Image Alt

My Pet

Σε ποια σημεία του σκύλου εντοπίζονται τα τσιμπούρια

Τσιμπούρια: 7 σημεία που πρέπει να ψάξεις τον σκύλο σου

Τα τσιμπούρια αποτελούν πρόβλημα για τους σκύλους (και για τους ανθρώπους) κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του έτους ενώ μπορούν να κρυφτούν σε σημεία που δύσκολα εντοπίζονται. Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο σκύλος σας περνάει περισσότερο χρόνο έξω, αυτά τα αιμοβόρα παράσιτα γίνονται ακόμα μεγαλύτερη απειλή. Τα τσιμπούρια κάθονται σε ψηλά χόρτα και θάμνους, περιμένοντας να περάσει ο σκύλος σας, ώστε να προσκολληθούν πάνω του.

Η πρόληψη θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, όχι μόνο επειδή αυτά τα έντομα κάνουν πολλούς ανθρώπους να νιώθουν αηδιαστικά – αλλά επειδή τα τσιμπούρια μεταφέρουν στην πραγματικότητα αρκετές θανατηφόρες ασθένειες.

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο μιλήστε πρώτα με τον κτηνίατρό σας επειδή η ηλικία και η ράτσα του σκύλου σας καθορίζουν το ποιο θα λειτουργήσει καλύτερα.

Ίσως αποδειχτεί δύσκολη διαδικασία να εντοπίσετε τα τσιμπούρια γι’ αυτό σας παραθέτουμε επτά σημεία που θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε στον σκύλο σας:

Κεφάλι και αυτιά

Τα σκυλιά είναι περίεργα πλάσματα, που χώνουν το κεφάλι τους παντού, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο τα τσιμπούρια να βρεθούν στο κεφάλι και στα αυτιά ενός σκύλου. Με τόσες πολλές σχισμές και ακάλυπτα σημεία, τα αυτιά αποτελούν το τέλειο… σπίτι για ένα πεινασμένο τσιμπούρι. Όταν ελέγχετε το σκύλο σας, φροντίστε να κοιτάτε το εξωτερικό των αυτιών αλλά και βαθιά μέσα στο αυτί, επειδή τα τσιμπούρια μπορεί να προσκολληθούν και να περάσουν απαρατήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν ο σκύλος σας κουνάει το κεφάλι του και ξύνει το αυτί του, είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά.

Δάχτυλα Ποδιού

Δεδομένου ότι τα τσιμπούρια κρύβονται σε μέρη όπου δεν θα βρεθούν εύκολα, το να σέρνονται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του σκύλου σας και να προσκολλώνται εκεί είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Μπορείτε να τα βρείτε ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών ή ακόμη και στο κάτω μέρος του ποδιού κοντά στα ‘μαξιλαράκια’. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας γλείφει ή μασάει τα πόδια του, ίσως υπάρχει κάτι που τον ενοχλεί, και αυτό το κάτι μπορεί να είναι ένα τσιμπούρι.

Ουρά

Στα τσιμπούρια αρέσουν οι σκοτεινές, υγρές περιοχές, οπότε η κάτω πλευρά της ουράς αποτελεί εξαιρετικό μέρος για να φιλοξενηθούν. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν ελέγχουν τακτικά την κάτω πλευρά της ουράς του σκύλου, ειδικά κοντά στη βάση, ένα τσιμπούρι μπορεί να περάσει απαρατήρητο για αρκετό καιρό. Εάν ο σκύλος σας έχει πυκνή γούνα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τη χτενίζετε και την ψάχνετε σχολαστικά. Μια λεπτή χτένα είναι πιθανό να πιάσει ένα τσιμπούρι που έχει προσκολληθεί κάτω από την ουρά.

Βουβωνική χώρα

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων δεν επιθυμούν να ελέγχουν τις γεννητικές περιοχές του σκύλου τους. Ωστόσο, η περιοχή αυτή είναι μια άλλη σκοτεινή, υγρή περιοχή του σώματος στην οποία τα τσιμπούρια αρέσκονται να συχνάζουν. Τα τσιμπούρια μπορούν να προσκολληθούν και να παραμείνουν κρυμμένα από το τρίχωμα και την ουρά του σκύλου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ποια σημεία του σκύλου εντοπίζονται τα τσιμπούριαΒλεφαρίδες

Πολλά τσιμπούρια κοντά στα βλέφαρα περνούν απαρατήρητα, επειδή λανθασμένα θεωρούνται δερματικά σημάδια ή οφθαλμικές εκκρίσεις. Δυστυχώς, μέχρι να συνειδητοποιήσουν πολλοί ιδιοκτήτες ότι υπάρχει ένα τσιμπούρι στο βλέφαρο του σκύλου τους, το τσιμπούρι έχει μείνει προσκολλημένο για αρκετό καιρό. Αυτό όμως δεν αποτελεί καλή εξέλιξη διότι όσο περισσότερο παραμένει προσκολλημένο ένα τσιμπούρι, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί η μετάδοση της ασθένειας.

Κάτω από το κολάρο

Πολλοί σκύλοι σπάνια βγάζουν το κολάρο τους όμως είναι σημαντικό να έχετε ανά πάσα στιγμή την πλήρη εικόνα του σκύλου σας. Τα τσιμπούρια μπορεί να προσκολληθούν κάτω από το κολάρο του σκύλου σας χωρίς να το καταλάβει κανείς, συνήθως μέχρι το τσιμπούρι να γίνει αρκετά μεγάλο ώστε να είναι ορατό – πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται εκεί για αρκετό καιρό. Ορισμένες φορές, η αφαίρεση και ο έλεγχος του ίδιου του περιλαίμιου θα αποτρέψει την προσκόλληση του. Σε κάθε περίπτωση η αφαίρεση του περιλαίμιου για να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο για τσιμπούρια είναι σημαντική.

Μασχάλες

Ένα άλλο συνηθισμένο μέρος για να προσκολληθούν τα τσιμπούρια είναι ψηλά, στο σημείο όπου τα μπροστινά πόδια του σκύλου ‘συναντούν’ το σώμα του – μια περιοχή που θα ονομάζαμε αντίστοιχη της μασχάλης για τους σκύλους. Πρόκειται για μια σκοτεινή περιοχή όπου είναι δύσκολο να φτάσει ο σκύλος ή να τη δείτε εύκολα εσείς.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed