Image Alt

My Pet

Πέντε Βελγικοί Ποιμενικοί ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα

Πέντε Βελγικοί Ποιμενικοί ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα

Πέντε Βελγικούς Ποιμενικούς Σκύλους θα έχει μαζί της η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων οι οποίοι θα συμμετέχουν στον εντοπισμό και την απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων σε προστατευόμενες περιοχές της Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Οι πέντε Βελγικοί Ποιμενικοί σκύλοι γεννήθηκαν τον περασμένο Μάιο στην Huelma της Ισπανίας. Εκπαιδεύτηκαν εντατικά σε εξειδικευμένο κέντρο της χώρας ενώ η εκπαίδευσή τους ολοκληρώθηκε στη Λάρισα από τους ίδιους Ισπανούς εκπαιδευτές.

Μόνο ένα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να οδηγήσει στη μαζική θανάτωση ή ακόμα και στην τοπική εξαφάνιση ενός είδους

Η επιλογή τους δεν είναι τυχαία καθώς θεωρούνται η καλύτερη ράτσα στο είδος τους αφού συνδυάζουν αντοχή, ταχύτητα, ακοή, εξυπνάδα και όσφρηση. Οι Βελγικοί Ποιμενικοί θα πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες μαζί με την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με τον οργανισμό να αναλαμβάνει την κτηνιατρική περίθαλψη και την τροφή τους.

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Λάρισα βρέθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς για να παρακολουθήσει την τελευταία εκπαίδευσή τους. Ο υφυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δυναμώνει ο αγώνας μας για την προστασία των οικοσυστημάτων και των ειδών που φιλοξενούν, καθώς αναλαμβάνουν δράση στο πεδίο οι πέντε Βελγικοί Ποιμενικοί με τους χειριστές τους. Η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικά κλειδιά απέναντι στην κλιματική κρίση».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι, αρκεί μόνο ένα δηλητηριασμένο ζώο ή άλλου τύπου δηλητηριασμένο δόλωμα για να οδηγήσει στη μαζική θανάτωση ή ακόμα και στην τοπική εξαφάνιση ενός είδους. «Το φαινόμενο είναι ανεξέλεγκτο» και προσθέτει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγράφεται. Τα είδη που κινδυνεύουν είναι κυρίως αρπακτικά πουλιά όπως: γυπαετός, όρνιο, ασπροπάρης, καθώς και άλλα απειλούμενα είδη θηλαστικών όπως: καφέ αρκούδα, λύκος, τσακάλι, λύγκας.

Πέντε Βελγικοί Ποιμενικοί ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα

Τοξικές ουσίες απειλή για τα οικοσυστήματα

Πολλές φορές ακόμα και τα οικόσιτα ζώα, όπως είναι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών, πέφτουν και αυτά πολύ συχνά θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Εκτός των άλλων, η χρήση τοξικών ουσιών διασπαρμένων στην φύση, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και για τα οικοσυστήματα.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. από την έναρξη της λειτουργίας του περιέλαβε στον προγραμματισμό του και υλοποιεί σύμφωνα και με το Σχέδιο Δράσης του, σημαντικές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος όπως: Πρόταση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης: «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων». Προετοιμασία υλοποίησης Έργου: «Δράσεις προβολής, εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης γενικού πληθυσμού και εκπαίδευση στοχευμένων ομάδων πληθυσμού για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων». Ενώ, στα πλαίσια του έργου LIFE ARCPROM αλλά και πολλαπλών δράσεων σε αντίστοιχα έργα έχουν ενταχθεί εξειδικευμένες παρεμβάσεις με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης αυτής πρακτικής.

Πέντε Βελγικοί Ποιμενικοί ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα

Πρώτη φορά συμμετέχουν εκπαιδευμένοι σκύλοι

Επιπλέον, μία από τις καινοτόμες δράσεις και η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον δημόσιο τομέα για την περιβαλλοντική προστασία στην Ελλάδα, είναι η λειτουργία Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) στελεχωμένες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και τους χειριστές τους, οι οποίες θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022 σε προστατευόμενες περιοχές ευθύνης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Πρόκειται για 7 ειδικές ομάδες που θα επιχειρούν σε επιλεγμένες Μονάδες Διαχείρισης και στις οποίες έχουν σημειωθεί κρούσματα παράνομης χρήσης δολωμάτων ή περιστατικά εκτεταμένων δηλητηριάσεων ή κρίνεται ότι οι περιοχές αυτές αποτελούν εν δυνάμει περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω προβλημάτων στις χρήσεις γης ή αντικρουόμενων τοπικών πρακτικών και συμφερόντων.

Στις αρμοδιότητες των Ε.Μ.Α.Δ.Δ. περιλαμβάνονται προληπτικές και έκτακτες περιπολίες για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων από την ύπαιθρο καθώς και η ενεργή συμμετοχή τους στα Σχέδια Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Στα πλαίσια εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας οι Ε.Μ.Α.Δ.Δ. θα μπορούν να εκτελούν κοινές περιπολίες με τους υπόλοιπους φύλακες των Μονάδων, καθώς και να συμμετέχουν σε μεικτά κλιμάκια έρευνας, μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς (Δασαρχεία, Αστυνομία, Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, ΜΚΟ).

Πληροφορίες από ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed