Image Alt

My Pet

 Αnimal Action Hellas: Υπάρχουν ακόμη ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ιπποειδών

Αnimal Action Hellas: Υπάρχουν ακόμη ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ιπποειδών

Mε αφορμή την επίσκεψη μελών της οργάνωσης Animal Action Hellas στο νησί των Σπετσών, προκειμένου να εξεταστούν από κοντά τα άλογα που χρησιμοποιούνται στο νησί για τις άμαξες, το mypet.gr συνομίλησε με την Ελίζα Γκέσκου, κτηνίατρο και συντονίστρια του Προγράμματος Φροντίδας Ιπποειδών.

Η Animal Action Hellas είναι μια οργάνωση που παρέχει συμβουλές στους ιδιοκτήτες ιπποειδών. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες της οργάνωσής, κτηνίατρος, πεταλωτής και οδοντοτεχνικός ιπποειδών, επισκέπτονται 15-20 προορισμούς ετησίως σε όλη την Ελλάδα. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχουν συναντήσει στις περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ιπποειδών εργασίας, είναι η απουσία χώρων που να προσφέρουν σκιά, η μη παροχή νερού κατά τη διάρκεια εργασίας και η μη τήρηση κατάλληλων ωραρίων εργασίας από κάποιους ασυνείδητους ιδιοκτήτες.

Η επίσκεψη στις Σπέτσες

 Αnimal Action Hellas: Υπάρχουν ακόμη ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ιπποειδών

Στις Σπέτσες, οι άμαξες με άλογα χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τους τουρίστες στο νησί. Χρειάζονται τουλάχιστον 4 άλογα για κάθε άμαξα καθώς εναλλάσσονται τα 2 άλογα που χρησιμοποιούνται κάθε μέρα, ώστε να έχουν όλα την ευκαιρία να ξεκουραστούν. Η συντριπτική πλειονότητα των 36 ζώων που εξέτασε η ομάδα μας ήταν άλογα άμαξας και μερικά άλογα ιππασίας, και όλα ήταν σε καλή κατάσταση. Πολλά ζώα είχαν αναπτύξει αιχμηρές ακίδες και άγκιστρα στα δόντια τους, τα οποία λίμαρε ο τεχνικός δοντιών της ομάδας μας στο πλαίσιο της ετήσιας προληπτικής φροντίδας. Τρία άλογα χρειάστηκαν διορθωτικό πετάλωμα, κατά τη διάρκεια του οποίου ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες τους είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στα βασικά της πεταλωτικής τέχνης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, παρατηρήσαμε πως οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες που γνωρίσαμε προσπαθούν οι ίδιοι να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τα ζώα τους! 

Ελίζα Γκέσκου, κτηνίατρος και συντονίστρια του Προγράμματος Φροντίδας Ιπποειδών

 Αnimal Action Hellas: Υπάρχουν ακόμη ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ιπποειδών
Κατά πόσο ενημερωμένοι είναι οι αμαξάδες για τη φροντίδα και την περίθαλψη των ζώων;

Το Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών έχει ως στόχο του την παροχή εξειδικευμένων κτηνιατρικών, πεταλωτικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών στα ιπποειδή εργασίας και την ενημέρωση και εκπαίδευση των ιδιοκτητών τους πάνω σε θέματα φροντίδας των ζώων τους. Η ομάδα μας επισκέπτεται μέρη της Ελλάδας με ιπποειδή εργασίας μετά από πρόσκληση των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών, τοπικών κτηνιάτρων, φιλοζωικών ομάδων, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη των ιδιοκτητών των ζώων. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός προσφέρουμε τις υπηρεσίες αυτές δωρεάν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνίατρος, με απώτερο στόχο την ενθάρρυνση των ιδιοκτητών να αναγνωρίζουν από μόνοι τους την ανάγκη φροντίδας των αλόγων, γαϊδουριών ή μουλαριών τους από εξειδικευμένους επαγγελματίες, στους οποίους θα απευθύνονται οι ίδιοι όταν υπάρχει ανάγκη. 

Κατά τη φετινή μας επίσκεψη στις Σπέτσες επισκεφθήκαμε έναν αριθμό ζώων μετά από πρόσκληση των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών τους. Οι ιδιοκτήτες που ανταποκρίθηκαν φέτος στην προσφορά των υπηρεσιών μας, ενημερώθηκαν πάνω σε θέματα διατροφής, αποπαρασιτισμού, αντιμετώπισης τραυματισμών, πρόληψης συγκεκριμένων παθολογικών καταστάσεων (κολικός, ενδονυχίτιδα), φροντίδας και διατήρηση των οπλών τους σε φυσιολογικό σχήμα και μέγεθος, ενώ μετά από προτροπή μας αρκετοί μπήκαν και στη διαδικασία να σημάνουν ηλεκτρονικά τα ζώα τους παρόλο που ακόμα δεν είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης ιπποειδών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενημερώθηκαν και σε ό,τι αφορά τη γενικότερη φροντίδα και τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας των ζώων τους (ώρες εργασίας, ανάγκες για σκίαση, παροχή νερού, κτλ).

Σε κάθε μέρος που επισκεπτόμαστε μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για τα ζώα που εξετάζουμε με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Για τα υπόλοιπα ζώα δεν μπορούμε να εκφράσουμε την επαγγελματική μας άποψη ή να παρέμβουμε, καθώς η οργάνωσή μας δεν αποτελεί θεσμικό νομικό όργανο και δεν έχει δικαιοδοσία να επιβάλει κυρώσεις, παρά μόνο το γενικότερο δικαίωμα που έχουν όλοι να καταγγείλουν γεγονότα κακοποίησης ζώων στην αστυνομία. 

 Αnimal Action Hellas: Υπάρχουν ακόμη ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ιπποειδών 
Έχει υψηλό κόστος η φροντίδα των αλόγων; Κι αν ναι ποιο είναι αυτό;

Ο κάθε ιδιοκτήτης που αναλαμβάνει την υποχρέωση να έχει ένα άλογο, γαϊδούρι ή μουλάρι, πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η φροντίδα του περιλαμβάνει τις πάγιες δαπάνες για κατάλληλη διατροφή, σταβλικές εγκαταστάσεις, τακτική προληπτική κτηνιατρική,πεταλωτική και οδοντιατρική φροντίδα, αλλά και τα έκτακτα έξοδα που προκύπτουν, όπως για παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών, φαρμακευτικών θεραπευτικών σκευασμάτων κτλ. Το κόστος αυτό ποικίλλει ανάλογα με τις παρεχόμενες συνθήκες και υπηρεσίες σε κάθε περιοχή και μπορεί να ανέρχεται μέχρι και κάποιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο. 

 Αnimal Action Hellas: Υπάρχουν ακόμη ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ιπποειδών
Υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα για τη φροντίδα των αλόγων; Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο λάθος ή παράλειψη που γίνεται;

Αυτό που πρέπει να βελτιωθεί είναι να διασφαλιστoύν η συμμόρφωση των ιδιοκτητών με την ισχύουσα νομοθεσία γενικότερα, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης και ταυτοποίησης των ιπποειδών σύμφωνα με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση και η δημιουργία συγκεκριμένου νομικού πλαισίου για την προστασία των ιπποειδών γενικότερα και για τις συνθήκες εργασίας τους ειδικότερα. 

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που συναντούμε στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ιπποειδών εργασίας, είναι η απουσία χώρων που να προσφέρουν σκιά, η μη παροχή νερού κατά τη διάρκεια εργασίας και η μη τήρηση κατάλληλων ωραρίων εργασίας από κάποιους ασυνείδητους ιδιοκτήτες.

Στα μεμονωμένα ιπποειδή εργασίας, τα πιο συνηθισμένα λάθη/παραλείψεις που παρατηρούμε είναι ανάλογα την περιοχή και την πρόσβαση σε παρεχόμενες υπηρεσίες, με πιο συνηθισμένες την παραμέληση της φροντίδας των οπλών, τη μη χρήση εντομοαπωθητικών κατά τους θερινούς μήνες, υπέρβαρα ιπποειδή με ενδονυχίτιδα λόγω παροχής υπερβολικής σε ποσότητα και πλούσιας σε υδατάνθρακες τροφής, καθώς και το δέσιμο των ποδιών μεταξύ τους (που αποτελεί μορφή κακοποίησης).

 Αnimal Action Hellas: Υπάρχουν ακόμη ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ιπποειδών
Μέλη της οργάνωσης σας έχουν κάνει αντίστοιχες επισκέψεις σε άλλα μέρη, όπως έγινε στις Σπέτσες;

Το Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών της Animal Action Hellas (Greek Animal Welfare Fund) μετρά πάνω από 20 χρόνια δράσης στην Ελλάδα. 

Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες της οργάνωσής μας, κτηνίατρος, πεταλωτής και οδοντοτεχνικός ιπποειδών, επισκέπτονται 15-20 προορισμούς ετησίως σε όλη την Ελλάδα.

Στα ιπποειδή εργασίας που φροντίζει η ομάδα μας περιλαμβάνονται :

Tα ιπποειδή που κουβαλούν τους ηλικιωμένους ιδιοκτήτες τους σε απομακρυσμένα χωριά, ιπποειδή που σέρνουν ή κουβαλούν κορμούς δέντρων μέσα σε δάση που υλοτομούνται, ιπποειδή που μεταφέρουν ξύλα, ζωοτροφές ή/και νερό για τα λιγοστά ζώα του κτηνοτρόφου σε μη προσβάσιμο με αυτοκίνητο σημείο, ιπποειδή σε νησιά άγονης γραμμής, ιπποειδή που δε συναντά σχεδόν ποτέ κανένας τουρίστας ή περαστικός.

Tα ιπποειδή εργασίας που δουλεύουν σε μέρη φημισμένα και προβεβλημένα παγκοσμίως, ζώα εκτεθειμένα καθημερινά σε χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες, όπως στις Σπέτσες, Ύδρα, Σαντορίνη κτλ.

Τα ιπποειδή εργασίας που έχουν αποσυρθεί λόγω ηλικίας ή αδυναμίας πλέον να εργαστούν, καθώς και ιπποειδή που έχουν παρατηθεί από τους ιδιοκτήτες τους ή έχουν κατασχεθεί λόγω κακοποίησής τους και βρίσκονται σε κάποιο από τα καταφύγια ιπποειδών, που ζητούν τη βοηθειά μας, σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότερα για την Animal Action Hellas: https://www.gawf.org.uk/animal-action/

 

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed