Image Alt

My Pet

έξυπνα ζώα

Τα 10 πιο έξυπνα ζώα

Κάποια ζώα είναι σίγουρα πιο έξυπνα από άλλα. Μάλιστα, έχουν γίνει αρκετές μακροχρόνιες μελέτες, διάφορες δοκιμές και παρατηρήσεις για την αξιολόγηση του επιπέδου νοημοσύνης πολλών διαφορετικών ειδών ζώων, ανάμεσα τους και σε κατοικίδια. Ποια ζώα όμως είναι τα πιο έξυπνα;

1. Πτηνά

έξυπνα ζώα - γκρι αφρικανικοί παπαγάλοι

Τα πτηνά έχουν μελετηθεί σε βάθος και ορισμένα είδη έχουν σίγουρα αποδειχθεί ότι έχουν ανώτερα επίπεδα νοημοσύνης σε σύγκριση με άλλα. Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος, ένα δημοφιλές κατοικίδιο πουλί, είναι ένα είδος πτηνού που έχει δείξει ότι είναι πολύ έξυπνο.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ήδη ότι ορισμένα κατοικίδια πουλιά μπορούν να μιλήσουν, αλλά οι αφρικανικοί γκρι παπαγάλοι μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν αντικείμενα, να διακρίνουν ποσότητες, να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών χρωμάτων και ακόμη και να μετρήσουν. Σε μελέτη του Χάρβαρντ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας Αφρικανικός γκρι παπαγάλος, ο Γκρίφιν ήταν πιο έξυπνος από ένα τυπικό παιδί 4 ετών. Εκτός από τους αφρικανικούς γκρι παπαγάλους και άλλοι παπαγάλοι είναι φυσικά πολύ έξυπνοι, όπως και τα κοράκια.

2. Πρωτεύοντα θηλαστικά

έξυπνα ζώα χιμπατζής

Οι χιμπατζήδες σχετίζονται πολύ στενά με τον άνθρωπο. Όχι μόνο οι άνθρωποι μοιράζονται το 99% του DNA τους με αυτό το ζώο, αλλά μοιράζονται επίσης υψηλό επίπεδο νοημοσύνης. Οι χιμπατζήδες έχουν μελετηθεί από καιρό και είναι γνωστό ότι έχουν συναισθήματα όπως ενσυναίσθηση και λύπη. Επίσης μπορούν να κατασκευάσουν και να χρησιμοποιήσουν μια σειρά από εργαλεία για να κυνηγήσουν και να πάρουν τροφή. Ακόμα έχουν μακροπρόθεσμη μνήμη, αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. μαθαίνουν να αναγνωρίζουν χρώματα, σχήματα και αντικείμενα, ακόμη και να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους.

Οι χιμπατζήδες σίγουρα δεν κάνουν τόσο για κατοικίδια. Λόγω της υψηλής νοημοσύνης τους, είναι δύσκολο να τους κρατήσετε σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και μπορεί να γίνουν καταστροφικοί και να αγανακτούν με την πειθαρχία.

3. Γουρούνια

έξυπνα ζώα γουρούνια

Τα γουρούνια αυξάνονται σε δημοτικότητα ως κατοικίδια και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν πόσο έξυπνα είναι αυτά τα ζώα. Τα γουρούνια είναι πολύ κοινωνικά και έξυπνα πλάσματα. Έχουν μακροχρόνιες αναμνήσεις, αναγνωρίζουν άλλους χοίρους καθώς και ανθρώπους, και έχει επίσης αποδειχθεί ότι μπορούν και χειραγωγούν άλλους χοίρους.

4. Σκύλοι

έξυπνα ζώα σκύλος κόλεϊ

Οι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν ότι τα σκυλιά είναι έξυπνα, καθώς οι βασικές εντολές και η εκμάθηση των κανόνων του σπιτιού συνήθως κατακτώνται από τους περισσότερους σκύλους αρκετά γρήγορα.

Το Border collie θεωρείται ως μια από τις πιο έξυπνες ράτσες σκύλων. Είναι εξαιρετικά τσοπανόσκυλα, μπορούν να ακολουθήσουν διάφορες λεκτικές εντολές και εντολές με τα χέρια και έχει αποδειχθεί ότι καταλαβαίνουν περισσότερες λέξεις από άλλες ράτσες σκύλων.

5. Γάτες

έξυπνα ζώα - γάτα

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην σκέφτονται το υψηλό επίπεδο νοημοσύνης όταν πρόκειται για μια γάτα, αλλά τα αιλουροειδή είναι στην πραγματικότητα πολύ έξυπνα. Οι γάτες μπορούν να μάθουν κόλπα, να αναγνωρίσουν τα ονόματά τους, να κατανοήσουν βασικές εντολές και να έχουν μνήμη μεγαλύτερης διάρκειας από τους σκύλους. Μερικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι οι γάτες είναι πιο παρορμητικές και λιγότερο υπομονετικές από τους σκύλους, γι’ αυτό συχνά δεν βλέπουμε τις γάτες να κάνουν τα ίδια καθήκοντα με τα σκυλιά.

6. Αρουραίοι και Ποντίκια

ποντίκια

Οι αρουραίοι και τα ποντίκια μπορεί να είναι μικρά ζώα σε μέγεθος, αλλά τα επίπεδα νοημοσύνης τους είναι πολύ μεγάλα. Αυτά τα μικρά τρωκτικά χρησιμοποιούνται συχνά σε εργαστηριακά πειράματα, αλλά έχουν επίσης μελετηθεί από νευροεπιστήμονες που έχουν δείξει πόσο έξυπνα είναι πραγματικά.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των κατοικίδιων γνωρίζουν πόσο στοργικά είναι, πώς τους αρέσει να τα γαργαλάνε και πώς αναγνωρίζουν τους ιδιοκτήτες τους. Είναι πολύ καθαρά και κοινωνικά πλάσματα επίσης. Η πολυπλοκότητα των επικοινωνιών τους, οι εκφράσεις του προσώπου και οι απαντήσεις τους σε διάφορα ερεθίσματα βοηθούν να αποδειχθεί πόσο έξυπνοι είναι πραγματικά οι αρουραίοι και τα ποντίκια.

7. Άλογα

άλογα

Τα άλογα μπορούν αναμφίβολα να μάθουν πράγματα και ακόμη και να λύσουν προβλήματα. Πολλά άλογα καταλαβαίνουν πώς να ανοίξουν την πόρτα του στάβλου τους, να ρίξουν έναν άνθρωπο από την πλάτη τους και να ξεφύγουν από μια προβληματική κατάσταση. Θυμούνται ανθρώπους, λέξεις και τους τόνους με τους οποίους τους μιλάνε οι άνθρωποι. Έχουν γνωστικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους με τρόπους που οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάθε έξυπνο ζώο.

8. Ρακούν

έξυπνα ζώα ρακούν

Μπορεί να θεωρούνται ως μικροί ληστές σε κάδους σκουπιδιών, αλλά τα ρακούν κρύβονται πίσω από αυτές τις μάσκες προσώπου τους με τρόπο που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Τα ρακούν είναι πολύ δημιουργικά, καινοτόμα και μπορούν να λύσουν προβλήματα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1907 μάλιστα συνέκρινε την υψηλή νοημοσύνη των ρακούν με αυτή των πρωτευόντων.

9. Βάρανοι –  Μεγάλες Σαύρες

monitor lizard - σαύρες

Τα ερπετά συνήθως δεν πιστεύετε ότι είναι έξυπνα ζώα, αλλά αυτές οι σαύρες είναι πολύ έξυπνες και η ευφυΐα τους μπορεί να είναι ο λόγος που πολλοί τύποι είναι τόσο απαιτητικά κατοικίδια. Οι σαύρες που ανήκουν σε αυτήν την οικογένεια συνεργάζονται σε ομάδες για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο, να αναγνωρίσουν τους ιδιοκτήτες τους και μπορούν ακόμη και να μετρήσουν.

10. Σκίουροι

έξυπνα ζώα σκίουροι

Οι σκίουροι μπορεί να έχουν κακή φήμη για τις τολμηρές προσπάθειές τους να διασχίσουν πολυσύχναστους δρόμους, αλλά αυτά τα τρωκτικά είναι στην πραγματικότητα πιο έξυπνα από ό,τι φαίνονται. Πολλοί σκίουροι, όπως οι ιπτάμενοι σκίουροι, έχουν προσαρμοστεί στη ζωή της πόλης, είναι πολύ πονηροί και έχουν ακόμη και χώρους ταφής ψεύτικων τροφίμων για να ξεγελάσουν άλλα τρωκτικά ως προς το πού βρίσκεται το φαγητό τους. Οι σκίουροι επικοινωνούν επίσης για να προειδοποιήσουν άλλους σκίουρους, κάτι που δείχνει αλτρουισμό ή ανησυχία για την ευημερία των άλλων.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed