Image Alt

My Pet

Άλoγα: 10 περίεργα facts που δεν πάει το μυαλό σου

Άλoγα: 10 περίεργα facts που δεν πάει το μυαλό σου

Άλoγα! Από τα πιο θαυμαστά ζώα στο ζωικό βασίλειο. Μπορούν και ζουν εξημερωμένα κοντά στον άνθρωπο, αλλά και ελευθέρα στην φύση. Το όνομα άλογο στην ελληνική γλώσσα σημαίνει πλάσμα χωρίς λογική και το οφείλει στον τρόπο με τον οποίο τρέχει. Εκτός από αυτό υπάρχουν κι άλλα άγνωστα στοιχεία για αυτά τα μοναδικά ζώα, που ελάχιστοι γνωρίζουν.

10 μοναδικά facts

1. Τα άλογα δεν μπορούν να αναπνεύσουν από το στόμα

Παρά μόνο από την μύτη

2. Τα άλογα μπορούν να κοιμηθούν όρθια

Αυτό γιατί οι τένοντες και οι σύνδεσμοί τους έχουν ένα σύστημα που μπορεί και κλειδώνει τα πόδια τους στη θέση τους, ώστε να μπορούν να χαλαρώσουν χωρίς να πέφτουν. Ο μηχανισμός αυτός τα βοηθάει ακόμα και να ξεκουραστούν. Η αλήθεια είναι ότι είναι μύθος ότι τα άλογα δεν ξαπλώνουν ποτέ. Στη διάρκεια της ημέρας θα ξαπλώσουν λίγο ώστε να κοιμηθούν πιο βαθιά και να ξεκουραστούν.

3. Τα αντανακλαστικά τους είναι πάρα πολύ γρήγορα

Σε περίπτωση που θα πρέπει να παλέψουν, μπορούν να περάσουν από την ακινησία στο λάκτισμα σε μόλις 0,3 δευτερόλεπτα, ο χρόνος αντίδρασης του ανθρώπου είναι 1,6 δευτερόλεπτα.

4. Τα άλογα έχουν 10 διαφορετικούς μύες στα αυτιά τους

Με αποτέλεσμα να περιστρέφονται σχεδόν 180 μοίρες. Την ίδια στιγμή το ένα αυτί μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από το άλλο. Οι άνθρωποι έχουν μόνο τρεις.

5. Τα άλογα έχουν οπτικό πεδίο σχεδόν 360 μοιρών

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μάτια τους βρίσκονται στο πλάι του κεφαλιού τους. Ωστόσο και αυτά έχουν τυφλά σημεία. Δεν μπορούν δηλαδή να δουν ακριβώς πίσω τους και το άλλο βρίσκεται μπροστά και κάτω από την μύτη τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουν το γρασίδι που βόσκουν ή το καρότο που τους δίνει κάποιος. Το γεγονός ότι τα τρώνε οφείλεται στην όσφρησή τους.

6. Τα άλογα δεν έχουν δόντια στη μέση του στόματός τους

Επίσης τα δόντια δείχνουν την ηλικία τους.

7. Τα άλογα είναι πολύ έξυπνα ζώα

Μπορούν να εκπαιδευτούν και να μάθουν να επικοινωνούν με τους κηδεμόνες τους για τις ανάγκες τους. Μετά από εκπαίδευση άλογα δείχνοντας το σωστό σύμβολο σε έναν πίνακα ενημέρωναν εάν ήθελαν μια κουβέρτα ή όχι.

8. Ο πρώτος πρόγονος του αλόγου υπολογίζεται ότι έζησε πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια

Είχε το μέγεθος ενός Λαμπραντόρ ριτρίβερ. Εξημερώθηκαν πριν από περίπου 6000 χρόνια, μάλιστα τα πρώτα χρόνια αποτελούσαν και τροφή των ανθρώπων.

9. Τα άλογα έχουν σταθερή λεκάνη

Επίσης έχουν μια πλευρική κίνηση, επιτρέποντας τους να ξύνουν τα αυτιά τους με τα πίσω πόδια τους.

10. Τα άλογα είναι πολύ κοινωνικά ζώα

Στην άγρια φύση επιλέγουν και ζουν σε αγέλες, δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους . Μάλιστα όταν το κοπάδι τρώει, ένα άλογο πάντοτε στέκεται ακοίμητος φρουρός και παρακολουθεί τον χώρο για την ασφάλεια του κοπαδιού, ώστε να μπορούν οι σύντροφοί του να φάνε και να ξεκουραστούν.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed