Image Alt

My Pet

βούρτσισμα δοντιών σκύλου

Σκύλος: Βούρτσισμα δοντιών – Πόσο αναγκαίο είναι;

Ως κηδεμόνες σκύλων πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι στο πλαίσιο της φροντίδας τους, μερικές φορές θα πρέπει να κάνουμε πράγματα που δεν είναι πάντα εύκολα ή ευχάριστα – όπως το βούρτσισμα των δοντιών τους. Εδώ θα βρείτε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας, το κατά πόσο είναι αναγκαίο και αν είναι πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε αυτή τη διαδικασία.

Χρειάζεται να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας;

βούρτσισμα δοντιών σκύλου

Ναι, το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας του. Αφαιρεί τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε οδοντική νόσο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία – και αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και τη μακροζωία του σκύλου.

Ως κηδεμόνες κουταβιών, έχουμε το πλεονέκτημα να βοηθούμε στην πρόληψη του πόνου ή της μόλυνσης στο στόμα των σκύλων μας με ένα τακτικό βούρτσισμα. Τα δόντια των σκύλων μας μοιάζουν πολύ με τα δικά μας. Επομένως, η ρουτίνα της οδοντιατρικής τους φροντίδας θα πρέπει επίσης να είναι παρόμοια.

Ακριβώς όπως οι οδοντόβουρτσες μας, οι οδοντόβουρτσες σκύλου λειτουργούν διασπώντας την πλάκα, γνωστή και ως την κολλώδη ουσία που συσσωρεύεται στο στόμα του σκύλου σας από τα σωματίδια τροφής και το σάλιο.

Το στόμα του σκύλου σας περιέχει βακτήρια που παράγουν ένα “φιλμ”. Ο στόχος της οδοντόβουρτσας είναι να διαταράξει τα βακτήρια και αυτό το “φιλμ”.

Όταν επιλέγετε μια οδοντόβουρτσα για το σκυλάκι σας θα πρέπει να βρείτε μια ειδική για σκυλιά με μαλακές, νάιλον τρίχες.

Πώς να επιλέξετε οδοντόβουρτσα για τον σκύλο σας

Οι οδοντόβουρτσες σκύλων διατίθενται σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, επομένως θα πρέπει να βρείτε αυτή που ταιριάζει στο ιδιαίτερο μέγεθος και το στυλ βουρτσίσματος του σκύλου σας.

Μια οδοντόβουρτσα διπλού άκρου είναι μια εξαιρετική επιλογή για σκύλους που μαθαίνουν να τους βουρτσίζετε τα δόντια αλλά και για μικρά, μεσαία και μεγαλόσωμα σκυλάκια.

Επίπεδη αλλά ελαφρώς κεκλιμένη για να χτυπά πιο αποτελεσματικά τα δόντια του σκύλου σας, η μακριά λαβή βοηθά να φτάνουν τα πίσω δόντια, ενώ τα δύο μεγέθη κεφαλής βούρτσας μπορούν να κάνουν για διαφορετικού μεγέθους ράτσες. Ωστόσο, για πολύ μικρές ράτσες, ίσως είναι καλύτερο να επιλέξετε μια βούρτσα πιο ειδικά σχεδιασμένη για το στόμα τους.

Οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων που πρέπει να κάνουν τη διαδικασία γρήγορα μπορεί να θέλουν να σκεφτούν μια βούρτσα τριπλής κεφαλής. Η οδοντόβουρτσα αυτή είναι ακριβώς όπως ακούγεται—ταιριάζει γύρω από τις τρεις πλευρές των δοντιών του σκύλου σας, καλύπτοντας το πάνω μέρος και τις πλευρές με μαλακές τρίχες, ώστε να έχετε τρεις γωνίες ταυτόχρονα.

Αν και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για λεπτομερή καθαρισμό όσο όσο κάποια άλλη οδοντόβουρτσα, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για σκύλους που δεν ανέχονται εύκολα το βούρτσισμα. Αυτή η βούρτσα, αν και είναι καλή για μεσαίες και μεγάλες ράτσες, πιθανότατα δεν θα ταιριάζει σε μικρές ράτσες.

Για τους πιο μικροσκοπικούς φίλους μας, μια βούρτσα με μικρότερη κεφαλή είναι ο καλύτερος τρόπος.

Μην ξεχνάτε βέβαια και την οδοντόκρεμα. Η χρήση της με αυτές τις οδοντόβουρτσες όχι μόνο βοηθά στην ενίσχυση της υγείας του στόματος του σκύλου σας, αλλά μπορεί επίσης να διευκολύνει τη διαδικασία, καθώς η οδοντόκρεμα σκύλου τείνει να έχει ελκυστικές γεύσεις όπως το κοτόπουλο.

βούρτσισμα δοντιών σκύλου

Τι λένε οι ειδικοί για τις οδοντόβουρτσες σκύλων

Το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας είναι υποχρεωτικό μέρος της συνολικής υγιεινής του φροντίδας, και μάλιστα πρέπει να γίνεται καθημερινά. Όσο περισσότερο συσσωρεύεται η πέτρα, τόσο πιο δύσκολο είναι να την αφαιρέσετε με μια οδοντόβουρτσα, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων και οδοντική τερηδόνα και τότε θα πρέπει να γίνει καθαρισμός από ειδικό.

Τι να κάνετε για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα

  • Βουρτσίστε κάθε δόντι, ξεκινώντας από το πίσω μέρος του στόματος
  • Χρησιμοποιήστε γωνία 45 μοιρών (αν η επίπεδη κεφαλή της βούρτσας σας δεν είναι ήδη λοξή)
  • Κάντε τρεις οριζόντιες βουρτσιές μπρος-πίσω και μετά μια κάθετη διαδρομή
  • Μπορείτε επίσης να χωρίσετε το στόμα σε τεταρτημόρια (πάνω δεξιά, κάτω δεξιά, πάνω αριστερά, κάτω αριστερά) και να τα κάνετε ξεχωριστά

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο σνακ οδοντικής υγιεινής;

Μερικοί κηδεμόνες σκύλων που έχουν πρόβλημα με το βούρτσισμα στρέφονται σε σνακ οδοντικής υγιεινής, αλλά γενικά δεν συνιστάται για τον καθαρισμό των δοντιών, καθώς πολλά σκυλιά τα τρώνε πολύ γρήγορα και έτσι δεν είναι αποτελεσματικό.

Τα οδοντικά μασήματα πρέπει να μασηθούν πολύ αργά, κάτι που στη συνέχεια θα κάνει απαλό μασάζ στα ούλα και τα δόντια – βοηθώντας έτσι στην οδοντική υγεία”. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα μασήματα είναι πολύ υψηλά σε θερμίδες, γι’ αυτό και τα σκυλιά τα αγαπούν τόσο πολύ – αυτός είναι και ο λόγος που τα τρώνε τόσο γρήγορα.

Αυτό που μπορεί να είναι λίγο πιο χρήσιμο από ένα οδοντικό μάσημα είναι ένα οδοντικό παιχνίδι—ένας δακτύλιος ή ραβδί από καουτσούκ που μπορείτε να του βάλετε πάνω λίγο οδοντόκρεμα σκύλου για να ενθαρρύνει το σκυλάκι σας να το ροκανίσει και να απομακρύνει την πλάκα σε δυσπρόσιτες περιοχές στο πίσω από το στόμα. Δεν είναι τόσο καλό όσο ένα πλήρες βούρτσισμα, αλλά είναι ένα ενδιάμεσο βήμα.

σνακ οδοντικής υγιεινής για σκύλους

Λειτουργούν τα οδοντικά μαντηλάκια;

Ως επί το πλείστον, ναι. Ένα καλής ποιότητας οδοντικό μαντηλάκι είναι πιο αποτελεσματικό από τα σνακ οδοντικής υγιεινής, εάν το βούρτσισμα είναι αδύνατο. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε στην άκρη του δακτύλου σας και να κάνετε απαλό μασάζ στα ούλα και στα μεμονωμένα δόντια του σκύλου σας.

Φροντίστε μόνο να αποφύγετε το πολύ σκληρό τρίψιμο, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιείτε τα μαντηλάκια με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε με μια οδοντόβουρτσα: με άλλα λόγια, καθημερινά και κατά προτίμηση μετά το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι ένα μαντηλάκι δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το βούρτσισμα, αλλά είναι η καλύτερη εναλλακτική για να διατηρήσετε τα δόντια και το στόμα του σκύλου σας υγιή όταν το βούρτσισμα δεν αποτελεί επιλογή.

Ολοκληρώνοντας, καταλήγουμε ότι το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου είναι σημαντικό μέρος της ρουτίνας της φροντίδας του σκύλου και μάλιστα κατά προτίμηση αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα για καλύτερα αποτελέσματα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε την οδοντιατρική φροντίδα στο κατοικίδιό σας, τόσο το καλύτερο. Μάλιστα για να αρχίσετε να εξοικειώνεστε όταν αποκτήσετε ένα κουταβάκι, σηκώστε απαλά τα χείλη του κουταβιού για να εξετάσετε τα δόντια του και έτσι και εκείνο θα αρχίσει να συνηθίζει να αγγίζετε  το εσωτερικό του στόματός του. Μετά μπορείτε να αφήσετε τον σκύλο σας να γλείψει μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας από το δάχτυλό σας. Στη συνέχεια, αν τους αρέσει, τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα στο δάχτυλό σας καθώς εξετάζετε τα δόντια τους. Με αυτόν τον τρόπο, είναι μια θετική εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για το κουτάβι σας.

Μπορείτε να αρχίσετε σιγά σιγά να προσθέτετε την οδοντόβουρτσα, αφήνοντάς τους να γλείφουν μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας και να την χρησιμοποιούν στα πλαϊνά των δοντιών τους. Συνεχίστε να βουρτσίζετε όλο και περισσότερο μέχρι ο σκύλος σας να νιώσει άνετα. Θυμηθείτε ότι είναι μια διαδικασία και απαιτεί υπομονή.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed