Image Alt

My Pet

Εικόνα από τα πάντα

13 τέλεια και αξιολάτρευτα facts για τα χαριτωμένα πάντα

Τα πάντα είναι τα πιο αγαπησιάρικα και χαριτωμένα ζωάκια στον κόσμο. Αξιολάτρευτα, ατσούμπαλα, άκακα και πανέμορφα. Ας δούμε 13 τέλεια facts για τα πάντα, γιατί ποιος δε θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα για το πιο χαριτωμένο ζώο του πλανήτη;

1. Σε ένα χρόνο φτάνουν τα 100 κιλά

Τα πάντα γίνονται από μικροσκοπικά σε “γίγαντες” μέσα σε μόλις λίγα χρόνια. Ροζ, τυφλά και άτριχα, τα βρέφη πάντα, ζυγίζουν μόλις 90 – 100 γραμμάρια όταν γεννηθούν, δηλαδή όσο ένα κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, μέσα σε ένα χρόνο, τα πάντα φτάνουν τα 100 κιλά. Τα πλήρως ώριμα πάντα μπορούν να έχουν μήκος έως και 1.83 μέτρα και να φτάσουν τα 350 κιλά. Αυτό δεν είναι ένα από τα μοναδικά facts για τα πάντα που θα σας εκπλήξουν, υπάρχουν ακόμη που ο μέσος άνθρωπος δεν γνωρίζει!

2. Τρώνε πολύ, πάρα πολύ μπαμπού

Τα γιγάντια πάντα, μπορεί ως αρκούδες να έχουν πεπτικό σύστημα σαρκοβόρου, αλλά η διατροφή τους αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μπαμπού. Επειδή το φυτό στερείται πολλής θρεπτικής αξίας, τα πάντα τρώνε έως και 38 κιλά μπαμπού την ημέρα για να διατηρήσουν τα ενεργειακά τους επίπεδα. Ωστόσο, μην ανησυχείτε, αφού ο λαιμός τους έχει μια ειδική επένδυση για προστασία από θραύσματα. Βέβαια, όλες αυτές οι ίνες έχουν και παρενέργειες. Για παράδειγμα, ένα ενήλικο πάντα μπορεί να παράγει περισσότερα από 60 κιλά περιττωμάτων σε 24 ώρες. Την ίδια στιγμή, τα πάντα μπορούν να περάσουν και 14 ώρες της ημέρας τους μασουλώντας!

3. Τα πάντα έχουν έξι δάχτυλα σε κάθε πόδι

Σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της οικογένειας των αρκούδων που έχουν λίγη ή καθόλου επιδεξιότητα στα πόδια τους, τα πάντα έχουν «αντίχειρες» που βρίσκονται σε αντίθετη φορά απ’ ότι συνήθως, μαζί με άλλα πέντε δάχτυλα, που τους βοηθούν να κρατούν το μπαμπού και να αφαιρούν τους μίσχους και τα φύλλα του φυτού πριν φάνε.

4. Κατάγονται από την Κίνα

Αυτά τα φιλικά πλάσματα βρίσκονται στην κεντρική Κίνα και συγκεκριμένα στις επαρχίες Sichuan, Shaanxi και Gansu. Σύμφωνα με τα facts για τα πάντα από τον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο του Σμιθσόνιαν, κάποτε ζούσαν σε πεδινές περιοχές, αλλά έπρεπε να μετακομίσουν σε δάση με μπαμπού στα βουνά λόγω της γεωργίας και της εκκαθάρισης των δασών.

5. Μπορούν να γίνουν επικίνδυνα

Μην παραπλανηθείτε από τα χαριτωμένα πρόσωπα και τη χαριτωμένη γούνα τους. Μην ξεχνάμε ότι τα πάντα είναι αρκούδες κι επομένως έχουν πολύ μεγάλο βάρος. Έτσι, εύκολα μπορούν να συνθλίψουν τους ανθρώπους, ενώ μάλιστα έχουν πολύ δυνατά δόντια και σαγόνια, που χρησιμοποιούν για να κόψουν το σκληρό μπαμπού.

6. Δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη

Μπορεί να είναι αρκούδες, αλλά δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, όπως οι υπόλοιπες. Αντιθέτως, κατευθύνονται προς τα βουνά όπου ζουν για να βρουν υψηλότερες θερμοκρασίες. Άλλα γεγονότα για τα πάντα κάνουν αυτά τα ζώα διαφορετικά από τις περισσότερες αρκούδες, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι τα πάντα δεν είναι σαρκοφάγα.

Σε φωτογραφία ένα μικρό χαριτωμένο πάντα

7. Τα πάντα λατρεύουν τον ύπνο

Αντί να κοιμούνται όλη τη νύχτα, τα άγρια πάντα παίρνουν έναν υπνάκο μετά το φαγητό που διαρκεί δύο έως τέσσερις ώρες. Το καλοκαίρι, μπορεί να κοιμηθούν για έξι ή περισσότερες ώρες. Δεν τους νοιάζει ούτε η θέση στην οποία κοιμούνται. Μπορούν να ξαπλώσουν με την πλάτη, στα πλάγια, στην κοιλιά τους ή να κουλουριαστούν σε μια μπάλα.

8. Εκτιμούν τη… μοναξιά

Τα ενήλικα πάντα δεν ξοδεύουν πολύ χρόνο αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους και είναι γενικά ήσυχα ζώα. Ωστόσο, περιστασιακά επικοινωνούν με σημάδια μυρωδιάς, τρίξιμο ή γρύλισμα.

9. Τα πάντα παίζουν σημαντικό ρόλο στον βιότοπό τους

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά facts για τα πάντα είναι ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στο οικοσύστημα του δάσους όπου ζουν. Πώς το κάνουν αυτό; Φυσικά απλώνοντας σπόρους μπαμπού που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της βλάστησης. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι άλλοι κάτοικοι των δασών, όπως οι πολύχρωμοι φασιανοί, τα γαλάζια πρόβατα νάνοι και ο απειλούμενος χρυσός πίθηκος, έχουν επίσης ένα κατάλληλο σπίτι.

10. Ίσως τελικά ξέρουμε γιατί τα πάντα είναι ασπρόμαυρα

Για χρόνια, οι επιστήμονες υποθέτουν γιατί η γούνα των πάντα είναι χρωματισμένη όπως είναι. Μια πεποίθηση ήταν ότι τους βοήθησε να καμουφλάρονται σε δάση από μπαμπού και στο χιόνι, και μια άλλη πρότεινε ότι τους βοήθησε να διατηρήσουν την κατάλληλη θερμοκρασία του σώματός τους, καθώς το μαύρο απορροφά τη θερμότητα και το λευκό το αντανακλά. Αλλά το 2017, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioral Ecology ισχυρίστηκε ότι η θεωρία του καμουφλάζ είναι στην πραγματικότητα σωστή, δηλώνοντας ότι η λευκή γούνα βοηθά το ζώο να κρυφτεί σε χιονισμένους βιότοπους ενώ η μαύρη γούνα χρησιμοποιείται για καμουφλάζ και επικοινωνία. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα μαύρα αυτιά τους είναι σημάδι επιθετικότητας προς τα αρπακτικά και η μαύρη γούνα γύρω από τα μάτια τους τους βοηθά να αναγνωρίσουν άλλα πάντα.

11. Μερικά πάντα δεν ξέρουν πώς να κάνουν σεξ

Ένα από τα πιο χαριτωμένα facts για τα πάντα είναι ότι μερικά από αυτά δεν έχουν ιδέα πώς γίνεται το σεξ. Τα γιγάντια πάντα μπορεί εν αγνοία τους να συμβάλλουν στο γεγονός ότι είναι είδη υπό εξαφάνιση. Τα θηλυκά πάντα μπορούν να ζευγαρώνουν μόνο δύο ή τρεις ημέρες το χρόνο, και μερικά αρσενικά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Ο Tian Tian και η Mei Xiang, ένα ζευγάρι πάντα που ζουν μαζί στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο στην Ουάσιγκτον, δεν έχουν κυοφορήσει με φυσιολογικό τρόπο ένα μικρό εδώ και 13 χρόνια. Ο επικεφαλής του Κέντρου Επιβίωσης Ειδών στο ζωολογικό κήπο, ο David Wildt τονίζει: «Αντί να τραβήξει τη Mei Xiang προς την αγκαλιά του, ο Tian Tian πατά στην πλάτη της και στέκεται εκεί σαν ένας άντρας που μόλις άνοιξε ένα μεγάλο κουτί από το IKEA και δεν έχει ιδέα τι να κάνει μετά».

12. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν πολλά χρήματα για να νοικιάσουν πάντα από την Κίνα

Ζωολογικοί κήποι σε τέσσερις μόνο πόλεις των ΗΠΑ – Ατλάντα, Ουάσιγκτον, Σαν Ντιέγκο και Μέμφις – στεγάζουν γιγάντια πάντα και πληρώνουν ένα βαρύ τέλος ενοικίασης στην κινεζική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους New York Times, οι αμερικανικοί ζωολογικοί κήποι πληρώνουν γενικά 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως ως τέλη ως μέρος ενός τυπικού δεκαετούς συμβολαίου.

13. Πλέον δεν είναι «απειλούμενο» είδος αλλά «τρωτό»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το WWF: «Σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 1980 που το WWF ξεκίνησε το πρόγραμμα προστασίας τους στην Κίνα, υπάρχουν 40% περισσότερα Γιγάντια πάντα, ενώ το 2016, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ανακοίνωσε ότι το μοναδικό αυτό είδος έχει αναβαθμιστεί από “απειλούμενο” σε “τρωτό” στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, μετά από αύξηση πληθυσμού σχεδόν 17% σε μια δεκαετία. Ο κίνδυνος βέβαια παραμένει αλλά η ικανοποίηση για όσα έχουμε καταφέρει μαζί είναι μεγάλη και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε».

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

MyPet Team
Author: MyPet Team

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed