Image Alt

My Pet

Αρέσει στον σκύλο σας ο ύπνος; Κάνει καλό να κοιμόσαστε μαζί;

Ύπνος και σκύλος: Κάνει καλό να κοιμόσαστε μαζί;

Ο ύπνος αποτελεί πηγή ζωής και αναζωογόνησης για κάθε ζωντανό οργανισμό. Είναι μία απαραίτητη κατάσταση, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τον σκύλο μας. Μάλιστα, ο σκύλος έχει περισσότερες ώρες ανάγκης ύπνου απ’ ό,τι εμείς. Επίσης, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι όταν ένας σκύλος κοιμάται και πάτε να τον ξυπνήσετε, μπορεί, ενστικτωδώς, να σας δαγκώσει. Για τα κουτάβια οι απαραίτητες ώρες ύπνου φτάνουν και ξεπερνούν τις 18, για τα μικρόσωμα σκυλιά τις 10, και για τα μεγαλόσωμα τις 14.
Έτσι αναπληρώνουν την απαραίτητη ενέργεια. Γι΄αυτό, μη σας κάνει εντύπωση που κοιμούνται πολλές ώρες.
Όταν, λοιπόν, το κατοικίδιό σας κοιμάται, φυσικά θέλει να αφεθεί και να νιώσει ασφάλεια. Θέλει την ησυχία του: μερικές ώρες χαλάρωσης, ηρεμίας και ευεξίας.

Ο ύπνος μαζί με τον σκύλο μας κάνει καλό

Για εμάς τους ανθρώπους, ειδικά για τους μοναχικούς φιλόζωους, αλλά και γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν αϋπνίες, είναι ό,τι καλύτερο να κοιμόμαστε με τον σκύλο μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων του στρες, λειτουργεί σαν αγχολυτικό, μας ηρεμεί και μας ζεσταίνει, καθώς η θερμοκρασία των σκύλων είναι υψηλότερη.

Έχετε παρατηρήσει ότι το ζωάκι σας μερικές φορές ροχαλίζει στον ύπνο του; Ότι το κορμάκι του κάνει σπασμούς που επικεντρώνονται στα άκρα του; Ναι, ίσως να βλέπει ένα όνειρο, ή έναν εφιάλτη. Μην το ξυπνάτε. Εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, μην τα αφήνετε να το ενοχλούν.

Ο προσωπικός του χώρος

Ιδανικά, οφείλουμε να διαμορφώσουμε το περιβάλλον του σκύλου μας έτσι, ώστε να μπορεί να απομονωθεί σε έναν ολόδικό του χώρο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια «φωλιά», τοποθετώντας το κρεβατάκι του κάτω από ένα χαμηλό τραπέζι, ή μέσα σε μια σκηνή, σαν αυτές που έχουμε στα παιδικά δωμάτια. Έτσι, ο σκύλος μας νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς «κουβαλά» από τη φύση του το ένστικτο να δημιουργεί φωλιά. Ο σκύλος μας έχει κάθε δικαίωμα, όπως κι εμείς, να επιλέξει να αποσυρθεί στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του.

Αρέσει στον σκύλο σας ο ύπνος; Κάνει καλό να κοιμόσαστε μαζί;

Μην τον ξυπνάτε

Την ώρα εκείνη, ποιος θέλει να τον ενοχλούν όταν κοιμάται; Ποιος θέλει να έρχεται κάποιος πάνω από το κεφάλι του την ώρα που ονειρεύεται; Ποιος θέλει να τον χαϊδεύουν στον βαθύ του ύπνο; Και ποιος θέλει να τσιρίζουν μικρά παιδάκια δίπλα του; Κανείς. Είναι συχνό το φαινόμενο, να παρατηρούμε επιθετικές συμπεριφορές από τον σκύλο μια τέτοια στιγμή, ακόμη και προς τον καλύτερό του φίλο, τον κηδεμόνα του. Είναι συχνό το φαινόμενο, παιδιά να ενοχλούν τον σκύλο της οικογένειας την ώρα που κοιμάται επειδή θέλουν να παίξουν, και εκείνος να τους επιτίθεται. Είναι, όμως, στην πραγματικότητα δείγμα επιθετικότητας; Φυσικά και όχι.

Είναι μια αντανακλαστική συμπεριφορά του σκύλου μας. Μια ενεργοποίηση, βάσει ένστικτου, για να μπορεί να προστατευτεί, καθώς δεν είναι απόλυτα ασφαλής την ώρα του ύπνου και νιώθει πιο ευάλωτος. Είναι ένας… συναγερμός που ο σκύλος μας κληρονόμησε από την Μητέρα Φύση.

Σκεφτείτε, πώς θα αντιδρούσατε εσείς αν σας συνέβαινε το ίδιο; Θα ταραζόσασταν, θα θυμώνατε, μπορεί και να βρίζατε, ή και να… δαγκώνατε, αν μπορούσατε.

Ζώα και οι άνθρωποι έχουν ίδια δικαιώματα

Ποτέ δεν ενοχλούμε, δεν ξυπνάμε έναν σκύλο όταν κοιμάται. Όπως προανέφερα, ιδανικά πρέπει να υπάρχει ένας χώρος που να ανήκει αποκλειστικά στον σκύλο μας. Είναι σημαντικό, εφόσον υπάρχουν και παιδιά στο σπίτι, οι γονείς να τα μάθουν να σέβονται το ζώο, ιδίως τις ώρες που χαλαρώνει. Το οφείλουν στους εαυτούς τους, στα παιδιά τους, στον σκύλο τους. Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ συνεπείς στο να μάθουν στα παιδιά τους να σέβονται τον σκύλο, και ότι τα ζώα και οι άνθρωποι έχουν ίδια δικαιώματα. Ακόμα και στα όνειρα, ακόμα και στα ροχαλητά.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed