι.

Οι σκύλοι με λεπτοσπείρωση θα παρουσιάσουν αυτά τα σημάδια:

◆ Αυξημένη δίψα

◆ Πυρετός

◆ Τρέμουλο

◆ Ευαισθησία των μυών

◆ Αλλαγές στη συχνότητα ούρησης

◆ Εμετός

◆ Διάρροια

◆ Απώλεια όρεξης

◆ Λήθαργος

Παρόλο που η λεπτοσπείρωση ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την υγεία του σκύλου σας. Υπάρχει εμβόλιο που προλαμβάνει τη λεπτοσπείρωση για ένα χρόνο και μπορεί να γίνει σε κάθε κουτάβι άνω των 12 εβδομάδων.

αν ο σκύλος παίζει και φάει ποντίκι

Πώς να απομακρύνετε τα ποντίκια από το σπίτι

Η χρήση τοξινών για τον έλεγχο των ποντικιών στο σπίτι σας μπορεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τα κατοικίδια ζώα αλλά και για τα παιδιά σας. Τα ποντίκια μπορούν εύκολα να τρυπώσουν σε χώρους όπου ζούμε, οπότε είναι απολύτως απαραίτητο να μάθουμε πώς να τα καταπολεμούμε χωρίς να προκαλέσουμε προβλήματα στα κατοικίδια μας.

Πολλά ποντικοφάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να είναι φιλικά προς τα κατοικίδια ζώα. Ερευνήστε τις διάφορες επιλογές που είναι διαθέσιμες και φροντίστε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τον παλιομοδίτικο τρόπο και να επιλέξετε τις παραδοσιακές παγίδες ποντικιών. Αυτές οι παγίδες θα σκοτώσουν απλώς ένα ποντίκι με την επαφή. Η δηλητηρίαση μπορεί μερικές φορές να είναι παρατεταμένη και επώδυνη για το πλάσμα και συχνά δεν υπάρχει λόγος να παρατείνεται η ταλαιπωρία.

Εάν επιλέξετε παραδοσιακές παγίδες, απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς μακριά από τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά στο σπίτι. Παρόλο που δεν θα σκοτώσει κανέναν, μπορεί να τα τραυματίσει.

ποντίκι και φάκα

Δείτε επίσης: Σκύλος: Τι να κάνετε αν έχει πολλά αέρια

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed