Image Alt

My Pet

υπάκουα σκυλιά για εκπαίδευσ

Σκυλιά: Οι 5 πιο υπάκουες ράτσες για εύκολη εκπαίδευση

Τα σκυλιά δεν είναι όλα υπάκουα και έτσι κάποιες ράτσες δεν εκπαιδεύονται τόσο εύκολα. Συχνά όταν δεν μαθαίνουν τα βασικά από νωρίς κάποια σκυλιά μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως γάβγισμα, τράβηγμα του λουριού, καταστροφή αντικειμένων στο σπίτι και μη καλή συναναστροφή με ανθρώπους ή άλλα ζώα. Για αυτό αν σκέφτεστε να αποκτήσετε έναν σκύλο στη ζωή σας, δείτε πρώτα ποιες ράτσες είναι τα πιο υπάκουα σκυλιά για εκπαίδευση.

Η σωστή εκπαίδευση είναι απαραίτητη για κάθε κατοικίδιο, είτε πρόκειται να είναι σύντροφος της οικογένειας, σκύλος υπηρεσίας, σκύλος συναισθηματικής υποστήριξης ή σκύλος φύλακας. Ο σκύλος σας πρέπει να μάθει να υπακούει τουλάχιστον στα βασικά. «Κάτσε», «μείνε», «έλα», «φύγε» και «κάτω» είναι όλες κρίσιμες δεξιότητες που θα πρέπει να έχει κατακτήσει ο σκύλος σας από νωρίς.

Αλλά με την τακτική εκπαίδευση, κάθε κουτάβι – από τις πιο έξυπνες ράτσες σκύλων έως πιο αργούς μαθητές – μπορεί να μάθει τα βασικά. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ανεξάρτητα από τη ράτσα, η εκπαίδευση ενός κουταβιού απαιτεί χρόνο, συνέπεια και υπομονή.

1. Μπόρντερ κόλεϊ

υπάκουα σκυλιά για εκπαίδευση - μπόρντερ κόλεϊ

Τα μπόρντερ κόλεϊ έχουν εκτραφεί για τη βόσκηση κοπαδιών, ιδιαίτερα προβάτων, και συνδυάζει την νοημοσύνη και την ευκινησία με μια σκληραγωγημένη κράση. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη συνοριακή περιοχή της Σκωτίας, όπου αναπτύχθηκε η ράτσα, και τη σκωτσέζικη λέξη για το τσοπανόσκυλο: κόλεϊ. Είναι ευκίνητα και πολύ έξυπνα σκυλιά. Είναι τόσο εντυπωσιακά που η ιστορία λέει ότι  οι θεατές σε μια από τις πρώτες δοκιμές τσοπανόσκυλων, που έγιναν στην Ουαλία το 1873, έμειναν έκπληκτοι από την ικανότητα της ράτσας να ακολουθεί τα σήματα των χεριών και τις σφυρίχτρες για να μαζεύει πρόβατα σε μαντριά.

Να έχετε στο μυαλό σας ότι τα μπόρντερ κόλεϊ χρειάζονται να τους αφιερώνεται πολύ χρόνο, προσοχή και δραστηριότητες. Αξίζει την προσπάθεια, όμως. Τα κόλεϊ είναι μια από τις πιο πιστές ράτσες σκύλων.

2. Γερμανικός Ποιμενικός

σκυλιά υπάκουα για εκπαίδευση - γερμανικός ποιμενικός

Οι σκύλοι-οδηγοί για τυφλούς, οι σκύλοι υπηρεσίας, οι σκύλοι φύλακες και οι σκύλοι βοσκής έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τις περισσότερες φορές ανήκουν στους γερμανικούς ποιμενικούς. Αυτά είναι μερικά από τα πιο εύκολα και υπάκουα σκυλιά για εκπαίδευση. Δεν είναι περίεργο ότι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες . Επειδή έχουν ισχυρό προστατευτικό ένστικτο, είναι σημαντικό να τα εκπαιδεύσετε νωρίς, ώστε να μην αντιλαμβάνονται μια απειλή εκεί όπου δεν υπάρχει.

Η εκπαίδευση των κουταβιών από τους κηδεμόνες πρέπει να κρατά περίπου πέντε έως δέκα λεπτά – μερικές φορές την ημέρα. Οι μεγάλες συνεδρίες δεν είναι καλές για τα κουτάβια, καθώς το εύρος προσοχής τους είναι πολύ μικρό. Επιπλέον, το αναπτυσσόμενο σώμα των κουταβιών χρειάζεται πολλή ξεκούραση και ύπνο, γι’ αυτό κάντε τακτικά διαλείμματα. Η προπόνηση πριν από τα γεύματα και η προσφορά λιχουδιών μπορεί επίσης να είναι παραγωγική, καθώς το φαγητό είναι ένα μεγάλο κίνητρο. Ερευνητές λένε ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά σκυλιά διαφέρουν όσον αφορά την εκπαίδευση, με τα αρσενικά να είναι πιο δύσκολα να εκαπιδευτούν.

3. Παπιγιόν

Papillon

Με το μικρό ανάστημα και το ελαφρύ σώμα της, αυτή η ράτσα ανήκει στην ομάδα σκύλων παιχνιδιών. Oνομάζονται και Continental Toy Spaniel και είναι μια ράτσα σκύλου, του τύπου σπάνιελ. Αυτά τα κουτάβια είναι εξίσου γνωστά για τα ζωηρά, με κρόσσια αυτιά τους σε σχήμα πεταλούδας (το “papillon” στα γαλλικά σημαίνει “πεταλούδα”) όσο και η προσωπικότητά τους. Τα Papillon είναι έξυπνα, με αυτοπεποίθηση,  είναι παιχνιδιάρικα, στοργικά και χαρούμενα». Μαθαίνουν εύκολα κόλπα και υπακούν, καθιστώντας τα ένα από τα καλύτερα σκυλιά για κάποιους που παίρνουν για πρώτη φορά σκυλάκι. Αν και αυτά τα μικροσκοπικά κουτάβια μπορεί να φαίνονται εύθραυστα, λατρεύουν την άσκηση και το παιχνίδι. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τα κουτάβια papillon να κάνουν σχεδόν τα πάντα και αυτά τα ζωηρά, χαίρονται με την ψυχική διέγερση και την εργασία. Προσπαθήστε να τα εκπαιδεύσετε να κάνουν διασκεδαστικά κόλπα ή να συμμετέχουν σε αθλήματα σκύλων, όπως μαθήματα ευκινησίας με εμπόδια για άλματα.

4. Λαμπραντόρ ριτρίβερ

υπάκουα σκυλιά για εκπαίδευση λαμπραντόρ ριτρίβερ

Το πιο δημοφιλές σκυλί της Αμερικής είναι το Λαμπραντόρ ριτρίβερ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση. Μάλιστα έχουν κερδίσει και το Εθνικό Πρωτάθλημα Υπακοής του συλλόγου τα τελευταία χρόνια. Έτσι όπως καταλαβαίνετε είναι από τα πιο εύκολα και υπάκουα  σκυλιά για εκπαίδευση. Είναι φιλικά, κοινωνικά και παιχνιδιάρικα. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση με μικρά λαμπραντόρ, καθώς τα κουτάβια είναι από τη φύση τους περίεργα και μπορεί να καταπιούν πράγματα που δεν πρέπει. Για αυτό θα πρέπει να τα εκπαιδεύσετε στην εντολή «άφησε το» ή να αγνοήσετε κάτι που δεν θέλετε να βάλουν στο στόμα τους.

5. Γκόλντεν Ριτρίβερ

υπάκουα σκυλιά για εκπαίδευση - γκόλντεν ριτρίβερ

Τα γκόλντεν ριτρίβερ που θεωρούνται αθλητικά σκυλιά είναι χαρούμενα, φιλικά και έξυπνα. Η υπακοή τους, τα κάνει από τα σκυλιά με την καλύτερη συμπεριφορά και τα πιο εύκολα στην εκπαίδευση. Είναι επίσης εξαιρετικά σκυλιά εξυπηρέτησης και θεραπείας, ενώ είναι ένα από τα καλύτερα σκυλιά για ηλικιωμένους. Αρχικά εκτράφηκαν για να φέρουν υδρόβια πτηνά για κυνηγούς, από τότε έχουν εξελιχθεί σε υπέροχους οικογενειακούς σκύλους. Επειδή αγαπούν και θέλουν να ευχαριστήσουν, ανταποκρίνονται καλά στον λεκτικό έπαινο και στο χρόνο παιχνιδιού.

Η θετική ενίσχυση, γνωστή ως εκπαίδευση με βάση την ανταμοιβή είναι η πιο αποτελεσματική και ανθρώπινη μορφή εκπαίδευσης σκύλων. Βελτιώνει τον δεσμό μεταξύ κηδεμόνα και κατοικίδιου ενώ ενισχύει την επιθυμητή συμπεριφορά.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed