Image Alt

My Pet

Μεγαλόσωμοι vs Μικρόσωμοι Σκύλοι: Ποιοι είναι πιο έξυπνοι;

Μεγαλόσωμοι vs Μικρόσωμοι Σκύλοι: Ποιοι είναι πιο έξυπνοι;

Αναμφίβολα έχετε δει λίστες που αναφέρουν ποιες ράτσες είναι οι πιο έξυπνοι σκύλοι. Αν και αυτές οι λίστες μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς, συνήθως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: κυριαρχούν οι μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων. Τι γίνεται όμως με τα μικρόσωμα σκυλιά; Δεν είναι έξυπνα; Πιθανώς έχετε συνειδητοποιήσει ότι το τσιουάουα ή το μικρό κανίς σας είναι ιδιοφυΐα, οπότε γιατί αυτές οι ράτσες δεν περιλαμβάνονται ποτέ στις λίστες με τις πιο έξυπνες ράτσες; Είναι τελικά οι μεγαλόσωμοι σκύλοι πιο έξυπνοι από τους μικρόσωμους σκύλους;

Οι τρεις κατηγορίες νοημοσύνης στους σκύλους

Όπως ακριβώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι νοημοσύνης στους ανθρώπους – μαθηματικοί, καλλιτεχνικοί, μουσικοί, αθλητικοί – έτσι υπάρχουν και στους σκύλους. Ωστόσο, η νοημοσύνη στα σκυλάκια ορίζεται από τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

  • Η νοημοσύνη με βάση το ένστικτο
  • Η νοημοσύνη με βάση την προσαρμοστικότητα και
  • Η νοημοσύνη με βάση την υπακοή και την εργασία

Παρόλα αυτά, οι λίστες με τις ευφυείς ράτσες σκύλων εστιάζουν συνήθως στην τρίτη κατηγορία, ενώ αγνοούν κυρίως τις δύο πρώτες. Και με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι μεγαλόσωμες ράτσες που ζυγίζουν μεταξύ 55 και 85 κιλών αποδίδουν καλύτερα στην τελευταία κατηγορία.

Μεγαλόσωμοι vs Μικρόσωμοι Σκύλοι: Ποιοι είναι πιο έξυπνοι;

Μεγαλόσωμοι VS Μικρόσωμοι σκύλοι

Φυσικά δε σημαίνει ότι οι μικρόσωμες ράτσες σκύλων – που ζυγίζουν λιγότερο από 35 κιλά – είναι χαζές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τεστ IQ σκύλων επικεντρώνονται περισσότερο στη λογική και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων παρά στην υπακοή και την ικανότητα εκπαίδευσης.

Το σχήμα του κεφαλιού

Μια αξιοσημείωτη μελέτη συνδέει το σχήμα του κεφαλιού ενός σκύλου με την ευκολία εκπαίδευσης. Η θεωρία είναι ότι τόσο τα βραχυκεφαλικά σκυλιά – αυτά με κοντό πρόσωπο και επίπεδη μύτη, όπως τα μπουλντόγκ και τα pugs – όσο και τα δολιχοκεφαλικά σκυλιά – αυτά με στενά, επιμήκη πρόσωπα, όπως τα λαγωνικά – εκτράφηκαν για συγκεκριμένες εργασίες. Ο πρώτος για μάχη και φύλαξη, ο δεύτερος για τρέξιμο και κυνήγι θηράματος. Την ίδια στιγμή, οι μεσοκεφαλικοί σκύλοι – αυτοί με μέτριο κεφάλι, όπως τα Λαμπραντόρ ριτρίβερ – τείνουν να στερούνται τέτοιας εξειδίκευσης, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να τους δώσει μεγαλύτερη γνωστική ευελιξία που τους κάνει καλύτερους στην εκμάθηση νέων εργασιών.

Το ταμπεραμέντο

Η ιδιοσυγκρασία ενός σκύλου μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα εκπαίδευσης και την υποταγή του. Οι ράτσες που συνήθως ανήκουν στις λίστες ευφυών σκύλων, όπως τα γκόλντεν ριτρίβερ ή τα κόλεϊ, τείνουν να είναι εξαιρετικά φιλικές και πρόθυμες να ευχαριστήσουν. Τα μικρά σκυλιά, από την άλλη πλευρά, είναι συχνά πιο θεληματικά και πεισματάρα, καθώς και ανήσυχα ή διεγερτικά.

Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι το να έχουν δική τους θέληση κάνει πραγματικά τους μικρόσωμους σκύλους πιο έξυπνους από τους μεγαλόσωμους, καθώς και πιο χαρούμενους. Όσο για το φόβο και τη διέγερση, είναι κατανοητό ότι ο κόσμος είναι πιο τρομακτικός για τα μικρά σκυλιά από ό,τι για τα μεγάλα σκυλιά. Είναι πιθανό τα μικρά σκυλιά να είναι πολύ απασχολημένα να κοιτούν για πιθανούς κινδύνους παρά να ενδιαφερθούν για την εκμάθηση νέων κόλπων.

Η επιρροή των κηδεμόνων

Μια άλλη θεωρία είναι ότι η συνολική κακή απόδοση των μικρών σκύλων στην κατηγορία υπακοής και εκπαίδευσης δεν έχει καμία σχέση με την έμφυτη ικανότητα. Μια μελέτη του 2010 στο Applied Animal Behavior Science διαπίστωσε ότι οι γονείς μικρόσωμων σκύλων τείνουν να αλληλεπιδρούν με τα σκυλιά τους με τρόπους που ενισχύουν την επιθετικότητα, τη διέγερση και τον φόβο, ενώ υπονομεύουν τη μάθηση υπακοής.

Για παράδειγμα, οι κηδεμόνες μικρόσωμων σκύλων είναι γενικά λιγότερο συνεπείς στην εκπαίδευση και την αλληλεπίδραση με τα σκυλιά τους απ’ ότι οι γονείς μεγαλόσωμων σκύλων. Οι κηδεμόνες μικρόσωμων σκύλων τείνουν επίσης να βασίζονται περισσότερο στην τιμωρία, όπως η επίπληξη και το τράνταγμα του λουριού, για να διορθώσουν τη συμπεριφορά των σκύλων τους – κάτι που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τον φόβο και την επιθετικότητα στα σκυλιά. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι κηδεμόνες μικρόσωμων σκύλων συνήθως ασχολούνται λιγότερο με το παιχνίδι και τις κοινές δραστηριότητες, όπως το να παίζουν ή να κάνουν βόλτες – δραστηριότητες που τείνουν να παράγουν πιο καλά συμπεριφερόμενους, υπάκουους σκύλους.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed