Image Alt

My Pet

Πως θα εξακριβώσεις αν ο σκύλος σου είναι πραγματικά χαρούμενος

Σκύλος: Πως Θα καταλάβετε αν είναι αληθινά χαρούμενος

Οι σκύλοι έχουν τη συναισθηματική νοημοσύνη ενός μωρού παιδιού, ως εκ τούτου μπορούν να βιώσουν συναισθήματα όπως χαρά, φόβο ή θυμό. Όπως όμως και τα νήπια, έτσι και οι σκύλοι δεν έχουν το λεξιλόγιο για να εκφράσουν με επαρκή τρόπο τα συναισθήματα τους, ούτε όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ούτε όταν είναι χαρούμενοι.

Οι περισσότεροι από εμάς αντιλαμβανόμαστε όταν ο σκύλος μας είναι απογοητευμένος ή θέλει κάτι. Συνήθως γαβγίζει, γκρινιάζει ή γενικότερα έχει μια διαφορετική συμπεριφορά.

Από την άλλη πλευρά όμως είναι εξίσου εμφανές όταν ο σκύλος σας είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Τα σημάδια είναι εκεί και εσύ δεν έχει παρά να τα αναγνωρίσεις:

Αυτιά

Τα αυτιά των σκύλων ποικίλουν ανάλογα τη ράτσα αλλά είναι ένα καλό σημάδι για να καταλάβετε τις διαθέσεις του. Εάν τα αυτιά γέρνουν μπροστά συνήθως εστιάζει την προσοχή του σε κάτι, αν πάλι είναι τραβηγμένα προς τα πίσω τότε δείχνει φόβος και άγχος.

Βλέμμα

Όταν ένας σκύλος είναι χαρούμενος το βλέμμα του είναι χαλαρό και ήρεμο. Το μισόσκλειστα μάτια ίσως υποδηλώνουν επιθετικότητα ενώ τα ορθάνοιχτα φόβο.

Σώμα και ουρά

Όταν ο σκύλος είναι χαρούμενος το σώμα του είναι χαλαρό ενώ η ουρά του θα κουνιέται. Ένας σκύλος πουν στριφογυρίζει και σας δείχνει την κοιλιά του, πιθανότατα είναι πολύ χαρούμενος. Κάθε ράτσα έχει διαφορετική θέση χαλαρής ουράς. Μια ουρά καρφωμένη στο πάτωμα είναι ξεκάθαρα δείγμα φόβου. Όταν το σώμα του είναι άκαμπτο, συνήθως είναι δείγμα δυσφορίας.

Έκφραση προσώπου

Στα χαρούμενα σκυλιά το στόμα είναι μαλακό και ανοιχτό, οι γωνίες του στόματος είναι γυρισμένες προς τα πάνω ενώ μερικά δόντια μπορεί να είναι ορατά, όχι με επιθετικό τρόπο. Μην μπερδέψετε μόνο το λαχάνιασμα με το χαμόγελο.

Χορός

Οι γρήγορες κινήσεις συνήθως δείχνουν ότι ο σκύλος είναι χαρούμενος και έτοιμος να παίξει.

Στήθος

Ένας σκύλος χαμηλώνει το στήθος του στο έδαφος, προσκαλώντας για παιχνίδι.

Γαύγισμα

Τα χαρούμενα σκυλιά απολαμβάνουν το παιχνίδι και τις βόλτες, ενώ στα περισσότερα αρέσει και η βόλτα με αυτοκίνητα. Αν ο σκύλος σας φαίνεται αφύσικα ήσυχος, δεν ενδιαφέρεται για αγαπημένες δραστηριότητες ή είναι λιγότερο κοινωνικός, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν αισθάνεται καλά.

Όρεξη

Όταν τα σκυλιά είναι ικανοποιημένα και αισθάνονται καλά έχουν  όρεξη. Μια αλλαγή στην όρεξη του σκύλου σας είναι ένα από τα πρώτα σημάδια πιθανής ασθένειας ή δυστυχίας.

Ύπνος

Τα υγιή, χαρούμενα ενήλικα σκυλιά κοιμούνται συνήθως έως και 16 ώρες την ημέρα. Εάν ο σκύλος σας δεν κοιμάται τόσο πολύ, μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή ασθένειας.

Συμπεριφορά

Τα χαρούμενα σκυλιά είναι απίθανο να καταστρέψουν το σπίτι σας ή να κάνουν αταξίες. Το μάσημα είναι μια φυσική συμπεριφορά για τα σκυλιά, καθώς χρησιμοποιούν το στόμα τους για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Αλλά το υπερβολικό μάσημα ή η καταστροφική συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε έναν ενήλικο σκύλο, μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή πλήξης.

Φιλικότητα

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και η προτίμηση κάθε σκύλου για παρέα μπορεί να είναι διαφορετική. Αν όμως το κουτάβι σας είναι κοινωνικό στο πάρκο σκύλων, φιλικό με άλλα οικογενειακά κατοικίδια και δεν είναι επιθετικό με άλλα ζώα, είναι σημάδια ότι είναι σε καλή διάθεση.

Χάιδεμα

Τα χαρούμενα σκυλιά έχουν έντονη σωματική επαφή. Εάν ο σκύλος σας αντιδρά, μένει κοντά ή γέρνει προς το μέρος σας κατά τη διάρκεια του χάιδεματος τότε απολαμβάνει την επαφή. Αν μένει μακριά ή απομακρύνεται μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεται περισσότερο χώρο.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed