Image Alt

My Pet

Σκύλος: Τι τροφή πρέπει να τρώει ανάλογα με το μέγεθος του

Σκύλος: Τι τροφή πρέπει να τρώει ανάλογα με το μέγεθος του

Ενώ ένα μικρό κουτάβι μπορεί να αυξήσει το βάρος κατά 10 έως 20 φορές μετά την γέννηση του, ένα γιγαντιαίο κουτάβι μπορεί να γίνει έως και 100 φορές μεγαλύτερο από ό,τι όταν γεννήθηκε. Για να φτάσει όμως ο κάθε σκύλος στο σωστό ενήλικο βάρος και μέγεθος, θα πρέπει όχι μόνο να τα ταΐζετε διαφορετικές ποσότητες, αλλά και διαφορετικά είδη τροφής.

Μεγαλόσωμα σκυλιά

Σκύλος: Τι τροφή πρέπει να τρώει ανάλογα με το μέγεθος τουΓια χρόνια, οι εκτροφείς πίστευαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να “δημιουργήσουν” ένα μεγαλόσωμο σκυλί ήταν να γεμίσουν το μπολ του με πρωτεΐνες, ασβέστιο και θερμίδες. Αλλά όταν ένα κουτάβι μεγάλης ράτσας μεγαλώνει πολύ γρήγορα, αποδείχθηκε ότι μπορεί να αναπτύξει προβλήματα στα οστά και τις αρθρώσεις. Λάβετε υπόψιν σας τα εξής:

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την οικοδόμηση των μυών, οι οποίοι με τη σειρά τους βοηθούν στην ανάπτυξη υγιών αρθρώσεων. Τα κουτάβια μεγάλων φυλών πρέπει να τρώνε τροφή με περίπου 26% πρωτεΐνη.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει εξίσου μεγάλη ζημιά με την ελάχιστη ποσότητα. Όταν απορροφάται πολύ ασβέστιο, το σώμα το εναποθέτει στον οστικό ιστό είτε το οστό το χρειάζεται είτε όχι, προκαλώντας αναδιαμόρφωση των οστών και σκελετικές ανωμαλίες.

θερμίδες

Οι θερμίδες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, αλλά τα κουτάβια που καταναλώνουν πολλές θερμίδες και παίρνουν πολύ βάρος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοχονδρωσίας, δυσπλασίας του ισχίου και άλλων προβλημάτων στις αρθρώσεις. Τα πολύ νεαρά κουτάβια μπορούν να τρώνε μια τροφή πλούσια σε θερμίδες, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον διπλάσιες θερμίδες ανά κιλό από ό,τι τα ενήλικα σκυλιά, αλλά καθώς μεγαλώνουν, χρειάζονται λιγότερες θερμίδες ανά κιλό. Μια διατροφή με περίπου 15 τοις εκατό λίπος παρέχει αρκετές θερμίδες για την ανάπτυξη, αλλά λίγες για να αποτρέψει την ταχεία ανάπτυξη που μπορεί να ενθαρρύνει σκελετικές ασθένειες.

Τι πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης μεγάλων φυλών;

Να θυμάστε ότι τα κουτάβια που αναπτύσσονται πιο αργά θα φτάσουν και πάλι στο ιδανικό μέγεθος του ενήλικα, απλώς λίγο αργότερα. Μην βιάζεστε να τα μεγαλώσετε. Επίσης, μην κάνετε το λάθος να ταΐζετε μικρότερες ποσότητες για να μειώσετε τις θερμίδες, επειδή αυτό θα μειώσει και την ποσότητα του ασβεστίου αλλά και των βιταμινών. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ταΐζετε μια τροφή του εμπορίου ειδικά σχεδιασμένη για κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών. Μην προσθέτετε συμπληρώματα (εκτός αν σας έχει δώσει οδηγίες ο κτηνίατρος) και μην ταΐζετε υπερβολικά.

Μικρόσωμα σκυλιά

Σκύλος: Τι τροφή πρέπει να τρώει ανάλογα με το μέγεθος τουΟι ιδιοκτήτες μικρόσωμων κουταβιών δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως μεγαλώσουν πολύ γρήγορα, αλλά πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα κουτάβια τρώνε τακτικά γεύματα για να αποτρέψουν την υπογλυκαιμία, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

Τι προκαλεί την υπογλυκαιμία;

Τα πολύ νεαρά μικρά σκυλιά δυσκολεύονται να αποθηκεύσουν επαρκείς ποσότητες γλυκόζης ως γλυκογόνο. Εάν δεν τρώνε αρκετά συχνά ή αν χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια στο παιχνίδι, το σώμα τους εξαντλεί τα αποθέματα γλυκογόνου. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα αρχίζει να διασπά το σωματικό λίπος για ενέργεια. Αλλά επειδή τα μικρά κουτάβια έχουν τόσο λίγο σωματικό λίπος, αυτή η πηγή ενέργειας σύντομα εξαντλείται. Το σώμα ξεμένει από επαρκή ενέργεια και ο εγκέφαλος, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γλυκόζη, είναι ένα από τα πρώτα συστήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Το κουτάβι γίνεται ασυνήθιστα νυσταγμένο, αδύναμο και ασυντόνιστο σε σημείο που μπορεί να μην τρώει όταν του προσφέρεται φαγητό. Εάν δεν τρώει, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε επιληπτικές κρίσεις, απώλεια συνείδησης, ακόμη και θάνατο.

Πώς μπορούν τα προγράμματα σίτισης να το αποτρέψουν;

Τα μικρά κουτάβια κινδυνεύουν ιδιαίτερα μεταξύ 6 και 12 εβδομάδων, αλλά η απειλή παραμένει για έως και 7 μήνες ενώ μερικά είναι ευπαθή ακόμη και ως ενήλικες. Για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία, πρέπει να τα ταΐζετε συχνά.

  • Ένα κουτάβι μικρότερο των 4 μηνών πρέπει να ταΐζεται τέσσερις έως πέντε φορές την ημέρα και να να τρώει όσο θέλει.
  • Από περίπου 4 έως 7 μηνών, μπορεί να τρώει τέσσερις φορές την ημέρα.
  • Από 7 έως 9 μηνών, τρεις φορές την ημέρα και μέχρι να γίνει 12 μηνών, δύο φορές την ημέρα.

Όταν ο σκύλος δεν μπορεί να ταΐζεται τόσο συχνά, θα πρέπει να διατηρείται ζεστός και ήσυχος, ώστε να μην ξοδεύει πολλή ενέργεια.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται;

Αποφύγετε τροφές με απλά σάκχαρα, όπως γλυκά και ημί-υγρή τροφή. Τα απλά σάκχαρα τείνουν να προκαλούν ένα φαινόμενο rollercoaster με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αρχικά αυξάνοντάς τα αλλά στη συνέχεια να πέφτουν κατακόρυφα σε κατάσταση υπογλυκαιμίας. Ταΐστε γεύματα αρκετά πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες. Επίσης, τα μικρά κουτάβια έχουν και μικρά δόντια, επομένως τα καταφέρνουν καλύτερα εάν ταΐζονται με τροφή σε μικρές κροκέτες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε μια εμπορική τροφή ειδικά σχεδιασμένη για να καλύπτει τις ανάγκες των μικρόσωμων κουταβιών.

Σκυλιά μεσαίου μεγέθους

Σκύλος: Τι τροφή πρέπει να τρώει ανάλογα με το μέγεθος τουΟι σκύλοι μεσαίου μεγέθους – και αν έχετε ένα, είστε τυχεροί επειδή οι περισσότερες εμπορικές τροφές για σκύλους αλλά και οι σπιτικές διατροφικές συνθέσεις αναπτύχθηκαν με γνώμονα τους μεσαίους σκύλους. Αν είναι πιο κοντά στο μεγάλο μέγεθος, προσέξτε τις θερμίδες και το βάρος του ενώ αν είναι πιο κοντά στο μικρό μέγεθος, φροντίστε να τρώει συχνά γεύματα.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος του κουταβιού σας, αποφύγετε τις εποχιακές δίαιτες και τις λιχουδιές. Αλλάξτε τη διατροφή του, φροντίστε να ταΐζετε υψηλής ποιότητας τροφή κατάλληλη για την ηλικία και το μέγεθός του και φυσικά χαλαρώστε και απολαύστε το την παρέα του.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed