Image Alt

My Pet

Όσα 'λένε' οι γάτες με το μάτια

Γιατί οι γάτες μας κλείνουν το μάτι

Το κλείσιμο του ματιού, που συχνά αναφέρεται ως φιλί της γάτας, είναι κάτι συνηθισμένο συμπεριφορά για τα συμπαθή τετράποδα. Τα μάτια της γάτας μεταδίδουν διάφορες πληροφορίες ανάλογα με το πόσο ανοιχτά είναι τα βλέφαρα τους αλλά και συνολικά με τις υπόλοιπες κινήσεις των ματιών. Τα μάτια της γάτας εκφράζουν συναισθήματα τα οποία είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από άλλες γάτες, αλλά και από τον άνθρωπο … με λίγη εξάσκηση!

Το βλέμμα γάτας ως γλώσσα επικοινωνίας

Ένα παρατεταμένο, κενό βλέμμα, ανάμεσα σε γάτες είναι πράξη εκφοβιστική που συχνά κάνει μια γάτα χαμηλότερης δυναμικής να γυρίσει την ουρά της και να αποχωρήσει.

Οι επιθετικές γάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το βλέμμα τους από μεγάλη απόσταση για να ελέγξουν την περιοχή τους. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το προσέξετε καν, αλλά τα γατάκια καταλαβαίνουν ότι η πιο ισχυρή γάτα «φυλάει» το διάδρομο που οδηγεί στο κουτί απορριμμάτων. Έτσι δεν θα τολμήσουν να την προκαλέσουν και να μπουν στα όρια της!

Βλέμμα ανθρώπου προς γάτα

Εάν προσπαθήσετε να προσεγγίσετε μια άγνωστη γάτα σε εξωτερικό χώρο, θα ήταν τεράστιο λάθος να την κοιτάξετε επίμονα. Με αυτόν τον τρόπο είτε θα την εκφοβίσετε και θα φύγει,  είτε θα αναδείξετε την επιθετική της φύση. Και στις δύο περιπτώσεις, η προσπάθειά σας να την προσεγγίσετε θα αποτύχει.

Βλέμμα γάτας και συναισθήματα

Οι γάτες χρησιμοποιούν τα μάτια τόσο για να δείξουν όσο και να κρύψουν τα συναισθήματά τους. Ένα κοφτερό βλέμμα δείχνει έντονο συναίσθημα, φόβο ή επιθετικότητα. Τα ορθάνοιχτα μάτια δείχνουν συνήθως φιλικότητα, περιέργεια ή ακόμα και όρεξη για παιχνίδι. Θα δείτε αυτές τις ‘ματιές’ κυρίως από γατάκια, τα οποία δεν έχουν μάθει πλήρως την κουλτούρα και τους τρόπους επικοινωνίας των μεγάλων γατιών. Η αθωότητά τους όταν τα συναντάς είναι χαρακτηριστική.

Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών είναι ένας άλλος τρόπος για τις μη επιθετικές γάτες να δείξουν ότι οι προθέσεις τους δεν είναι εχθρικές. Οι γάτες ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους τόσο στους ανθρώπους που εμπιστεύονται όσο και μεταξύ τους με έναν αργό τρόπο, ο οποίος ονομάζεται «φιλί γάτας».

Τα γατάκια χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο επικοινωνίας για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με άλλες γάτες.

Δοκιμάστε και εσείς το ‘το φιλί της γάτας’

Την επόμενη φορά που θα θα παρατηρήσετε τη γάτα σας, να σας κοιτάζει, κοιτάξτε την και εσείς στα μάτια, και ύστερα με μεγάλη υπερβολή, κλείστε αργά και μετά ανοίξτε τα μάτια σας. Πολύ πιθανό η γάτα θα σας ανταποδώσει το ίδιο βλέμμα, το φιλί της γάτας.

 

 

Δείτε επίσης:  Πώς να σταματήσεις τη γάτα σου από να δαγκώνει και να γρατζουνάει

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed