Image Alt

My Pet

ηλικία σκύλου

Υπολογίστε την ηλικία του σκύλου σας σε ανθρώπινα χρόνια (πίνακας)

Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η ηλικία του σκύλου σας σε σχέση με τα χρόνια του ανθρώπου. Ίσως γνωρίζετε και την θεωρία που υποστήριζε ότι ένας χρόνος του σκύλου ισοδυναμεί με 7 ανθρώπινα χρόνια. Επίσης, μπορεί να ξέρετε ότι κάθε ράτσα γερνά διαφορετικά, με τα μικρά σκυλιά γενικά να ζουν περισσότερο από τα μεγάλα. Για να δούμε όμως τι από αυτά ισχύει.

Ένας σκυλίσιος χρόνος ισούται τελικά με 7 ανθρώπινα;

Από τη δεκαετία του 1950, ο δημοφιλής υπολογισμός του πόσο χρονών ήταν ένας σκύλος «σε ανθρώπινα χρόνια» ήταν ότι 1 “σκυλίσιος” χρόνος ισοδυναμεί με 7 ανθρώπινα χρόνια. Παρόλο που αυτός ο αστικός μύθος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Μια εξήγηση για το πώς ξεκίνησε αυτή η εξίσωση, είναι ότι η αναλογία 7:1 φαίνεται να βασίστηκε στο στατιστικό ότι οι άνθρωποι ζούσαν κατά μέσο όρο περίπου 70 και οι σκύλοι περίπου 10 χρόνια.

Πώς να υπολογίσετε τα χρόνια του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια;

Σύμφωνα με ερευνητές ο τρόπος που πρέπει να υπολογίζουμε την ηλικία ενός σκύλου είναι ο εξής:

  • 15 ανθρώπινα χρόνια ισοδυναμούν με τον πρώτο χρόνο ζωής ενός μεσαίου μεγέθους σκύλου
  • Ο δεύτερος χρόνος για έναν σκύλο ισούται με περίπου εννέα χρόνια για έναν άνθρωπο
  • Και μετά από αυτό, κάθε ανθρώπινο έτος είναι περίπου πέντε χρόνια για έναν σκύλο

Πώς καταλήγουν οι ερευνητές σε αυτούς τους αριθμούς;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, επομένως δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν επακριβώς. Οι γάτες και τα μικρά σκυλιά θεωρούνται γενικά «μεγάλα» στην ηλικία των επτά ετών, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι συνήθως έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Οι σκύλοι μεγαλόσωμων φυλών τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με μικρότερες ράτσες και συχνά θεωρούνται ‘ηλικιωμένοι’ όταν είναι 5 έως 6 ετών. Η ταξινόμηση ως ‘ηλικιωμένα’ βασίζεται στο γεγονός ότι τα κατοικίδια γερνούν πιο γρήγορα από τους ανθρώπους και οι κτηνίατροι αρχίζουν να βλέπουν περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία σε αυτά τα κατοικίδια. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι σκύλοι δεν γερνούν με ρυθμό 7 ανθρώπινων χρόνων για κάθε έτος σε σκυλίσια χρόνια.

Για παράδειγμα ο ‘Μεγάλος Δανός’. Το μέσο προσδόκιμο ζωής του, είναι περίπου 7-10 χρόνια. Επομένως, ένας 4χρονος ‘Μεγάλος Δανός’ θα ήταν ήδη 35 σε ανθρώπινα χρόνια. Και πάλι, να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για πρόχειρες εκτιμήσεις.

Γιατί τα μικρότερα σκυλιά ζουν περισσότερο από τα μεγαλύτερα;

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που έχει μπερδέψει τους επιστήμονες για χρόνια και δεν έχουν ακόμη εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της μάζας σώματος και της διάρκειας ζωής ενός σκύλου.

Σε γενικές γραμμές, τα μεγάλα θηλαστικά, όπως οι ελέφαντες και οι φάλαινες, τείνουν να ζουν περισσότερο από τα μικρά, όπως τα ποντίκια. Γιατί λοιπόν τα μικρά σκυλιά έχουν μεγαλύτερη μέση διάρκεια ζωής από τις μεγαλόσωμες ράτσες;

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά γερνούν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε 4,4 κιλά μάζας σώματος μείωνε το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου κατά περίπου ένα μήνα. Υπάρχουν βέβαια πολλά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να υποκύψουν σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία νωρίτερα και ότι η επιταχυνόμενη ανάπτυξη μεγαλόσωμων σκύλων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη πιθανότητα μη φυσιολογικής ανάπτυξης κυττάρων και θανάτου από καρκίνο.

Η γεροντολογία των σκύλων είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας της επιστήμης, καθώς οι λάτρεις των σκύλων προσπαθούν όχι μόνο να παρατείνουν τον χρόνο που έχουν με τα κατοικίδιά τους, αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα εκείνης της εποχής.

 

Πίνακας: Πόσο ετών είναι ο σκύλος μου σε άνθρωπινα χρόνια

ηλικία του σκύλου

 

Τι σημασία έχουν τα χρόνια άλλωστε

Όπως και να υπολογίζουμε την ηλικία του σκύλου μας, είτε σε ανθρώπινα είτε σε χρόνια σκύλου… Καθώς ο σκύλος μας γερνά, υπάρχει ομορφιά και γοητεία σε κάθε βήμα της κοινής μας διαδρομής. Με τη γκριζαρισμένη μουσούδα τους και τις σοφές εκφράσεις τους, τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι ιδιαιτέρως αξιαγάπητα.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed