Image Alt

My Pet

γατάκια πρώτες εβδομάδες

Γάτες: Οι πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής τους

Οι πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής στα γατάκια είναι κρίσιμες για την ανάπτυξή τους, καθώς είναι ευάλωτα σε διάφορες απειλές. Ένα γατάκι θα χρειαστεί ζεστασιά, τροφή και προστασία από μολυσματικές ασθένειες και παράσιτα όπως οι ψύλλοι.

Τα γατάκια μεγαλώνουν αυτό το διάστημα με γρήγορο ρυθμό και το να βλέπεις τις αλλαγές στην ανάπτυξή τους από εβδομάδα σε εβδομάδα είναι μια απίστευτη εμπειρία.

γατάκια πρώτες εβδομάδες

Εβδομάδα 1η: Μικρά εργοστάσια επεξεργασίας τροφής

Το νεογέννητο γατάκι ζυγίζει μόλις κάποια γραμμάρια και χωράει εύκολα στην παλάμη του χεριού σας. Ο ομφάλιος λώρος του θα πέσει μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες, αλλά τα μάτια και οι ακουστικοί πόροι του δεν έχουν ανοίξει ακόμα.

Η μητέρα γάτα γνωρίζει ενστικτωδώς τις ανάγκες τους. Τα ταΐζει, τα κρατάει κοντά της για ζεστασιά και τα πλένει με την τραχιά γλώσσα της, η οποία επίσης διεγείρει την πέψη τους και τα βοηθάει στην ούρηση και την αφόδευση. Οι μητέρες γάτες είναι πολύ προστατευτικές με τα μικρά τους και θα τα μετακινήσουν σε άλλη θέση αν οι άνθρωποι εισβάλλουν στο μέρος που βρίσκονται.

Εφόσον η μητέρα έχει εμβολιαστεί ή έχει φυσική ανοσία, τα γατάκια θα λάβουν την ίδια ανοσία για τις πρώτες 24 έως 48 ώρες μέσω του πρωτογάλακτος της και η ανοσία αυτή θα διαρκέσει μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά για να κάνουν τα εμβόλια τους.

Τα νεογέννητα θα ζυγίζουν κατά μέσο όρο 100 γρ. κατά τη γέννηση και μπορεί να διπλασιάσουν το βάρος τους μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας. Είναι καλή ιδέα να τα ζυγίζετε και να παρακολουθείτε το βάρος τους για να διαπιστώσετε αν λαμβάνουν επαρκή διατροφή. Σε αυτό το διάστημα είναι απλά μικρά εργοστάσια επεξεργασίας τροφής. Υπάρχει πολύ μικρή κοινωνική αλληλεπίδραση σε αυτή την ηλικία, εκτός από τον ανταγωνισμό για την αγαπημένη τους θηλή, όπου θα θηλάσουν ενώ θα ζυμώνουν με τα μικροσκοπικά τους πατουσάκια.

Ο γενικός κανόνας όσον αφορά την ποσότητα που πρέπει να ταΐζετε τα νεαρά γατάκια είναι οκτώ cc φόρμουλας ανά 30 γρ. σωματικού βάρους την ημέρα. Θα αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα της φόρμουλας για κάθε τάισμα και θα μειώνετε τον αριθμό των ταϊσμάτων. Το κυβικό εκατοστόμετρο (cc) είναι το ίδιο με το χιλιοστόλιτρο (ml). 30 γρ είναι 30 κυβικά εκατοστά ή ml.

Εβδομάδα 2η: Ανάπτυξη και εξέλιξη

Το γατάκι σας συνεχίζει την ανάπτυξή του με εκπληκτικό ρυθμό, κατά τουλάχιστον 10 γραμμάρια την ημέρα. Η μητέρα γάτα ιδανικά θα πρέπει να τρέφεται με μια ποιοτική κονσερβοποιημένη γατοτροφή για να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που χάνει μέσω του θηλασμού.

Τα μάτια αρχίζουν να ανοίγουν και θα είναι τελείως ανοιχτά όταν γίνουν 9 έως 14 ημερών. Τα μάτια σε όλες τις γάτες είναι μπλε και θα παραμείνουν έτσι για αρκετές εβδομάδες. Η όρασή τους θα είναι θολή στην αρχή και οι κόρες των ματιών τους δεν διαστέλλονται και δεν συστέλλονται εύκολα, γι’ αυτό θα πρέπει να τα κρατάτε μακριά από έντονα φώτα.

γατάκια πρώτες εβδομάδες

Δείτε επίσης: Γατάκια: Πότε πρέπει να αρχίσουν να τρώνε τροφή για ενήλικες γάτες;

Εβδομάδα 3η: Η ευαισθητοποίηση αναπτύσσεται

Οι ακουστικοί πόροι θα είναι εντελώς ανοιχτοί και η αίσθηση της ακοής τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Ωστόσο, τα γατάκια μπορεί να τρομάξουν σε δυνατούς ήχους. Τα αυτιά τους μπορεί να είναι πλήρως όρθια σε αυτή την ηλικία.

Το χρώμα των ματιών τους μπορεί να αρχίσει να αλλάζει, στην απόχρωση που θα έχουν αργότερα. Η αίσθηση της όσφρησης θα είναι καλά ανεπτυγμένη. Τα γατάκια μπορούν να αποβάλλουν κόπρανα και ούρα εκούσια τώρα, καθώς το πεπτικό τους σύστημα αναπτύσσεται. Η μητέρα γάτα θα συνεχίσει να τα καθαρίζει μέχρι να μάθουν τις δεξιότητες περιποίησης.

Μην εκπλαγείτε αν ακούσετε τα γατάκια να αρχίζουν να γουργουρίζουν σε αυτή τη νεαρή ηλικία. Τα δόντια τους θα αρχίσουν να βγαίνουν τώρα και η μητέρα γάτα θα αρχίσει να σκέφτεται τον απογαλακτισμό.

γατάκια πρώτες εβδομάδες

Εβδομάδα 4η: Στέκονται και ταλαντεύονται

Τα γατάκια θα αρχίσουν να στέκονται κάποια στιγμή μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης εβδομάδας και θα προσπαθήσουν να περπατήσουν, αν και οι πρώτες τους κινήσεις θα είναι πολύ ασταθείς. Το σώμα τους είναι δυσανάλογο με την ενδεχόμενη ενήλικη κατάστασή τους. Οι μικρές ουρές είναι πολύ κοντές και τα κεφάλια τους είναι δυσανάλογα μεγάλα για το σώμα και τα πόδια τους.

Στην 4η εβδομάδα επιδιώκουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και μπορεί να φύγουν από τη φωλιά τους, ενώ θα αρχίσουν επίσης ν’ αλληλεπιδρούν περισσότερο με τα αδελφάκια τους, ακόμη και σε σημείο να σχηματίζουν “συμμαχίες”.

Τα γατάκια θα συνεχίσουν να θηλάζουν τακτικά, για αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσετε να ταΐζετε τη μητέρα με καλής ποιότητας τροφή, όσο θηλάζει τα γατάκια της.

γατάκια πρώτες 6 εβδομάδες

Εβδομάδα 5η: Ξεκινά η διαδικασία απογαλακτισμού

Τα γατάκια θα περπατούν ελεύθερα αυτή τη στιγμή και θα αρχίσουν να παίζουν με τα αδέρφια τους. Θα αναπτύξουν μια νέα αίσθηση ανεξαρτησίας, αν και μπορεί να μην απομακρύνονται πολύ από τη μητέρα τους ή τα αδέρφια τους. Αυτή  είναι μια καλή στιγμή για να κοινωνικοποιηθούν και με τους ανθρώπους.

Τα γατάκια μπορούν να αρχίσουν τώρα να τρώνε κονσερβοποιημένες τροφές. Επιλέξτε μια ποιοτική μάρκα τροφής για γατάκια με ονομαστική πηγή κρέατος ως πρώτο συστατικό (το κοτόπουλο είναι καλό). Ιδανικά, θα πρέπει να τους δίνετε την ίδια γατοτροφή που δίνετε στη μητέρα γάτα, καθώς τα γατάκια θα προσαρμοστούν γρήγορα και θα φάνε την τροφή της μαμάς και χρησιμοποιήστε ένα ρηχό πιάτο για να τους είναι εύκολο να φάνε.

Παρόλο που η μητέρα γάτα θα προσπαθήσει να απογαλακτίσει τα γατάκια, αυτά εξακολουθούν να χρειάζονται την εμπειρία του θηλασμού για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για θηλασμό – τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οκτώ ή 10 εβδομάδων, οπότε η μητέρα γάτα θα τα έχει σταδιακά απογαλακτίσει.

Τα γατάκια μπορούν τώρα να αρχίζουν να μαθαίνουν τα βασικά για το δοχείο της άμμου. Χρειάζονται ένα μικρότερο και χαμηλό ξεχωριστό δοχείο για να είναι εύκολο στην πρόσβαση και την έξοδο. Ένα καπάκι ενός κουτιού παπουτσιών μπορεί να λειτουργήσει για αρχή. Επειδή πειραματίζονται δοκιμάζοντας τα πάντα, προσέξετε μην καταπιούν βλαβερές ουσίες. Χρησιμοποιείστε μια φυσική άμμο, όπως αυτή που είναι φτιαγμένη από ροκανίδια ξύλου.

γατάκια πρώτες εβδομάδες

Εβδομάδα 6η: Κοινωνικοποίηση

Οι δεξιότητες κοινωνικοποίησης συνεχίζονται και τώρα μπορούν να τρέχουν, να ορμάνε και να πηδάνε και να διασκεδάζουν τον εαυτό τους και τους ανθρώπους που είναι κοντά τους. Εξίσου γρήγορα όμως μπορούν να αποκοιμηθούν, οπότε φροντίστε να μην κουράζονται πολύ.

Τα γατάκια θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της μητέρας γάτας τους στην κοινωνικοποίηση με τους ανθρώπους. Αν εκείνη έχει μια άνετη σχέση με τους ανθρώπους, το ίδιο θα κάνουν και τα γατάκια της. Ωστόσο, αν τα γατάκια δεν έχουν συνηθίσει τον χειρισμό από τον άνθρωπο μέχρι τις έξι εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για την εκπαίδευσή τους αργότερα, ενώ υπάρχει περίπτωση μια τέτοια γάτα να μην γίνει ποτέ “γάτα αγκαλιάς”.

Έτοιμα για τη νέα τους οικογένεια

Τα καλά κοινωνικοποιημένα και πλήρως απογαλακτισμένα γατάκια μπορεί να είναι έτοιμα για τα νέα τους παντοτινά σπίτια σε μόλις δύο εβδομάδες από τώρα. Αν περιμένατε τα γατάκια να μεγαλώσουν για να τα υιοθετήσετε, ήρθε η κατάλληλη στιγμή.

Να θυμάστε, ότι υπό ιδανικές συνθήκες, τα γατάκια δεν είναι έτοιμα για υιοθεσία πριν από την ηλικία των 7 έως 9 εβδομάδων.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed