Image Alt

My Pet

Γάτες με συναισθήματα

Έχουν οι γάτες συναισθήματα; Μπορούν να νιώσουν αγάπη;

Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για τις γάτες και τα συναισθήματα. Μπορούν να νιώσουν αγάπη; Ή τα συναισθήματα είναι ένα προνόμιο μόνο των ανθρώπων; Τι αισθάνονται οι γάτες όταν γουργουρίζουν ή κουλουριάζονται πάνω μας;

Έρευνες έχουν τονίσει πολλάκις ότι μόνο οι άνθρωποι έχουν βαθιά συναισθήματα όπως η αγάπη. Τα ζώα αντιθέτως έχουν μόνο τα φυσικά τους ένστικτα. Μία γάτα μας δίνει στοργή επειδή μας χρειάζεται για φαγητό και στέγη. Ακριβώς επειδή τη φροντίζουμε το ένστικτό της λέει ότι πρέπει να μας έχει από κοντά.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω τα πιστεύουν όσοι δεν είχαν ποτέ γάτα. Κανείς δεν μπορεί να «αποδείξει» ότι μια γάτα νιώθει αγάπη περισσότερο απ’ ότι ένα άτομο που τη νιώθει. Στην πραγματικότητα, η αγάπη είναι από εκείνα τα πράγματα που δεν μπορούν να αποδειχθούν.

Τι είναι, όμως, πραγματικά η αγάπη; Ένα συναίσθημα ή κάτι παραπάνω; Σύμφωνα με τα λεξικά και των ορισμών τους, η αγάπη είναι η δυνατή στοργή και το ανιδιοτελές, πιστό ενδιαφέρον για τους άλλους. Έτσι, πολλές φορές θα παρατηρήσετε ότι οι γάτες δεν δείχνουν στοργή μόνο όταν χρειάζονται τροφή. Αντιθέτως, μπορεί να αναζητήσουν από τον κηδεμόνα τους στοργή με τη μορφή παιχνιδιού, χαϊδεύματος ή ίσως συνομιλίας.

Οι γάτες μοιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπους παρά με τους σκύλους

Οι γάτες κάνουν ό,τι τις ευχαριστεί και δείχνουν στοργή στους κηδεμόνες τους με τον δικό τους τρόπο. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί ισχυρίζονται ότι οι γάτες δεν έχουν συναισθήματα, είναι αδέσμευτες και καθόλου στοργικές, ενώ για να το αποδείξουν τονίζουν ότι εάν τις φωνάξεις δε θα έρθουν. Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες έχουν τα όριά τους.

Οι γάτες που δείχνουν ότι έχουν συναισθήματα

Είναι η ανιδιοτελής πίστη και η καλοπροαίρετη ανησυχία μέρος της αγάπης μιας γάτας

Η πίστη και η ανησυχία δεν ταιριάζουν πολύ στη γάτα. Είναι αλήθεια ότι αν πληγώσεις μια γάτα, θα τραπεί σε φυγή. Δεν θα γυρίσει πίσω να σας παρακαλέσει όπως μπορεί ένας σκύλος. Και πάλι, όπως είπαμε, οι γάτες έχουν όρια και δεν είναι ιδιαίτερα επιεικές. Είναι όμως πιστές, όπως φαίνεται από τα μακρινά ταξίδια που έκαναν πολλές για να επιστρέψουν σπίτι τους.

Είναι ανιδιοτελείς; Ενδιαφέρονται για τους άλλους; Η απάντηση είναι ναι. Οι γάτες θα ρισκάρουν εύκολα τη ζωή τους για τους κηδεμόνες τους, ενώ τα περιστατικά δεν είναι λίγα. Μια γατούλα καταπολέμησε ένα δηλητηριώδες φίδι και δέχτηκε το δάγκωμα που προοριζόταν για τον κηδεμόνα της. Μια άλλη γάτα πήδηξε από ένα παράθυρο αμέσως μετά την πτώση του κηδεμόνα της. Αν αυτό ήταν μια προσπάθεια να σώσει τον κηδεμόνα ή να πεθάνει μαζί του, κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Σε αυτήν την ιστορία, η γάτα τραυματίστηκε, αλλά επέζησε.

Οι γάτες δείχνουν την αγάπη μέσω της κατανόησης

Σ’ έναν λιγότερο δραματικό τόνο, πολλοί κηδεμόνες γατιών υποστηρίζουν ότι οι γατούλες τους ξέρουν πότε δεν είναι στα καλά τους και πάντα θα πάνε κοντά τους. Μάλιστα, γάτες έχουν γλείψει μέχρι και δάκρυα. Εάν οι γάτες δεν είχαν συναισθήματα κι ενδιαφέρονταν μόνο για τον εαυτό τους, θα έμεναν μακριά μέχρι ο κηδεμόνας τους να νιώσει καλύτερα.

Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν έχει (ή δεν μπορεί να) αποδειχθεί επιστημονικά, όσοι δίνουν αγάπη και αφοσίωση στις γάτες τους, παίρνουν το ίδιο σε αντάλλαγμα.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed