Image Alt

My Pet

Πιθανοί λόγοι που ο σκύλος τρίβει το πρόσωπο του

Γιατί οι σκύλοι τρίβουν το πρόσωπο τους;

Συχνά παρατηρούμε σκύλους να τρίβουν το πρόσωπό τους σε τοίχους, έπιπλα, το έδαφος ή σε άλλα αντικείμενα. Αυτή η συμπεριφορά συνήθως δεν είναι ανησυχητική αλλά ίσως χρειαστεί να εντοπιστούν οι λόγοι, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Αλλεργίες

Μερικοί σκύλοι αναπτύσσουν αλλεργίες που τους προκαλούν φαγούρα και τρίβουν τo πρόσωπo τους.  Η φλεγμονή του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα στο δέρμα ή στα μάτια και οι σκύλοι μπορεί να τρίβουν τα πρόσωπά τους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη φαγούρα τους. Οι αλλεργίες μπορεί να προέρχονται από τροφή ή λιχουδιά που τρώει ένας σκύλος ή σε άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως ακάρεα σκόνης, διάφορα χόρτα ή γύρη. Μπορεί επίσης ναι είναι κάτι εποχιακό.

Ψύλλοι και ακάρεα

Τα εξωτερικά παράσιτα περιλαμβάνουν ψύλλους, ακάρεα όπως Demodex, ψώρα και τσιμπούρια. Όλα αυτά τα παράσιτα μπορούν να δαγκώσουν ή να τρυπώσουν στο δέρμα ενός σκύλου, ωστόσο δεν προκαλούν όλα φαγούρα. Οι ψύλλοι και η ψώρα είναι αυτά που οδηγούν σε φαγούρα παντού, όχι μόνο στο πρόσωπο. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φάρμακα για την πρόληψη κοινών παρασίτων του δέρματος και κάθε σκύλος που εμφανίζει φαγούρα θα πρέπει να εξετάζεται από κτηνίατρο.

Περιλαίμια

Νέα περιλαίμια ή περιλαίμια που είναι πολύ σφιχτά μπορεί να κάνουν έναν σκύλο να τρίβει το πρόσωπο και το λαιμό του στο έδαφος, στα έπιπλα ή στους τοίχους σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει την ενόχληση του. Εάν ένας σκύλος έχει νέο κολάρο, θα πρέπει να ελεγχθεί για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ σφιχτό ή δεν προκαλεί ερεθισμό στο λαιμό του.

Κάτι στο πρόσωπό του

Τα σκυλιά που έχουν φαγητό, βρωμιά ή ακόμα και νερό στο πρόσωπό τους μπορεί να τα τρίψουν σε κάτι για να το σκουπίσουν. Αυτό μπορεί να είναι μετά από ένα γεύμα, παιχνίδι ή μετά από μπάνιο και κολύμπι. Εάν ένας σκύλος τρίβει το πρόσωπό του, για αυτόν τον λόγο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πόνος

Ένα κακό δόντι ή ένας άλλος πόνος στο στόμα, στη μύτη ή στο αυτί θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σκυλί να τρίψει το πρόσωπό του σε μια προσπάθεια να απαλύνει τον πόνο. Τα σκυλιά με οδοντικό πόνο μπορεί να τρώνε λιγότερο, να θέλουν να τρώνε μόνο μαλακή τροφή ή να μασούν μόνο στη μία πλευρά του στόματός τους. Η κακοσμία του στόματος, το αίμα στο σάλιο και η πτώση τροφής από το στόμα τους είναι άλλα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν οδοντικό πρόβλημα. Ο πόνος στο αυτί μπορεί επίσης να κάνει τα σκυλιά να τρίβουν τα πρόσωπά τους σε μια προσπάθεια να καταπραΰνουν την ταλαιπωρία τους. Ο πόνος στο αυτί που οφείλεται σε λοίμωξη συνήθως συνοδεύεται από άσχημη οσμή και ερυθρότητα μέσα στο αυτί.

Όγκος στον εγκέφαλο

Οι όγκοι του εγκεφάλου είναι μια σπάνια αιτία για έναν σκύλο που τρίβει το πρόσωπό του. Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να ασκήσουν πίεση στον εγκέφαλο και να είναι επώδυνοι ή άβολοι. Τα σκυλιά με όγκους στον εγκέφαλο μπορεί να τρίβουν τα κεφάλια τους εξαιτίας αυτής της ενόχλησης, ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα που θα μπορούσαν να συνοδεύουν έναν όγκο στον εγκέφαλο. Επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές συμπεριφοράς και αλλαγές στην όραση ή την ακοή μπορεί επίσης να είναι σημάδια μια τέτοια περίπτωσης.

Οφθαλμικός ερεθισμός

Ένας σκύλος μπορεί να εμφανιστεί φαγούρα ή πόνο στο μάτι εάν προσκολλήσει ένα ξένο υλικό στο μάτι, εάν υπάρχει γρατσουνιά ή έλκος στον κερατοειδή χιτώνα ή εάν ο σκύλος έχει ξηροφθαλμία ή περιβαλλοντικές αλλεργίες. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία, οδηγώντας έναν σκύλο να τρίβει το πρόσωπο και τα μάτια του.

Κάτι μυρίζει ωραία

Τα σκυλιά έχουν έντονη όσφρηση, οπότε αν τους αρέσει το πώς μυρίζει κάτι, μπορούν απλώς να τρίψουν ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα τους πάνω του επειδή απλά το απολαμβάνουν. Το αντικείμενο μπορεί να μην έχει ευχάριστη μυρωδιά για εμάς, αλλά για έναν σκύλο, θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα μυρωδιά. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα τέτοιου είδους είναι ένα νεκρό ζώο που βρέθηκε έξω στην αυλή. Έτσι, αν παρατηρήσετε το σκυλί σας να κυλάει σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην αυλή, θα πρέπει να ερευνήσετε και να αφαιρέσετε οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία, όπως περιττώματα ή νεκρά ζώα.

Σήμανση Περιοχής

Οι σκύλοι μπορούν να αφήσουν το άρωμά τους σε ένα αντικείμενο για να σημαδέψουν την περιοχή τους είτε ουρώντας, είτε αφοδεύοντας ή απλά τρίβοντας το πρόσωπο ή το σώμα τους σε αυτό. Αυτή η δράση αφήνει πίσω αόρατες φερομόνες στα έπιπλα και τα αντικείμενα που τρίβει ο σκύλος.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed