Image Alt

My Pet

σκύλος για υιοθεσία

Υιοθεσία σκύλου: Πώς να προετοιμαστείς

Η υιοθεσία σκύλου από ένα καταφύγιο ή μία ομάδα διάσωσης είναι μία πολύ καλή πράξη που μπορεί να βοηθήσει όλα τα άστεγα κατοικίδια παντού! Ακόμη πριν επιλέξετε τον σωστό σκύλο, μπορείτε να ξεκινήσετε τις προετοιμασίες για την άφιξη του νέου σας συντρόφου.

Το να φέρετε στο σπίτι έναν ενήλικα σκύλο ή ένα αρκετά μεγάλο κουτάβι από κάποιο καταφύγιο διαφέρει πολύ από το να πάρετε ένα πολύ μικρό κουτάβι. Το καθένα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το τι να περιμένετε τις πρώτες εβδομάδες αφότου ο νέος σας θετός σκύλος φτάσει στο σπίτι σας. Όσο περισσότερο προετοιμασμένοι είστε, τόσο ομαλότερη η μετάβαση.

Προετοιμασία για να φέρετε στο σπίτι έναν νέο σκύλο

Πριν φέρετε έναν σκύλο στο σπίτι σας, πρέπει να επιβεβαιωθείτε ότι υπάρχουν μέρη όπου θα νιώθει ασφάλεια και ότι ο χώρος σας είναι απόλυτα κατάλληλος για σκύλο. Ο σκύλος πρέπει να έχει πρόσβαση στο κρεβάτι του, στα μπολάκια του φαγητού και του νερού του, αλλά και στα παιχνίδια του.

Εάν ο νέος σας σκύλος έχει ένα ειδικό αντικείμενο (όπως κάποιο παιχνίδι, κρεβάτι ή κουβέρτα) από το προηγούμενο σπίτι ή καταφύγιό του, πρέπει να μάθετε εάν είναι εφικτό να το πάρετε μαζί σας. Αυτό θα τον βοηθήσει να δει το σπίτι σας πιο οικεία.

Τι θα χρειαστείτε

Αυτό που θα χρειαστείτε πρώτα είναι μερικές βασικές προμήθειες για σκύλους, ούτως ώστε να μην τρέχετε στο pet shop την τελευταία στιγμή και να περάσετε χρόνο με το νέο σας κατοικίδιο.

  • Κρεβάτι και κλουβί μεταφοράς (εάν χρησιμοποιείται)
  • Μπολάκια για νερό και φαγητό
  • Παιχνίδια
  • Τροφή για σκύλους
  • Κολάρο, λουρί και ταυτότητα στοιχείων

Πώς να αποτρέψετε να χαθεί ο σκύλος σας

Μπορείτε να πάρετε μαζί σας ένα κολάρο και μία ετικέτα ταυτότητας, όπου μπορείτε να γράψετε εκ των προτέρων το τηλέφωνό σας. Πάρτε το μαζί σας πριν πάρετε το νέο σας σκύλο.

Στη χειρότερη περίπτωση, εάν ο σκύλος τρέξει και αρχίσει να περιπλανιέται, πιθανώς να μην γνωρίζει πώς να επιστρέψει στο σπίτι. Θυμηθείτε ότι ο σκύλος θα βρίσκεται σε ένα ξένο περιβάλλον και μπορεί να φοβηθεί ή να στρεσαριστεί. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, να τον κρατάτε με το λουρί ή να είναι σε πολύ καλά περιφραγμένο χώρο όταν είναι έξω από το σπίτι, ούτως ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα να χαθεί.

Μετάβαση στη σκυλοτροφή

Μάθετε τι τροφή τρώει ο νέος σας σκύλος και βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή από αυτή για τις πρώτες εβδομάδες. Εάν έχετε σκοπό να αλλάξετε την τροφή, περιμένετε τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν μεταβείτε στη νέα δίαιτα. Μετά από μία εβδομάδα κάνετε σταδιακή μετάβαση στη νέα τροφή.

Τόσο το στρες όσο και η αλλαγή στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει πόνους στο στομάχι και διάρροια. Να έχετε το νου σας για αυτά ή άλλα σημάδια οποιαδήποτε ασθένειας, πολλές από τις οποίες μπορούν να προκληθούν εξαιτίας του στρες.

Χτίστε επικοινωνία με τον σκύλο σας

Θα ήταν καλό να περάσετε τις πρώτες μέρες με τον σκύλο σας προκειμένου να αναπτύξετε μία σχέση, αλλά να του δώσετε και λίγο χώρο. Εάν θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο στο κλουβί απ’ ότι μαζί σας, να τον αφήσετε. Παρόλα αυτά, μπορείτε να ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να αλληλοεπιδρά μαζί σας μέσα από λιχουδιές και μία απαλή, ήρεμη φωνή.

Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε μία ρουτίνα και να καθορίσετε ορισμένους «κανόνες του σπιτιού». Αρχίστε να τάιζετε τον σκύλο σας, να περπατάτε έξω και να αλληλεπιδράτε μαζί του περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Εάν υπάρχουν περιοχές μέσα ή έξω από το σπίτι σας που είναι εκτός ορίων για τον σκύλο σας, να το ξεκαθαρίσετε. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το να μπλοκάρετε την πρόσβαση είτε χρησιμοποιώντας την εντολή «άστο».

Ξεκινήστε άμεσα την εκπαίδευση

Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει από τη στιγμή που ο νέο σας σκύλος έρθει στο σπίτι σας, αλλά είναι καλύτερο να ξεκινήσει σιγά σιγά.

Η εκπαίδευση στο σπίτι είναι προτεραιότητα. Πολλές ομάδες διάσωσης και καταφύγια σκύλων θα έχουν ήδη κάνει μία εκπαίδευση, αλλά να περιμένετε ορισμένα ατυχήματα τις πρώτες εβδομάδες. Για περαιτέρω εκπαίδευση, μπορείτε να δουλέψετε με βασικές εντολές και με το να περπατάτε με το λουρί για αρχή, μετά προχωρήστε με λιχουδιές και πιο προηγμένη εκπαίδευση.

Κανονίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο

Να πάτε το νέο σας σκύλο στον κτηνίατρο μέσα στις πρώτες μέρες αφότου έρθει στο σπίτι. Είναι μία καλή ιδέα να δημιουργήσετε μία σχέση με τον κτηνίατρό σας και να ανοίξετε τις διόδους επικοινωνίας από νωρίς. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ο νέος σας σκύλος αρρωστήσει, ο κτηνίατρός σας θα έχει μια καλύτερη ιδέα για τη γενική του κατάσταση εκ των προτέρων.

Το καταφύγιο ή η ομάδα διάσωσης θα πρέπει να σας δώσει όλα τα αρχεία για τα εμβόλια και την υγεία του. Φροντίστε να τα πάρετε μαζί σας στην πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Αφήστε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί

Προσέξτε ότι ο νέος σας σκύλος μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά στο νέο σας σπίτι απ’ ότι όταν ήταν στο καταφύγιο. Μία μεγάλη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο καταφύγιο μπορεί να σας δώσει μία ιδέα όσον αφορά την προσωπικότητα και τις συνήθειές του. Παρόλα αυτά, όταν ο σκύλος έρθει στο σπίτι μαζί σας, τίποτα δεν είναι σίγουρο σχετικά με το πως θα συμπεριφερθεί.

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, ακόμη και μήνες, για να δείξει ο νέος σας σκύλος την πραγματική του προσωπικότητα. Να είστε υπομονετικοί και τρυφεροί, αλλά επίσης και συνεπείς. Να βεβαιωθείτε ότι του παρέχετε αρκετή άσκηση, ψυχολογική τόνωση, κοινωνικοποίηση και προσοχή. Όλα αυτά τα πράγματα προωθούν μία μακριά, υγιή και χαρούμενη συμβίωση μαζί σας.

Πρόληψη προβλημάτων μετά την υιοθεσία σκύλου

Εάν έχετε παιδιά, προσπαθήστε να κανονίσετε μία συνάντηση με τον σκύλο πριν το φέρετε στο σπίτι, ούτως ώστε ο σκύλος να αναγνωρίσει την μυρωδιά τους. Στο σπίτι, συστήσετε τα παιδιά στον σκύλο σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Διατηρείστε τον έλεγχο κρατώντας τον σκύλο με ένα λουρί και μην αφήσετε τα παιδιά σας μόνα τους με τον σκύλο χωρίς επίβλεψη.

Θα ήταν προτιμότερο επίσης να θεσπίσετε κανόνες με τα παιδιά σας που θα είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Για παράδειγμα, τα νεαρότερα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην τρέχουν μετά τον σκύλο, να παίζουν με τα παιχνίδια του ή να τραβούν τα αυτιά και την ουρά του. Το να μάθετε στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται σωστά γύρω από τους σκύλους μπορεί να αποτρέψουν δαγκώματα και γδαρσίματα.

Οι ίδιες προφυλάξεις πρέπει να παρθούν για κάθε κατοικίδιο που έχετε ήδη στο σπίτι σας. Αφιερώστε χρόνο να γνωρίσετε το νέο σας σκύλο στα ήδη υπάρχοντα κατοικίδια, όπως σκύλους ή γάτες, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά τα κατοικίδια και διαταράσσοντας τη ρουτίνα τους όσο γίνεται λιγότερο.

Μην οργανώσετε μεγάλα ταξίδια, ανακαινίσεις ή αλλαγές μέσα στις πρώτες εβδομάδες ή μήνες που ο σκύλος μένει μαζί σας. Αυτή η μετάβαση πρέπει να είναι όσο το λιγότερο αγχωτική γίνεται και τα ταξίδια, η μετακίνηση επίπλων ή οι εργάτες που μπαινοβγαίνουν στο σπίτι, μπορούν να προκαλέσουν άγχος σε οποιοδήποτε κατοικίδιο, πόσο μάλλον σε αυτό που είναι σε νέο περιβάλλον.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed