Image Alt

My Pet

Τροφικές αλλεργίες στους σκύλους: Θεραπεία

Τροφικές αλλεργίες στους σκύλους: Θεραπεία

Οι τροφικές αλλεργίες στους σκύλους είναι σπάνιες αλλά διαχειρίσιμες. Συνήθως, μια τροφική αλλεργία εμφανίζεται ξαφνικά μετά από παρατεταμένη έκθεση σε μια αλλεργιογόνο ουσία. Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας ποικίλλουν σε σοβαρότητα και συχνά επικαλύπτονται από άλλες καταστάσεις, οπότε είναι σημαντικό να πάτε το σκύλο σας στον κτηνίατρο για να περιορίσετε τις πιθανές αιτίες. Ορισμένα από τα πιο αξιοσημείωτα συμπτώματα περιλαμβάνουν μολύνσεις των αυτιών και γαστρεντερικά προβλήματα.

Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης μιας τροφικής αλλεργίας είναι η διαδικασία της εξάλειψης, προσαρμόζοντας τη διατροφή του σκύλου σας υπό την επίβλεψη του κτηνιάτρου σας. Οι τροφικές αλλεργίες δεν θεραπεύονται, αλλά μπορείτε να τις διαχειριστείτε με επιτυχία με μια υποαλλεργική διατροφή. Η αλλεργία του σκύλου σας δεν θα εξαφανιστεί από μόνη της, οπότε η θεραπεία είναι απαραίτητη για να ανακουφιστεί ο σκύλος σας από τον πόνο και την ταλαιπωρία.

Τι είναι οι τροφικές αλλεργίες;

Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει μια ουσία ως εισβολική απειλή για τον οργανισμό, η οποία πρέπει να καταπολεμηθεί. Η ανοσολογική αντίδραση προκαλεί φλεγμονή στο σώμα.

Συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών στους σκύλους

Οι τροφικές αλλεργίες αναπτύσσονται συνήθως για πρώτη φορά σε κουτάβια κάτω των έξι μηνών ή σε ενήλικους σκύλους άνω των πέντε ετών. Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών στους σκύλους μπορούν εύκολα να αποδοθούν λανθασμένα σε άλλες παθήσεις, οπότε αν δεν είστε σίγουροι γιατί ο σκύλος σας αντιμετωπίζει ενοχλήσεις, συνιστάται μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Δερματικά προβλήματα: Οι σκύλοι με τροφικές αλλεργίες εμφανίζουν συνήθως δερματικά προβλήματα όπως κνησμός, ερυθρότητα, εξανθήματα, ερεθισμένα σημεία, απολέπιση, κρουστικές αλλοιώσεις και τριχόπτωση. Η αλλεργική αντίδραση είναι πιθανό να εμφανιστεί μεταξύ έξι και είκοσι τεσσάρων ωρών μετά την κατανάλωση. Αυτό συμβαίνει ως αντίδραση στη φλεγμονή που προκαλείται από το αλλεργιογόνο.

Χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού: Πολλοί σκύλοι με τροφικές αλλεργίες έχουν χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού. Οι λοιμώξεις των αυτιών μπορούν μερικές φορές να αποδοθούν σε μια υπερβολική κατανάλωση σιτηρών και ζάχαρης. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και σιτηρών μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση μύκητα στα αυτιά, με αποτέλεσμα τη μόλυνση.

Γαστρεντερικά προβλήματα: Εμετός και διάρροια μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα με δερματικά προβλήματα. Σπανιότερα, τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα, αλλά αυτό μπορεί να θεωρηθεί δυσανεξία σε τρόφιμα και όχι αλλεργία.

Αλλαγές συμπεριφοράς: Ορισμένα σκυλιά εμφανίζουν αλλαγές συμπεριφοράς λόγω επανειλημμένης έκθεσης σε ένα αλλεργιογόνο. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν υπερκινητικότητα, αύξηση ή μείωση της ενέργειας, απώλεια βάρους ή επιθετικότητα από το άγχος της συνεχούς ταλαιπωρίας.

Αιτίες τροφικών αλλεργιών

Η τροφική αλλεργία ενός σκύλου προκαλείται όταν η ανοσολογική του αντίδραση, συνήθως σε μια πρωτεΐνη όπως το αυγό, τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο ή η σόγια, δημιουργεί φλεγμονή. Διαφορετικά, οι αλλεργίες προέρχονται συνήθως από γενετική προδιάθεση ή περιβαλλοντική έκθεση σε πρώιμο στάδιο της ζώης.

Διάγνωση τροφικών αλλεργιών σε σκύλους

Πριν από τη διάγνωση ενός σκύλου με τροφική αλλεργία, ο κτηνίατρός σας θα αποκλείσει πρώτα άλλες αιτίες για δερματικά προβλήματα. Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει μια πλήρη σωματική εξέταση και θα αναζητήσει συγκεκριμένα σημάδια που παραπέμπουν σε τροφικές αλλεργίες.

Πρώτον, ο σκύλος σας πρέπει να είναι απαλλαγμένος από ψύλλους για να διασφαλιστεί ότι τα δερματικά προβλήματα δεν σχετίζονται με τσιμπήματα ψύλλων. Αυτό απαιτεί τη χρήση αποτελεσματικών μεθόδων καταπολέμησης των ψύλλων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο προϊόν για το σκύλο σας.

Στη συνέχεια, ο κτηνίατρός σας μπορεί να θελήσει να αποκλείσει τις περιβαλλοντικές αλλεργίες, χορηγώντας αντιισταμινικά και φάρμακα κατά του κνησμού. Εάν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης του δέρματος ή του αυτιού, ο κτηνίατρός σας πιθανόν να θεραπεύσει το σκύλο σας με αντιβιοτικά ή τοπικά φάρμακα για το αυτί.

Τροφικές αλλεργίες στους σκύλους: Θεραπεία Δείτε επίσης: Φρούτα και λαχανικά που επιτρέπεται να τρώνε τα σκυλιά

Θεραπεία

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία μιας τροφικής αλλεργίας σε σκύλους είναι να ανακαλύψετε ποιο συστατικό προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η σίτιση του σκύλου σας με ειδική δίαιτα για περίπου οκτώ έως δώδεκα εβδομάδες. Παρόλο που σε ορισμένα εργαστήρια διατίθενται εξετάσεις αίματος και δερματικά επιχρίσματα για αλλεργίες, οι περισσότεροι κτηνίατροι συμφωνούν ότι αυτές οι εξετάσεις δεν είναι αρκετά ακριβείς για να εντοπίσουν σωστά τις τροφικές αλλεργίες στους σκύλους.

Μια δοκιμή τροφής για τροφικές αλλεργίες σε σκύλους έχει ως στόχο να εξαλείψει όσο το δυνατόν περισσότερα πιθανά αλλεργιογόνα από τη διατροφή. Γενικά περιλαμβάνει τη σίτιση μιας νέας πρωτεΐνης (κάτι καινούργιο για το σκύλο που δεν του έχει χορηγηθεί ποτέ στο παρελθόν) ή μια δίαιτα που παρασκευάζεται με υδρολυμένη πρωτεΐνη.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια δίαιτα υψηλής ποιότητας που παρασκευάζεται με συγκεκριμένα περιορισμένα συστατικά. Η πρωτεΐνη στη δίαιτα θα πρέπει να προέρχεται από μία πηγή και να είναι είτε υδρολυμένη είτε νέα, μια πρωτεΐνη που δεν έχει φάει ποτέ ο σκύλος σας.

Νέες πρωτεϊνικές δίαιτες για σκύλους

Οι νέες πρωτεΐνες αποτελούνται γενικά από μία ασυνήθιστη πηγή πρωτεΐνης (όπως το ελάφι, το καγκουρό, η πάπια ή το κουνέλι) και μία πηγή υδατανθράκων καθώς και τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, ώστε η τροφή για σκύλους να είναι πλήρης και ισορροπημένη. Αφήστε τον κτηνίατρό σας να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια δίαιτα που μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι περιέχει μόνο τα αναφερόμενα συστατικά.

Δίαιτες υδρολυμένης πρωτεΐνης για σκύλους

Αυτές χρησιμοποιούν πρωτεΐνες που έχουν διασπαστεί έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μην τις αναγνωρίζει ως το ίδιο συστατικό. Για παράδειγμα, ένας σκύλος με αλλεργία στο κοτόπουλο μπορεί να τα πάει περίφημα με μια δίαιτα από υδρολυμένη πρωτεΐνη.

Αυστηρές δοκιμές τροφίμων

Ο πιο σημαντικός κανόνας μιας δοκιμής τροφής είναι να ταΐζετε μόνο τη δίαιτα περιορισμένων συστατικών για το χρονικό διάστημα που συνιστά ο κτηνίατρός σας, συνήθως οκτώ έως δώδεκα εβδομάδες. Μην ταΐζετε άλλες τροφές ή λιχουδιές, εκτός αν αποτελούνται από τα ίδια συστατικά.

Βεβαιωθείτε ότι όλοι στο σπίτι σας γνωρίζουν αυτόν τον κανόνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να ταΐζετε όλα τα σκυλιά στο σπίτι με την ίδια τροφή ή να τα χωρίζετε κατά τη διάρκεια του φαγητού. Βεβαιωθείτε ότι άλλες τροφές, όπως η γατοτροφή και η ανθρώπινη τροφή, βρίσκονται εντελώς μακριά.

Τα δερματικά προβλήματα του σκύλου σας μπορεί να αρχίσουν να βελτιώνονται νωρίς κατά τη δοκιμαστική περίοδο. Αναφέρετε αυτά τα αποτελέσματα στον κτηνίατρό σας, αλλά μην σταματήσετε ή αλλάξετε τη δοκιμή της τροφής, εκτός αν σας δώσει οδηγίες ο κτηνίατρός σας.

Στο τέλος της συνιστώμενης δοκιμαστικής περιόδου, ο κτηνίατρός σας θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα. Εάν ο σκύλος σας βελτιωθεί, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει τη χορήγηση της παλιάς δίαιτας για μία ή δύο εβδομάδες για να δει εάν προκαλεί επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Ή, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει τη σταδιακή προσθήκη πρόσθετων πρωτεϊνικών συστατικών στη διατροφή του σκύλου σας, συνήθως ένα κάθε φορά για μερικές εβδομάδες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες τροφές μπορεί και δεν μπορεί να ανεχθεί ο σκύλος σας.

Ορισμένα σκυλιά θα πρέπει να παραμείνουν σε ειδικές δίαιτες επ’ αόριστον λόγω της σοβαρότητας των τροφικών αλλεργιών. Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας είναι αλλεργικός μόνο σε μία ή δύο πρωτεΐνες και μπορεί να τρώει όλες τις άλλες χωρίς αντιδράσεις. Και πάλι, συνεργαστείτε στενά με τον κτηνίατρό σας για να επιλέξετε τη σωστή τροφή για σκύλους και να διαχειριστείτε τις αλλεργίες του σκύλου σας. Φροντίστε να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο για τακτικές εξετάσεις ευεξίας κάθε έξι έως δώδεκα μήνες ή σύμφωνα με τις συστάσεις του κτηνιάτρου σας.

Πρόγνωση για σκύλους με τροφικές αλλεργίες

Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε τις τροφικές αλλεργίες του σκύλου σας, αλλά μπορείτε να τις διαχειριστείτε με επιτυχία με εξειδικευμένες θεραπείες και μια υποαλλεργική διατροφή. Μόλις εντοπιστεί το αλλεργιογόνο, η καλύτερη θεραπεία είναι η πλήρης αποφυγή. Η έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο μπορεί εύκολα να προκαλέσει υποτροπή, οπότε η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη όταν ταΐζετε το σκύλο σας με νέες τροφές. Συνήθως, αν ο σκύλος σας έχει μία αλλεργία, θα αναπτυχθούν και άλλες.

Πώς να προλάβετε τις τροφικές αλλεργίες

Λόγω απρόβλεπτων γενετικών παραγόντων, οι τροφικές αλλεργίες στους σκύλους δεν μπορούν να προληφθούν εντελώς. Εάν ξεκινήσετε το σκύλο σας με μια υποαλλεργική διατροφή ξεκινώντας από την κουταβική ηλικία, οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αποφευχθούν αλλά δεν μπορούν να προληφθούν.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed