Image Alt

My Pet

έξυπνα ζώα

Τα 10 πιο έξυπνα ζώα στον κόσμο

Αν και θεωρούμε ότι είμαστε τα πιο έξυπνα ζώα στον πλανήτη, υπάρχουν άλλα είδη ζώων που διαθέτουν μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι και μάλιστα μερικά τα παρουσιάζουν όλα. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα 10 πιο έξυπνα ζώα στον κόσμο.

10: Αρουραίοι

έξυπνα ζώα - αρουραίος

Οι αρουραίοι είναι πολύ έξυπνα ζώα. Μαθαίνουν πολύ εύκολα και κατανοούν διάφορες έννοιες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρουραίοι χρησιμοποιούνται για χρόνια ως ζώα εργαστηριακής έρευνας. Παρά το γεγονός ότι έχουν μικρό και σχετικά μη ανεπτυγμένο εγκέφαλο, το μυαλό τους λειτουργεί με εξαιρετικά παρόμοιο τρόπο με τον άνθρωπο και η δομή του εγκεφάλου είναι επίσης συγκρίσιμη. Έχουν την ικανότητα να ανακαλύπτουν λαβύρινθους, να απομνημονεύουν διαδρομές και να εκτελούν σύνθετες εργασίες πολλαπλών βημάτων.

Οι αρουραίοι είναι επίσης κοινωνικά ζώα. Όταν μένουν μόνα τους, αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης και μοναξιάς. Αυτές οι ψυχολογικές και κοινωνικές διαφορές είναι ο λόγος που οι αρουραίοι είναι ένα από τα πιο έξυπνα ζώα.

9: Περιστέρια

έξυπνα ζώα - περιστέριαΤα περιστέρια έχουν αποδειχθεί ότι αναγνωρίζουν τη δική τους αντανάκλαση που δείχνει μια περίπλοκη αίσθηση αυτογνωσίας. Έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν συγκεκριμένα άτομα και μέρη για μήνες ή και χρόνια. Αυτή η μνήμη είναι ακριβώς ο λόγος που τα περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες για να μεταφέρουν μηνύματα σε μεγάλες αποστάσεις. Τα περιστέρια μπορούν να αναγνωρίσουν όλα τα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου και μπορούν ακόμη και να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ δύο ανθρώπων στις εικόνες.

8: Κοράκια

έξυπνα ζώα - κοράκι

Τα κοράκια είναι  και αυτά πολύ έξυπνα και χρησιμοποιούνταν επίσης ως αγγελιοφόροι όπως το περιστέρι. Είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περίπλοκες ομαδικές τακτικές όταν βρίσκονται σε μάχη με άλλα ζώα, όπως πλευρικούς ελιγμούς. Τα κοράκια μπορούν επίσης να μάθουν να μιλούν και έχουν εντυπωσιακή μνήμη. Οι ερευνητές έχουν καταγράψει περιπτώσεις κορακιών που αλλάζουν τα πρότυπα μετανάστευσης για να αποφύγουν επικίνδυνες περιοχές. Ενώ κοράκια έχουν πιαστεί να απομνημονεύουν διαδρομές και χρονοδιαγράμματα σκουπιδιάρικων για να κλέβουν πιο αποτελεσματικά μια γρήγορη μπουκιά για φαγητό από τα φορτηγά!

Τα κοράκια διαθέτουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από όλα τα είδη πτηνών και έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν εργαλεία παρά την προφανή έλλειψη χεριών. Στην πραγματικότητα, το κοράκι της Νέας Καληδονίας φτιάχνει ένα μαχαίρι για να ξεχωρίζει πιο εύκολα τα φύλλα και το γρασίδι. Αυτό το ίδιο είδος χρησιμοποιεί επίσης γάντζο και πετονιά για να φτάσει σε δυσπρόσιτες πηγές τροφής.

7: Γουρούνια

έξυπνα ζώα γουρούνι

Τα γουρούνια μόλις ξεπέρασαν τα σκυλιά στη λίστα μας με τα 10 πιο έξυπνα ζώα. Ενώ οι σκύλοι έχουν νοημοσύνη συγκρίσιμη με ένα μικρό παιδί, οι χοίροι λειτουργούν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο IQ. Είναι σε θέση να κατανοήσουν την έννοια του προβληματισμού σε ηλικία μόλις έξι εβδομάδων. Αυτό είναι κάτι που τα ανθρώπινα παιδιά χρειάζονται αρκετούς μήνες για να το καταλάβουν. Θεωρούνται από τους ειδικούς στα ζώα ότι εκπαιδεύονται πιο εύκολα από τους σκύλους ή τις γάτες και είναι πολύ έξυπνα ζώα.

Τα γουρούνια έχουν επίσης περίπου 20 διαφορετικούς ήχους που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν και οι μητέρες τραγουδούν στα γουρουνάκια τους ενώ τα ταΐζουν. Τα γουρούνια ανταποκρίνονται στο συναίσθημα και δείχνουν ακόμη και ενσυναίσθηση όταν χρειάζεται, κάτι που είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο χαρακτηριστικό στο ζωικό βασίλειο.

6: Χταπόδι

χταπόδι - έξυπνα ζώα

Το χταπόδι είναι το μόνο ασπόνδυλο ζώο που μπήκε στη λίστα μας με τα πιο έξυπνα ζώα του κόσμου. Είναι πολύ έξυπνο και μπορεί να περιηγηθεί σε λαβυρίνθους αλλά και να λύσει γρήγορα προβλήματα. Έχουν παρατηρηθεί αιχμάλωτα χταπόδια που χρησιμοποιούν σχεδιασμό υψηλής τάξης με πολλά βήματα για να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία τους . Ενώ  άλλα είναι σε θέση να καταστρέψουν αντικείμενα ακόμη και έξω από τη δεξαμενή τους ρίχνοντας σκόπιμα νερό πάνω τους επανειλημμένα.

Μπορεί ακόμη να αλλάζει χρώμα και εμφάνιση, προσαρμοζόμενο στο περιβάλλον του, μια ικανότητα καμουφλάζ. Οι «μεταμφιέσεις» αυτές γίνονται δυνατές χάρη και στην εντυπωσιακή νοημοσύνη του.

5: Αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι

γκρι παπαγάλος

Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση των πτηνών σε αυτή τη λίστα με τα 10 πιο έξυπνα ζώα. Εκτιμάται ότι είναι τόσο έξυπνοι όσο ένας άνθρωπος πέντε ετών. Οι παπαγάλοι αυτοί όχι μόνο μαθαίνουν την ανθρώπινη ομιλία, αλλά μπορούν να κατακτήσουν ένα εντυπωσιακά μεγάλο λεξιλόγιο (έως και εκατοντάδες λέξεις). Επιπλέον, οι Αφρικανικοί  γκρι παπαγάλοι, αναγνωρίζουν σχήματα και χρώματα και μπορούν ακόμη να διδαχθούν τις σχέσεις μεταξύ μεγαλύτερου και μικρότερου, διαφορετικού και όμοιου και πάνω και κάτω.

Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος ζει στα τροπικά δάση της κεντρικής Αφρικής αλλά βρίσκεται σε εξημερωμένη κατάσταση σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα δημοφιλή κατοικίδια.

4: Ελέφαντες

ελέφαντεςΘα έχετε ακούσει πολλές φορές να λένε «Αυτός έχει μνήμη ελέφαντα». Ναι, οι ελέφαντες αναφέρονται συχνά για τη μακροχρόνια μνήμη τους, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο έξυπνα ζώα. Οι ελέφαντες έχουν μια περίπλοκη κοινωνική δομή, ενώ συμμετέχουν σε τελετουργίες κηδείας για τα μέλη της οικογένειάς τους που αποχώρησαν καθώς και θρηνούν την απώλειά τους. Οι ελέφαντες χρησιμοποιούν επίσης εργαλεία και θεραπεύονται. θα φάνε τα φύλλα ορισμένων φυτών για να θεραπεύσουν ασθένειες και ακόμη και να προκαλέσουν τοκετό!

Είναι επίσης ένα από τα πολύ λίγα ζώα που κάνουν αλτρουιστικές πράξεις. Τα περισσότερα ζώα δεν έχουν την ικανότητα να επεξεργαστούν την αφηρημένη σκέψη που απαιτείται για τέτοιες ενέργειες. Οι ελέφαντες θα θυσιαστούν εάν πιστεύουν ότι αυτό θα επιτρέψει στο υπόλοιπο κοπάδι ή στα παιδιά τους να είναι πιο ασφαλή.

Ο πολύ έξυπνος ελέφαντας μπορεί να μιμηθεί τους ήχους άλλων ελεφάντων και ακόμη και κάποιες ανθρώπινες λέξεις.

3: Χιμπατζήδες

χιμπατζήςΟ πλησιέστερος γενετικός συγγενής μας βρίσκεται στην τρίτη θέση αυτής της λίστας με τα πιο έξυπνα ζώα. Οι χιμπατζήδες μοιράζονται το 98 % του DNA τους με τον άνθρωπο και είναι ιθαγενείς στην υποσαχάρια Αφρική. Είναι πολύ έξυπνα ζώα και είναι σε θέση να λύσουν πολλά διαφορετικά προβλήματα που τους τίθενται από εκπαιδευτές.

Είναι έμπειροι χρήστες εργαλείων και έχουν δει χιμπατζήδες να αυτοσχεδιάζουν εργαλεία από διαθέσιμα αντικείμενα για να κάνουν αυτό που χρειάζονται. Αυτοί οι μεγάλοι πίθηκοι χρησιμοποιούν επίσης ψυχολογικές τεχνικές. μέσα στις οικογένειές τους. Ας πούμε θα χειραγωγήσουν άλλους για να ολοκληρώσουν ορισμένα καθήκοντα.

Ένα μοναδικό γεγονός για τους χιμπατζήδες είναι ότι επιστήμονες ανακάλυψαν ενήλικα μέλη μιας οικογένειας που διδάσκουν τη νοηματική γλώσσα στα μικρότερα μέλη. Το πιο ενδιαφέρον μέρος αυτής της ανακάλυψης είναι ότι δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη αλληλεπίδραση ή προτροπή. Οι χιμπατζήδες ανέλαβαν να διδάξουν στα παιδιά τη νοηματική γλώσσα και τη χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνήσουν μεταξύ της ομάδας.

2: Ρινοδέλφινα

δελφίνιαΠολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το δελφίνι είναι το πιο έξυπνο ζώο, αλλά βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε αυτήν τη λίστα. Υπάρχουν πάνω από οκτώ είδη δελφινιών, αλλά μόνο το ρινοδέλφινο βρίσκεται στη λίστα. Έχουν το μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου μεταξύ όλων των συγγενών τους και είναι το μόνο δελφίνι χωρίς συγχωνευμένους αυχενικούς σπονδύλους που τους επιτρέπει να κάνουν αυτές τις ανθρώπινες κινήσεις με το κεφάλι τους.

Εκτός από το ότι εκπαιδεύονται εύκολα, τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στους καθρέφτες, να παρατηρούν άγνωστα σημάδια στο σώμα τους σε μια αντανάκλαση, να αναγνωρίζουν εικόνες στην τηλεόραση και να έχουν μια εντυπωσιακή μνήμη. Τα δελφίνια θυμούνται το κάλεσμα ενός συντρόφου μετά από έναν χωρισμό περισσότερο των 20 ετών. Οι δύο πιο εντυπωσιακοί λόγοι για την υψηλή θέση του ρινοδέλφινου σε αυτήν τη λίστα είναι πραγματικά συγκλονιστικοί. Έχουν μια γλώσσα συγκεκριμένη για το είδος τους, την οποία αλλάζουν σε μια «κοινή γλώσσα» για να επικοινωνούν όταν συναντούν άλλα είδη δελφινιών, ενώ συνεργάζονται με άλλα είδη όπως οι άνθρωποι και οι ψεύτικες φάλαινες δολοφόνοι για πιο αποτελεσματικό κυνήγι!

1: Ουρακοτάγκοι

ουρακοτάγκος

Οι ουρακοτάγκοι έρχονται στην πρώτη θέση εδώ για έναν πολύ ενδιαφέροντα λόγο. Όπως και οι χιμπατζήδες, ο ουρακοτάγκος είναι σε θέση να χρησιμοποιεί εργαλεία, να μαθαίνει τη νοηματική γλώσσα και να έχει πολύπλοκες κοινωνικές δομές που περιλαμβάνουν τελετουργίες. Αυτό που πραγματικά τους ξεχωρίζει είναι η γνωστική ικανότητα να κατανοούν γιατί εκτελείται μια συγκεκριμένη ενέργεια. Στην αιχμαλωσία, ένας ουρακοτάγκος διδάχθηκε τη χρήση εργαλείων και τη διαδικασία κατασκευής μιας απλής κατασκευής. Όταν απελευθερώθηκε στη φύση, οι ερευνητές παρατήρησαν τον ίδιο ουρακοτάγκο να αυτοσχεδιάζει εργαλεία από ό,τι μπορούσε να βρει και στη συνέχεια να κατασκευάσει μια παρόμοια δομή για να βρει καταφύγιο από τη βροχή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ουρακοτάγκος είναι τόσο έξυπνος δεδομένου ότι μοιράζεται πάνω από το 97 τοις εκατό του DNA του με τους ανθρώπους. Η χρήση εργαλείων τους είναι της υψηλότερης τάξης σε σύγκριση με άλλα είδη ζώων. Μπορούν να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν σφυρί και καρφιά, ενώ οι ουρακοτάγκοι έμαθαν ακόμη και να χρησιμοποιούν λάστιχο για να διοχετεύουν υγρά. Με καταγωγή από την Ινδονησία, βρίσκονται δυστυχώς σε κίνδυνο λόγω της απώλειας οικοτόπων.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed