Image Alt

My Pet

χελώνα νερού

Χελώνα νερού για κατοικίδιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι υδρόβιες και ημιυδρόβιες χελώνες είναι αρκετά δημοφιλείς ως κατοικίδια. Το πιο γνωστό είδος είναι πιθανώς η νεροχελώνα με τα κόκκινα μάγουλα, αλλά είναι μόνο ένα από τα πολλά είδη χελώνας νερού που υπάρχουν ως κατοικίδια.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο μεγάλες μπορούν να γίνουν οι χελώνες νερού. Η νεροχελώνα με τα κόκκινα μάγουλα, η νεροχελώνα με την κίτρινη κοιλιά και μερικά άλλα κοινώς διαθέσιμα είδη μεγαλώνουν και φτάνουν σε μήκος 25 έως 30 εκατοστά και επομένως απαιτούν αντίστοιχα μεγάλο χώρο για να ζήσουν.

Όλες οι χελώνες έχουν τη δυνατότητα να έχουν μια πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής που μπορεί να διαρκέσει αρκετές δεκαετίες εάν τις φροντίσετε σωστά.

Συμπεριφορά και ιδιοσυγκρασία των υδρόβιων χελωνών

Πέρα από την παροχή κατάλληλου περιβάλλοντος και διατροφής για τις υδρόβιες χελώνες, δεν χρειάζονται πολλή προσοχή, αν και η τακτική αλληλεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε μια ήμερη και κοινωνική χελώνα. Σε κάθε περίπτωση, είναι υπέροχες και αν φροντιστούν σωστά, θα σας προσφέρουν πολλά χρόνια συντροφιάς.

Το 1975, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε τη σύνδεση μεταξύ των χελωνών και των λοιμώξεων από σαλμονέλα, ειδικά στα παιδιά, και απαγόρευσε την πώληση χελωνών μήκους μικρότερων από 10 εκατοστά, επειδή τα παιδιά είναι πιο πιθανό να πιάσουν μικρότερες χελώνες ή να τις βάλουν στο στόμα τους.

Οι υδρόβιες χελώνες χρειάζονται μεγάλες δεξαμενές, ειδικό φωτισμό, καλό φιλτράρισμα και τακτικό καθαρισμό.

Υδρόβιες χελώνες και παιδιά

Οι υδρόβιες χελώνες δεν είναι ιδανικά κατοικίδια για παιδιά. Δεν είναι εύκολο στη φροντίδα τους και συχνά φιλοξενούν βακτήρια σαλμονέλας, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν σε παιδιά που δεν κατανοούν την ανάγκη για καλή υγιεινή (όπως το πλύσιμο των χεριών).

Τα μικρότερα παιδιά δεν έχουν το ενδιαφέρον ή την ικανότητα να παρέχουν την ποσότητα φροντίδας και καθαρισμού που απαιτεί μια υδρόβια χελώνα, επομένως οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ευθύνη της φροντίδας του κατοικίδιου ζώου εν τέλει πέφτει πάνω τους όταν τα παιδιά τους χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Στέγαση υδρόβιων χελωνών

Οι χελώνες νερού απαιτούν αρκετά περίτεχνη στέγαση. Χρειάζονται τακτική έκθεση στο υπεριώδες φως (UV), επομένως ειδικοί λαμπτήρες σχεδιασμένοι για ερπετά που παράγουν φως UVA και UVB θα πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις δεξαμενές που βρίσκονται οι χελώνες. Χωρίς αυτό το φως, μπορεί να υποφέρουν από μεταβολική νόσο των οστών (σύνδρομο μαλακού κελύφους).

Οι υδρόβιες χελώνες είναι επίσης ακατάστατες, επομένως οι δεξαμενές τους χρειάζονται τακτικό καθαρισμό και, πάνω απ’ όλα, μια καλή μονάδα φιλτραρίσματος που βοηθά στη διατήρηση της κατάλληλης ποιότητας νερού. Θα πρέπει να έχουν αρκετά βαθιά νερά ώστε να μπορούν να κολυμπούν, μαζί με ένα μέρος για να βγουν από το νερό και να απολαύσουν τη θερμότητα από ένα φως. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες νερού και περιβάλλοντος πρέπει να διατηρούνται ανά πάσα στιγμή.

Φαγητό και Νερό

Αν και οι τροφές για τις χελώνες νερού έχουν αλλάξει προς το καλύτερο με τα χρόνια, δεν συνιστώνται ως η μοναδική πηγή τροφής. Οι περισσότερες υδρόβιες χελώνες είναι παμφάγα, αν και οι προτιμήσεις τους για ορισμένες τροφές μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους και έτσι προσφέροντας τους ποικιλία τροφών είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις ταΐζετε.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, η πικραλίδα και ο μαϊντανός (φρέσκος, όχι αποξηραμένος) είναι εξαιρετικά σνακ για τις υδρόβιες χελώνες. Δεδομένου ότι είναι βυθισμένες στο νερό τις περισσότερες φορές, ο καλύτερος τρόπος για να ταΐσετε χόρτα τη χελώνα σας είναι είτε να τοποθετήσετε το φαγητό απευθείας στο νερό, είτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλιπ βεντούζας για να επιτρέψετε στο φαγητό να παραμείνει στη δεξαμενή και να μην επιπλέει στο νερό.

Τα ψιλοκομμένα μήλα και οι κατεψυγμένες γαρίδες μπορούν να δοθούν σε μια υδρόβια χελώνα ως περιστασιακή απόλαυση, αλλά δεν είναι ιδανικά για καθημερινά γεύματα. Ορισμένες ποικιλίες τρώνε επίσης έντομα, αλλά το κύριο μέρος της διατροφής τους πρέπει να προέρχεται από φυτά.

Οι χελώνες τρώνε ακατάστατα, επομένως, κατά κανόνα, το να ταΐζουμε τις υδρόβιες χελώνες σε ξεχωριστό δοχείο από τη δεξαμενή που ζουν θα επιτρέψει να περιοριστεί το χάος που σχετίζεται με τη σίτιση. Επίσης θα σας δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την πρόσληψη τροφής κάθε χελώνας ειδικά όταν ζουν πολλές χελώνες μαζί.

Επιλέγοντας την υδρόβια χελώνα σας

Με δεδομένο το σωστό άτομο και τη σωστή δέσμευση, οι χελώνες μπορούν να γίνουν όμορφα, συναρπαστικά και ευχάριστα κατοικίδια. Καταρχήν αν θέλετε να αποκτήσετε μια χελώνα νερού, θα πρέπει να κάνετε μια έρευνα για τα διαθέσιμα είδη και τη φροντίδα που απαιτείται για κάθε είδος.

Για αρχάριους, συνιστώνται τα πιο ανθεκτικά είδη, όπως αυτές με τα κόκκινα μάγουλα, οι ψευδέμεις, τα κινόστερνα.

Οι βαμμένες χελώνες και οι χελώνες χαρτών, καθώς και μερικά από τα λιγότερο κοινά είδη, είναι λίγο λιγότερο ανθεκτικές ως κατοικίδια. Οι χελώνες με μαλακό κέλυφος έχουν τη φήμη ότι είναι μεγαλόσωμες, επιθετικές και γενικά πιο δύσκολες στη φροντίδα τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι καλές επιλογές για αρχάριους.

Συνήθη προβλήματα υγείας

Στρογγυλά σκουλήκια και άλλα εσωτερικά παράσιτα εντοπίζονται συχνά στις χελώνες και συνήθως δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα. Μια εξέταση από έναν κτηνίατρο ερπετών γίνεται συνήθως όταν αυτά ανακαλύπτονται.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι επίσης μια κοινή πάθηση στη χελώνα νερού. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αποστήματα στα αυτιά που προκαλούν πρήξιμο πίσω από το μάτι της χελώνας. Μπορεί να εμφανιστεί πύον.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από συριγμό, ρινική έκκριση, δυσκολία στην αναπνοή και λήθαργο, απαντώνται επίσης στα περισσότερα ερπετά, και οι χελώνες δεν αποτελούν εξαίρεση.

Στις χελώνες του νερού, η σήψη του κελύφους είναι μια κοινή πάθηση. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η χελώνα έχει βακτηριακή ή μυκητιασική μόλυνση, πολλές από τις οποίες μπορεί να προκαλέσουν έλκη σε όλο το κέλυφος. Αυτό είναι ιδιαίτερα επώδυνο για το ζώο, καθώς το κέλυφος προστατεύει τα εσωτερικά του όργανα.

Αυτοί οι τύποι λοιμώξεων εμφανίζονται συνήθως αφού μια χελώνα έχει τραυματιστεί ή έχει υποστεί μεγάλη πίεση.

Όλα αυτά τα θέματα υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία από έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται στα ερπετά, ιδανικά από έναν κτηνίατρο με εξειδίκευση στις χελώνες.

Δείτε επίσης: 11 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποκτήσετε ιγκουάνα

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed