Image Alt

My Pet

Πώς επιλέγουν τα σκυλιά το αγαπημένο τους πρόσωπο;

Πολλές φορές μπορεί να έχετε αναρωτηθεί αν είστε το αγαπημένο πρόσωπο του σκύλου σας. Είναι πολύ φυσικό αφού όλοι θα θέλαμε να είμαστε το άτομο που επιλέγει ο σκύλος μας να νιώθει πιο κοντά. Είναι άραγε αυτός που τα φροντίζει, τους δίνει φαγητό και τα πηγαίνει βόλτα ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας; Φυσικά, κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, αλλά ισχύουν κάποιες γενικεύσεις. Ας δούμε όμως εδώ πώς επιλέγουν τα σκυλιά το αγαπημένο τους πρόσωπο.

σκύλος επιλέγει αγαπημένο πρόσωπο

Σημασία έχει η κοινωνικοποίηση

Πολλά σκυλιά δένονται πιο πολύ με όποιον τα φροντίζει κατά τη διάρκεια της βασικής περιόδου κοινωνικοποίησής τους, δηλαδή από τη γέννηση τους έως και όταν φτάσουν έξι μηνών. Σε αυτή την ηλικία, ο εγκέφαλος των κουταβιών είναι απίστευτα δεκτικός και οι πρώτες κοινωνικές εμπειρίες τους τα επηρεάζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας έχει θετικές αλληλεπιδράσεις με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, τοποθεσιών και πραγμάτων αυτό το διάστημα.
Για παράδειγμα, οι σκύλοι που δεν είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που φορούν καπέλα μπορεί να φοβηθούν τα καπέλα αργότερα στη ζωή τους.
Αν ο σκύλος σας ήταν ήδη ενήλικας όταν τον υιοθετήσατε, μην ανησυχείτε, δεν είναι πολύ αργά για να γίνετε ο αγαπημένος του. Ενώ οι πρώιμες εμπειρίες είναι σημαντικές, η συνεχής κοινωνικοποίηση μέσα από εμπειρίες όπως παιχνίδι και καθημερινές βόλτες έχει μεγάλη σημασία!

Η προσοχή και η στοργή δυναμώνει τον δεσμό

Τα περισσότερα σκυλιά τείνουν να δένονται με το άτομο που τους δίνει τη μεγαλύτερη προσοχή. Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, ο σκύλος μπορεί να έρθει πιο κοντά με τον γονιό που γεμίζει το μπολ του κάθε πρωί και τον πηγαίνει βόλτα κάθε βράδυ.

Επίσης, η σωματική στοργή εδραιώνει τον δεσμό μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Εάν ένα άτομο είναι απόμακρο και επιφυλακτικό προς τον σκύλο, ο σκύλος δεν θα τον συμπαθήσει. Αλλά αν του δείχνει αγάπη, τον αφήνει να έρχεται κοντά του, τότε ο σκύλος είναι πιθανό να αναζητήσει περισσότερα. Για μερικούς σκύλους, σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα της προσοχής και της στοργής, αλλά η ποιότητα.

Η θετική συσχέτιση παίζει σημαντικό ρόλο

Πέρα από την προσοχή που τους δείχνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα σκυλιά επιλέγουν τους αγαπημένους ανάλογα με τη συσχέτιση που κάνουν. Με άλλα λόγια, όταν ένα άτομο είναι πηγή καλών πραγμάτων, ο σκύλος σχηματίζει μαζί του έναν δεσμό.

Φυσικό είναι, ένας σκύλος να λατρέψει το άτομο που παίζει πάντα μαζί του ή του δίνει τις αγαπημένες του λιχουδιές. Ενώ τα σκυλιά γνωρίζουν επίσης ότι το άτομο που τα ταΐζει πιο συχνά παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους!

Οι θετικοί συνειρμοί οδηγούν σε θετικές σχέσεις σκύλου-ανθρώπου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη θετική συσχέτιση για να βοηθήσετε στην εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση του σκύλου σας.

Σας ακολουθεί όπου και να πάτε

σκύλος επιλέγει και ακολουθεί το αγαπημένο πρόσωπο

Είναι ο σκύλος σας η προσωπική σας σκιά; Δεν μπορείτε να πάτε από ένα σημείο σε άλλο χωρίς να ακολουθήσει ακριβώς από πίσω σας; Τότε είναι πιθανό να βρίσκεστε ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα άτομα του σκύλου σας.

Ακριβώς όπως η θετική προσοχή και η συσχέτιση αυξάνουν τον δεσμό μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα κατοικίδιου, έτσι και η παρακολούθηση μπορεί να αντανακλά παρόμοια συναισθήματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το να είναι «αυτοκόλλητος σκύλος» που απολαμβάνει τη συντροφιά σας, διαφέρει από έναν σκύλο με άγχος αποχωρισμού. Η πρώτη συμπεριφορά, που είναι κολλητός μαζί σας έχει θετικά χαρακτηριστικά, όπως γλείψιμο, παιχνίδι κ.λπ., το άγχος αποχωρισμού έχει αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως ατυχήματα με τσίσα ή κακά ή και κατάθλιψη.

Μήπως ο σκύλος σας, σας γλείφει;

Μπορεί να έχετε έναν σκύλο που του αρέσει να γλείφει τα χέρια και το πρόσωπό σας με τη γλώσσα του. Και ενώ τα φιλιά μεταξύ των ανθρώπων είναι συνήθως σημάδι στοργής, μπορεί να έχετε αναρωτηθεί αν συμβαίνει το ίδιο όταν σας γλείφει ο σκύλος σας.

Η απάντηση είναι, ίσως. Τα χέρια και το πρόσωπό μας παράγουν αλμυρό ιδρώτα που απολαμβάνουν οι σκύλοι και είναι τα μέρη του σώματός μας που εκτίθενται στον αέρα και την αφή από τα διάφορα μέρη που πηγαίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για έναν σκύλο, αυτό είναι ένα «πιάτο» γεύσης και μυρωδιάς!

σκυλί που γλείφει

Το γλείψιμο του σκύλου μπορεί επίσης να είναι σημάδι υποταγής ή πράξης επικοινωνίας και μπορεί επίσης να προέρχεται από μια συμπεριφορά αναζήτησης τροφής μεταξύ μαμάς και κουταβιού. Αλλά ναι, είναι αλήθεια: το γλείψιμο του σκύλου μπορεί επίσης να είναι σημάδι αγάπης ή στοργής σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι, ενώ δεν μπορούμε να σας πούμε ότι αυτά τα γλειψίματα σημαίνουν ότι είστε σίγουρα το αγαπημένο του πρόσωπο, το πιθανότερο είναι ότι αν ο σκύλος σας, σας γλείφει συχνά – σίγουρα δεν είστε το λιγότερο αγαπημένο!

Η ανθρώπινη προσωπικότητα και η ράτσα του σκύλου παίζουν ρόλο

Ίσως έχετε και εσείς συναντήσει κάποιον σκύλο που μοιάζει και συμπεριφέρεται πολύ σαν τον άνθρωπο του. Τα σκυλιά επιλέγουν συχνά ένα αγαπημένο πρόσωπο που ταιριάζει με το δικό τους ενεργειακό επίπεδο και προσωπικότητα.

Επιπλέον, ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο πιθανό να δεθούν με ένα μόνο άτομο, καθιστώντας πιο πιθανό το αγαπημένο τους πρόσωπο να είναι το μοναδικό τους πρόσωπο.

Πώς να γίνεις ο αγαπημένος του σκύλου σου

Αν έχετε την αίσθηση ότι δεν είστε το αγαπημένο πρόσωπο του σκύλου σας, μην απελπίζεστε. Μπορείτε να βελτιώσετε και να αυξήσετε τον δεσμό μεταξύ σας. Ο ευκολότερος και πιο διασκεδαστικός τρόπος είναι να περνάτε τουλάχιστον 30 λεπτά, μόνοι μαζί του κάθε μέρα. Αυτό δεν περιλαμβάνει βόλτες, χρόνο στην αυλή ή παρακολούθηση τηλεόρασης μαζί.

σκύλος επιλέγει το αγαπημένο του πρόσωπο

Ακολουθούν μερικές δραστηριότητες σύνδεσης που πρέπει να κάνετε με τον σκύλο σας:

  • Παίξτε ένα παιχνίδι, όπως να κρατάτε ένα ύφασμα για να το τραβάει, ή παίξτε φρίσμπι.
  • Η εργασία σε νέες δεξιότητες ή η ενίσχυση των παλιών, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δεσμευτείτε!
  • Το φαγητό σε υγιεινές, κατάλληλες ποσότητες είναι αγάπη. Στοχεύστε σε υγιεινές πηγές πρωτεΐνης και δοκιμάστε μερικά σπιτικά  γεύματα για τον σκύλο σας. Κάντε την ώρα του φαγητού μια δεσμευτική δραστηριότητα ενσωματώνοντας την οπτική επαφή.
  • Δώστε στο σκύλο σας μια συνεδρία περιποίησης.

Όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε το δέσιμο συμβαίνει φυσικά μεταξύ των σκύλων και των ανθρώπων που τους φέρονται καλά. Φροντίστε καλά τον σκύλο σας, κοινωνικοποιήστε τον, δώστε του θετικές εμπειρίες και σεβαστείτε τη μοναδική του προσωπικότητα. Θα σας ανταμείψει με ολοκληρωτική αγάπη

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed