Image Alt

My Pet

Σκύλος με επιθετικότητα

Γιατί είναι επιθετικός ο σκύλος μου; Πώς να το λύσω;

Το να βρεθείς αντιμέτωπος με έναν επιθετικό σκύλο, συνήθως είναι τρομακτική εμπειρία. Είναι ακόμη πιο τρομακτικό όταν γνωρίζεις ότι ο σκύλος σου είναι υπάκουος και φιλικός, και ξαφνικά επιθετικός, γρυλίζει και δείχνει τα δόντια του. Τι πρέπει να κάνετε όταν ο σκύλος σας εμφανίζει αυτά τα σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς; Δεδομένου ότι η επιθετικότητα του σκύλου μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο σας και να οδηγήσει σε τραυματισμούς άλλων σκύλων ή ανθρώπων, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε την αιτία, ώστε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ξεπεράσει την επιθετικότητά του. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες επιθετικότητας σε σκύλους.

Ασθένεια και τραυματισμός

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να κάνουν τα σκυλιά να επιθετικά. Εάν ένας σκύλος που δεν έχει δείξει ποτέ κανένα σημάδι επιθετικότητας αρχίσει ξαφνικά να γρυλίζει, να χτυπάει ή να δαγκώνει, μπορεί να οφείλεται και σε ασθένεια.

Ο πόνος είναι μια ιδιαίτερα κοινή αιτία επιθετικότητας στα σκυλιά. Ο ξαφνικά επιθετικός σκύλος σας μπορεί να έχει έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια που προκαλεί μεγάλη ενόχληση και άγχος. Ορισμένες πιθανές αιτίες πόνου περιλαμβάνουν αρθρίτιδα, κατάγματα οστών, εσωτερικά τραύματα, διάφορους όγκους και ρήξεις.

Άλλες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο του σκύλου σας, οδηγώντας σε φαινομενικά παράλογη επιθετικότητα. Καταστάσεις όπως η γνωστική δυσλειτουργία και οι εγκεφαλικές ασθένειες ή όγκοι μπορεί να προκαλέσουν την έναρξη της επιθετικότητας. Αυτά τα προβλήματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε ηλικιωμένους σκύλους, αλλά μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει ξαφνική, ανεξήγητη επιθετικότητα, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας πριν προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε ως πρόβλημα συμπεριφοράς. Θα πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι συμβαίνει πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία. Μην προσπαθήσετε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας μέχρι να μάθετε που οφείλεται αυτή η αλλαγή. Μόνο ένας κτηνίατρος μπορεί να σας συμβουλεύσει ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για τον σκύλο σας.

Φόβος

Ένας φοβισμένος σκύλος μπορεί εύκολα να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά;

Τα περισσότερα σκυλιά εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά όταν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν, και αισθάνονται την ανάγκη να αμυνθούν. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένας σκύλος είναι σε μια γωνία χωρίς διέξοδο φυγής ή εάν πιστεύει ότι ένα χέρι που σηκώνεται πάνω από το κεφάλι του, θα το χτυπήσει.

Εάν ο σκύλος σας ήταν αδέσποτος πριν, και επιδεικνύει επιθετική ή τρομαγμένη συμπεριφορά περισσότερο από το φυσιολογικό, μπορεί να έχει κακοποιηθεί, να έχει παραμεληθεί, να έχει βιώσει ένα τραυματικό γεγονός ή να μην έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά.

Μερικές φορές, οι σκύλοι που υιοθετούνται από καταφύγια χρειάζονται εκπαίδευση υπακοής με έναν εκπαιδευτή που ειδικεύεται στην εκπαίδευση σκύλων που έχουν κακοποιηθεί ή που δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είστε σε θέση να διαχειριστείτε μόνοι σας τον φόβο του σκύλου σας με εκπαίδευση και υπομονή.

Για να αποφύγετε την πρόκληση αυτού του τύπου επιθετικής συμπεριφοράς, πλησιάστε άγνωστα σκυλιά με προσοχή (ή ακόμα καλύτερα, αφήστε τα εκείνα να σας πλησιάσουν). Εκπαιδεύστε και κοινωνικοποιήστε τον σκύλο σας για να αποτρέψετε τον φόβο του στο δρόμο.

Κτητικότητα

Όταν ο σκύλος είναι κτητικός με κάτι, είναι πιθανόν να εκδηλώσει επιθετικότητα για την φύλαξη και κατοχή του. Αυτό μπορεί να είναι το φαγητό του, τα παιχνίδια ή κάποιο άλλο αντικείμενο ‘αξίας’ για εκείνον. Ένας σκύλος που εκδηλώνει επιθετικότητα λόγω κτητικότητας μπορεί να γρυλίσει αν κάποιος πλησιάσει το μπολ με το φαγητό του ή πλησιάσει πολύ όταν μασάει ένα αγαπημένο παιχνίδι.

Ένας σκύλος μπορεί επίσης να δαγκώσει έναν άγνωστο που μπαίνει στο σπίτι σας, νιώθοντας απειλή για την περιοχή του.

Ο βαθμός επιθετικότητας μπορεί να διαφέρει από τον ένα σκύλο στον άλλο και μεταξύ των αντικειμένων. Για παράδειγμα, ο σκύλος σας μπορεί να αδιαφορήσει αν καθίσετε και τον χαϊδέψετε ενώ μασάει ένα παιχνίδι από καουτσούκ, αλλά μπορεί να γυρίσει και να σας ‘αγριέψει’ όταν κάνετε το ίδιο πράγμα ενώ μασάει μια λιχουδιά. Όλα εξαρτώνται από την αξία που αποδίδει ο σκύλος σε κάθε αντικείμενο.

Επίδειξη κυριαρχίας

Οι σκύλοι μερικές φορές συμπεριφέρονται επιθετικά ως επίδειξη κυριαρχίας. Αυτό συχνά κατευθύνεται προς άλλους σκύλους, αλλά μπορεί να συμβεί και με ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η επίδειξη κυριαρχίας είναι μια συμπεριφορά, όχι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Τα σκυλιά δεν είναι κυρίαρχα ή υποτακτικά «από τη φύση τους». Μερικά μπορεί να έχουν τάσεις προς τη μία ή την άλλη συμπεριφορά, αλλά αυτό συνήθως καθορίζεται από τις περιστάσεις.

Οι σκύλοι που επιδεικνύουν κυρίαρχη συμπεριφορά αισθάνονται ότι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνοι για μια κατάσταση. Το γρύλισμα, το χτύπημα ή το δάγκωμα συμβαίνει όταν αισθάνονται ότι η θέση τους αμφισβητείται.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν την αιτία της επιθετικότητας του σκύλου ως συμπεριφορά που σχετίζεται με την κυριαρχία, όταν μπορεί να υπάρχει άλλη αιτία. Στην πραγματικότητα, η επιθετικά κυρίαρχη συμπεριφορά δεν είναι τόσο κοινή όσο οι άλλες αιτίες της επιθετικότητας.

Εκνευρισμός

Αυτός ο τύπος επιθετικότητας είναι κοινός σε σκύλους που περνούν πολύ χρόνο δεμένοι, συγκρατημένοι με λουρί ή πίσω στον φράχτη με αλυσίδα.

Για παράδειγμα, ένας σκύλος που είναι αλυσοδεμένος σε μια αυλή μπορεί να περάσει τη μέρα προσπαθώντας να φτάσει σε έναν σκύλο κοντά του ή σε μια παρακείμενη αυλή. Ο δεμένος σκύλος συνήθως γαβγίζει και γρυλίζει πιο άγρια καθώς η απογοήτευση μεγαλώνει. Όταν ο ιδιοκτήτης πλησιάζει, ο σκύλος μπορεί να ανακατευθύνει την απογοήτευσή του και να δαγκώσει τον ιδιοκτήτη.

Προσέξτε να μην παρερμηνεύσετε την επιθετικότητα του σκύλου σας. Πάντα να αποκλείετε ένα θέμα υγείας ή φόβο πριν υποθέσετε ότι γνωρίζετε τον λόγο της επιθετικής συμπεριφοράς του σκύλου σας. Διαφορετικά, οι προσπάθειες για «διορθωτικά μέτρα» θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed