Image Alt

My Pet

σκύλος αλληλεπίδραση μαζί μας

Σκύλος: Πώς θα καταλάβετε αν περνάει καλά μαζί σας

Πολλές φορές δείχνουμε την αγάπη μας στα σκυλιά με τρόπο που μπορεί να τους ενοχλεί. Ο πιο φυσικός τρόπος για να επικοινωνήσει ένας σκύλος είναι μέσω της γλώσσας του σώματός του. Μαθαίνοντας περισσότερα για τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, μπορείτε να καταλάβετε αν του αρέσει η αλληλεπίδραση μαζί σας και έτσι να τον κάνετε να αισθάνεται ήρεμος, ασφαλής και χαρούμενος.

Σημάδια ότι είναι χαρούμενος ένας σκύλος

Ένας σκύλος είναι χαρούμενος και χαλαρός, όταν τα αυτιά του είναι χαλαρά (αν και αυτό θα διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου). Αν και πολλοί υποθέτουν ότι το να κουνάει την ουρά του σημαίνει ότι είναι χαρούμενος, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το κούνημα της ουράς ενός σκύλου μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από χαρά έως ότι νιώθει άβολα και μάλιστα ότι υπάρχει κίνδυνος δαγκώματος. Ένα χαλαρό κούνημα ουράς είναι ένα αργό κούνημα που κάνει ολόκληρο το σώμα του σκύλου να φαίνεται να κουνιέται ή η ουρά του κουνιέται κυκλικά. Από την άλλη, ένα σφιγμένο γρήγορο κούνημα μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος είναι σε εγρήγορση αλλά νιώθει άβολα. Άλλο σωματικό σημάδι ότι ένας σκύλος είναι χαρούμενος φαίνεται και από τις απαλές εκφράσεις του προσώπου.

χαρούμενος σκύλος

Σημάδια ότι ένας σκύλος νιώθει άβολα

Υπάρχουν διάφορα σημάδια της γλώσσας του σώματος που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ένας σκύλος αγχώνεται ή αισθάνεται άβολα με μια κατάσταση. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνει: το «μάτι της φάλαινας» όπου ο σκύλος έχει ανοίξει διάπλατα τα μάτια του και φαίνεται το λευκό μέρος και τα αυτιά του είναι κολλημένα προς τα πίσω ή πιεσμένα στο κεφάλι του. Τα σκυλιά που νιώθουν άβολα ή στρεσάρονται μπορεί επίσης να μαζέψουν την ουρά τους και να σηκωθεί το τρίχωμα στο λαιμό τους. Τα δυστυχισμένα σκυλιά μπορεί επίσης να αρχίσουν να χασμουριούνται, να λαχανιάζουν (όταν δεν κάνει ζέστη), να γλείφουν τα χείλη, να αποφεύγουν την επαφή με τα μάτια ή να σκύβουν. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι ένας σκύλος μπορεί να αγχωθεί, να νιώθει άβολα και να χρειάζεται λίγο χώρο. Μερικοί σκύλοι που νιώθουν άβολα μπορεί να προσπαθήσουν να ξεφύγουν, ενώ άλλοι μπορεί να ανταποκριθούν γαβγίζοντας και μην πλησιάζοντας ό,τι τους ενοχλεί.

Συμπεριφορές που δεν αρέσουν στα σκυλιά

Ας δούμε τώρα κάποιες συμπεριφορές αλληλεπίδρασης που δεν αρέσουν στα σκυλιά.

1. Οι αγκαλιές

Η αγκαλιά είναι ένας συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι δείχνουν στοργή, αλλά δεν είναι κάτι που απολαμβάνουν οι σκύλοι. Παρόλο που ορισμένα σκυλιά είναι ανεκτικά όταν τους αγκαλιάζουν οι άνθρωποι τους, γενικά, δεν είναι κάτι που τους ενθουσιάζει. Η αγκαλιά κάνει τα σκυλιά να αισθάνονται παγιδευμένα, συγκρατημένα ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη ότι απειλούνται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αγκαλιάζετε κάποιο σκυλάκι που μόλις συναντάτε για πρώτη φορά.

σκύλος αλληλεπίδραση μαζί μας

2. Να χαϊδεύετε το κεφάλι τους

Μπορεί να είναι δελεαστικό να απλώσετε το χέρι σας για να χαϊδέψετε έναν σκύλο στην κορυφή του κεφαλιού του, αλλά επειδή τα σκυλιά απειλούνται και νιώθουν άβολα από κάποιον που γέρνει πάνω τους, έτσι και το να βάλετε ένα χέρι πάνω από έναν σκύλο για να τα χαϊδέψετε μπορεί να αισθανθεί απειλή. Είναι καλύτερα να αφήσετε έναν σκύλο να σας πλησιάσει μόνος του και μετά να τον χαϊδέψετε. Κάθε σκύλος έχει δικές του προτιμήσεις για το πού του αρέσει να το χαϊδεύετε, αλλά οι περιοχές του σώματος που απολαμβάνουν συνήθως τα κατοικίδια είναι κάτω από το πηγούνι και στη βάση της ουράς.

3. Να σκύβετε από πάνω τους

Όταν χαιρετάτε ή εκπαιδεύετε τον δικό σας σκύλο, είναι σημαντικό να μην σκύβετε πάνω του. Το να σκύβετε πάνω από τα σκυλιά μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται απειλή ή νευρικότητα. Αυτό μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση με σκύλους που ανήκουν σε μικρόσωμες ράτσες που αισθάνονται ότι απειλούνται και φοβούνται ότι μπορεί να τους πατήσουν.

4. Να τα κοιτάζετε επίμονα στα μάτια

Ένας σκύλος μπορεί να είναι αξιολάτρευτος αλλά η αλληλεπίδραση μαζί του δεν είναι για αυτόν πάντα κάτι που τον κάνει να νιώθει ευχάριστα. Ας πούμε ότι είναι δελεαστικό για εσάς να θέλετε να κοιτάξετε κάθε σκύλο που βλέπετε στα μάτια, αλλά για το σκυλάκι αυτή η οπτική επαφή να είναι αγχωτική. Η άμεση ή η επίμονη επαφή με τα μάτια είναι απειλητική και μπορεί να εκνευρίσει τα σκυλιά και να τα κάνει να αντιδράσουν αμυντικά. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να το αποφεύγετε, ειδικά όταν συναντάτε νέα σκυλιά.

οπτική επαφή σκύλου ανθρώπου

5. Να τους αλλάζετε ρουτίνα

Στα σκυλιά αρέσει η συνέπεια και η καθημερινή ρουτίνα. Μεγάλες αλλαγές στη ρουτίνα της καθημερινότητας στο σπίτι, όπως τα παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο, ένα νέο πρόγραμμα εργασίας ή ένα νέο άτομο που εντάσσεται στην οικογένεια, μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα σκυλιά. Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ρουτίνας για τον σκύλο σας, ειδικά σε περιόδους κάποιας αλλαγής μέσα στο σπίτι.

6. Να μην τα αφήνουμε να μυρίσουν

Τα σκυλιά έχουν απίστευτη όσφρηση και χρησιμοποιούν τη μύτη τους για να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Συνήθως απογοητεύονται όταν κατά τη βόλτα τους που τους δίνονται άφθονες ευκαιρίες να μυρίσουν και να εξερευνήσουν, ο κηδεμόνας τους δεν τα αφήνει. Όταν είστε βιαστικοί κατά τη διάρκεια της βόλτας, δεν του αφήνεται περιθώρια να απολαύσει τη βόλτα του και να πάρει πληροφορίες για τον κόσμο γύρω του.

7. Υπερβολικός ενθουσιασμός και κινήσεις

Ακριβώς όπως εσείς πιθανότατα θα ανησυχούσατε αν κάποιος τρέξει κοντά σας κουνώντας τα χέρια του και προσπαθώντας να σας αγκαλιάσει, έτσι και στα σκυλιά δεν αρέσει να τους το κάνουν αυτό. Μπορεί να είστε ενθουσιασμένοι που θα δείτε ένα χαριτωμένο σκυλί, αλλά είναι σημαντικό να είστε ήρεμοι και μετρημένοι αν σκοπεύετε να προσπαθήσετε να το πλησιάσετε. Να το σέβεστε, να κρατάτε μια απόσταση και να ζητάτε άδεια από τους κηδεμόνες του για να πλησιάσετε και να χαϊδέψετε τον σκύλο τους. Αυτό θα βοηθήσει τόσο τα σκυλιά όσο και τους ανθρώπους τους να νιώσουν καλύτερα.

8. Επιβολή αλληλεπιδράσεων με άλλα άτομα

Ο σκύλος σας δεν χρειάζεται να είναι φίλος με τα μέλη της οικογένειάς σας, τους γείτονες, τους τυχαίους αγνώστους που συναντάτε, ούτε χρειάζεται να κάνει φίλους άλλα σκυλιά. Το να αναγκάσετε το σκυλί σας να ασχοληθεί με άλλα ζώα μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται ανήσυχα, άβολα και αμυντικά. Οι άνθρωποι συχνά αναγκάζουν τα σκυλιά τους να ασχοληθούν με άλλα ζώα ή ανθρώπους για να τα κάνουν πιο «κοινωνικά». Το να αναγκάζετε το σκυλί σας να αλληλεπιδρά με άλλους μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και να το κάνει να είναι λιγότερο κοινωνικό και να αισθάνεται πιο άβολα.

9. Δεν αρέσει σε όλα τα σκυλιά να τους δίνετε το χέρι

Αυτό είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που πολλοί άνθρωποι έμαθαν να κάνουν ως παιδιά όταν συναντούσαν έναν νέο σκύλο. Αν απλώνετε το χέρι σας για να μυρίσει ένας σκύλος μπορεί να νιώσει ότι προσπαθείτε να τον χαιρετήσετε απαλά, αλλά τα περισσότερα σκυλιά δεν είναι θαυμαστές της κίνησης αυτής. Η προσέγγιση ενός σκύλου και η είσοδος στο χώρο του μπορεί να κάνει έναν σκύλο να νιώσει ότι απειλείται και να κάνει τον σκύλο να πιστεύει ότι θα τον αρπάξετε. Αντίθετα, είναι πολύ καλύτερο να αφήσετε έναν σκύλο να σας πλησιάσει για να μυρίσει με τον δικό του ρυθμό αντί να προσπαθεί να επιβάλετε εσείς τη διαδικασία.

σκύλος αλληλεπίδραση μαζί μας

Ολοκληρώνοντας είδαμε τελικά ότι σε έναν σκύλο αρέσουν διαφορετικές αλληλεπιδράσεις από εμάς. Για παράδειγμα, εμείς μπορεί ν’ αγαπάμε τις αγκαλιές αλλά τα περισσότερα σκυλιά τις μισούν. Καλό είναι να δίνουμε στα σκυλιά τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνα πότε και πώς θα αλληλεπιδράσουν μαζί μας. Μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε τη γλώσσα του σώματος ενός σκύλου, έτσι ώστε να καταλάβετε εάν του αρέσει αυτό που κάνετε ή αν νιώθει άβολα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed