Image Alt

My Pet

Γατάκια: H κατάλληλη διατροφή για σωστή ανάπτυξη

Γατάκια: H κατάλληλη διατροφή για σωστή ανάπτυξη

Η σωστή διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής μιας γάτας αλλά ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής της παίζει καθοριστικό ρόλο για την την ανάπτυξη της. Τα γατάκια όσο μεγαλώνουν έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, οι οποίες πρέπει να καλύπτονται από την διατροφή τους. Η πιο γρήγορη περίοδος ανάπτυξής τους είναι μεταξύ των πρώτων τριών έως έξι μηνών της ζωής τους.

Tους πρώτους μήνες οι ανάγκες τους σε ενέργεια είναι αυξημένες

Ειδικά τους πρώτους δύο – δυόμισι μήνες ζωής, οι ανάγκες τους σε ενέργεια είναι αρκετά αυξημένες. Σταδιακά, από τους τέσσερις μήνες και μετά, μειώνονται. Ακριβώς επειδή υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, η τροφή που θα δώσουμε θα πρέπει να περιέχει περισσότερες θερμίδες. Αν η τροφή είναι χαμηλή σε θερμίδες, τα γεύματα θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα.

Το μέγεθος και η ηλικία τους δεν μπορεί να υποστηρίξει την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων γι’ αυτό τα μικρά και συχνά γεύματα είναι πιο κατάλληλα για το στομάχι τους.  Μην ξεχνάμε πάντα να παρακολουθούμε το βάρος και την ανάπτυξη τους. Υπολογίστε ότι χρειάζονται περίπου 250 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους στην ηλικία των τεσσάρων μηνών.

Αυτό που δεν γνωρίζει αρκετός κόσμος για τη διατροφή, τόσο για τη δική του όσο και των ζώων συντροφιάς, είναι ότι τα πρώτα χρόνια ζωής είναι κρίσιμα για μελλοντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά το βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς αυξάνονται τα λιποκύτταρα σε αριθμό, θα αναζητούν, όσο μεγαλώνει η γάτα, την αποθήκευση περισσότερου λίπους και θα παράγουν ορμόνες, οι οποίες ανοίγουν την όρεξη.

Γατάκια: H κατάλληλη διατροφή για σωστή ανάπτυξηΤα κύρια συστατικά της σωστής διατροφής

Για να αναπτυχθούν σωστά τα γατάκια, λοιπόν, αλλά και για να αναπτύξουν τις ανοσοποιητικές αντιστάσεις, θα πρέπει στη διατροφή τους να περιέχονται ορισμένα συστατικά.

Τα πιο βασικά συστατικά της διατροφής τους, σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, είναι η πρωτεΐνη, τα λιπαρά οξέα και μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος, οι βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους. Η ανάγκη σε πρωτεΐνη είναι σαφώς πιο αυξημένη, σε σχέση με μια ενήλικη γάτα, κατά 10% περίπου. Θα πρέπει να είναι ζωικής προέλευσης, έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλα τα αμινοξέα που περιέχουν θείο, όπως η ταυρίνη, η κυστεϊνη, η μεθειονίνη, τα οποία είναι απαραίτητα για τους σκελετικούς μύες και για τη δημιουργία νέων ιστών.

Επιπλέον, η τροφή θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και εύπεπτη, έτσι ώστε να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό. Τα μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα σε αυτό το στάδιο, είναι το ασβέστιο και ο φώσφορος, σε αναλογία 1,1 προς 1 μέχρι 1,5 προς 1, για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και την ορμονική ισορροπία. Από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι αναγκαίο το DHA, καθώς είναι βασικό για τη φυσιολογική νευρολογική και την οπτικο-ακουστική τους ανάπτυξη. Οι σαρδέλες είναι μια πηγή πλούσια σε DHA, αλλά μπορούμε να το βρούμε και σε κάψουλα ελαίου.

Σημαντικές είναι, επίσης, οι βιταμίνες Ε, η βήτα καροτίνη και η λουτεϊνη, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και, έτσι, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ενώ παράλληλα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και τα μάτια. Εξίσου σημαντικά είναι, η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Ποικιλία στην διατροφή της

Καλό θα ήταν διατροφή της γάτας να έχει ποικιλία, έτσι ώστε να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να μη συνηθίζουν σε ένα είδος τροφής. Στην αρχή τα υλικά μας είναι πολτοποιημένα και ζεσταμένα, έτσι ώστε να περιορίσουμε το μικροβιακό φορτίο και να μπορούν να χωνευτούν καλύτερα. Όσο μεγαλώνει όμως και δυναμώνει το γατάκι μας, μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερα κομμάτια και πιο ωμά, προκειμένου να μασάει καλύτερα, καθώς αναπτύσσονται τα δόντια του.

Τέλος είναι σημαντικό να θυμόμαστε, είναι ότι στους πρώτους μήνες ανάπτυξης δημιουργείται και αναπτύσσεται όλο το δομικό σύστημα του οργανισμού τους. Από τον εγκέφαλο, τα μάτια, το δέρμα, τα οστά, τους μυς, μέχρι το νευρικό σύστημα, τους τένοντες και τα όργανα. Έτσι είναι πολύ σημαντικό, η τροφή που θα λάβουν να τα βοηθήσει, έτσι ώστε να μπουν γερές βάσεις και να «χτιστεί» το σώμα τους όσο γίνεται καλύτερα.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed